Connect with us

Știri

Spitalul din Oltenița și groapa de două milioane de euro

Published

on

Situația dezastruoasă a Spitalului Municipal din Oltenița este o poveste tristă care durează de ani de zile. În loc să se îmbunătățească, starea de degradare avansată a unității medicale a devenit mai gravă în timp, din cauza oamenilor care s-au perindat la conducerea acesteia, care nu au reușit să scoată unitatea medicală din moarte clinică.

Situația a ajuns la un punct critic, iar pacienții care se adresează Spitalului Municipal din Oltenița se confruntă cu probleme majore. Lipsa dotărilor și a echipamentelor medicale moderne, precum și a personalului calificat, a condus la o calitate scăzută a serviciilor medicale oferite.

În urmă cu mai mult de 3 ani (27.04.2020), vechea administrație a semnat contractul de finantare nerambursabilă pentru proiectul “Reabilitarea, Modernizarea si Echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Municipal Oltenita”, cod MySMIS 127034. Valoarea totală a proiectului era de 10.249.389 Lei, din care 9.527.340 Lei reprezentau finantarea nerambursabilă.

În ciuda faptului că un proiect de modernizare a policlinicii a fost aprobat de Uniunea Europeană, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 2.000.000 de euro, lucrurile nu au evoluat în direcția dorită. La mai bine de un an de la termenul limită pentru finalizarea proiectului, policlinica se află într-o stare de degradare avansată, mai mult asemănătoare cu o groapă plină cu gunoaie și fier vechi. Proiectul trebuia sa fie finalizat integral, până la 28.03.2022!

Advertisement

Ministerul Sănătății a alocat aproximativ 2 milioane de lei către autoritățile locale pentru a finanța investiții la spitalul Municipal Oltenița. Acești bani vor fi utilizați de Primărie pentru achiziționarea unui aparat de radiologie, unui incubator pentru nou-născuți, unui aparat de terapie cu ultrasunete și unui sistem laser pentru retină.

Adevărul.ro,  04.06.2019: „Această investiţie în modernizare face parte din programul de dezvoltare locală asumat de întreaga echipă a administraţiei publice locale, cu suportul administraţiei publice centrale. Planul de investiţii are rolul de a da oamenilor ce li se cuvine: tratamente, îngrijire şi aparatură medicală performantă, la nivelul Uniunii Europene”, a anunţat Petre Ţone, primarul municpiului.

Spitalul Municipal Olteniţa este o unitate pentru pacienţi acuţi şi cronici cu o capacitate de 210 de paturi spitalizare continuă şi 20 paturi spitalizare de zi, organizat în 5 secţii (Medicina Interna, Obstetrica-Ginecologie Pediatrie,Chirurgie Generala si ATI), şi 11 cabinete de specialitate în ambulatoriu (Medicină Internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie Generala, Psihiatrie, Pediatrie, Recuperare, Medicina fizica si balneologie, Medicina Municii si Psihologie). Serviciile medicale asigurate de spital sunt preventive, curative, de recuperare si de ingrijire. Unitatea medicală deserveşte aproximativ 100.000 de persoane anual.

“Noi deservim poate 40% din suprafaţa judeţului, mă refer tot ce înseamnă de la Fundeni către Olteniţa, Căscioarele, Radovanu, Budeşti, Chiselet, de la Mânăstirea către Olteniţa, vin la Olteniţa. Le e mult mai aproape. Iar noi nu beneficiem de niciun sprijin. Nu mai vreau să vorbesc de spitalul judeţean, e altă problemă, dar eu cred că ar putea să existe o înţelegere la nivel judeţean să fie susţinut şi spitalul Olteniţa.

 ESCROCHERIE DE 755.000 DE LEI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Managerul a folosit banii publici și și-a acordat pe cont propriu sporuri ilegale, scrie dailybusiness.ro

Managerul Spitalului Oltenița a fost prins în faptă. Bărbatul a făcut mai multe manevre din banii publici ai instituției medicale. Manevre pe bandă rulantă la Spitalul Oltenița. Managerul instituției medicale a fost prins că s-a folosit de banii publici pentru propriul interes, relatează ziare.com.

 MANEVRE DIN BANII PUBLICI LA SPITALUL OLTENIȚA 

Camera de Conturi Călărași a făcut o descoperire șocantă. Din prejudiciul total constatat în urma misiunilor de audit desfășurate în 2022, care atinge valoarea de 1.55 milioane de lei, 755.000 revine Spitalului Oltenița.

Raportul publicat de Curtea de Conturi a României arată că managerul instituției medicale a beneficiat nelegal de un spor pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase. Suma totală acordată a fost de 171.000 lei. În aceeași perioadă, referindu-ne la 2020 – 2022, atât managerul, cât și directorul financiar contabil de la Spitalul Oltenița, au obținut ilegal o indemnizație de hrană, în sumă totală de 12.000 lei.

„Deși au fost luate măsuri de recuperare, obținând angajamente de plată de la salariați, nu s-a procedat la înregistrarea corespunzătoare a acestora în evidențele contabile și nici la calculul, înregistrarea și recuperarea majorărilor de întârziere aferente, suma totală fiind de 19.000 de lei”, se arată în document.

Veniturile directorului financiar și celui administrativ au fost stabilite peste valoarea precizată în Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Raportul Camerei de Conturi Călărași arată că s-au folosit 84.000 lei pentru servicii și bunuri fictive, astfel, ordinele de plată erau direcționate către un cont clandestin deschis la o bancă comercială, însă numele beneficiarilor nu apărea în facturi.

Advertisement

„Entitatea a diminuat nivelul salarial incorect stabilit și a introdus acțiune în instanță în anul 2022, doar pentru recuperarea prejudiciului aferent salariului directorului administrativ. Nu a fost luată și măsura de recuperare a diferenței plătite nejustificat directorului financiar contabil, în perioada ianuarie 2021 – mai 2022, în sumă de 66.000 lei.

În perioada 2020 – 2021, din contul spitalului deschis la Trezoreria Oltenița, s-au efectuat plăți nelegale în sumă totală de 84.000 lei, pentru bunuri și/sau servicii fictive, prin ordine de plată direcționate către un cont bancar clandestin deschis la o bancă comercială, care nu aparținea beneficiarilor menționați în facturi”, se arată în raportul menționat.

Bunuri de natura telefoanelor sau laptopuri au fost achiziționate la o valoare de 134.000 lei la Spitalul Oltenița, dar cu toate acestea, nu au fost înregistrate la contabilitate. Conform acțiunii de inventariere realizată în timpul misiunii de audit, elementele respective nu au fost regăsite faptic la entitate.

Reprezentanții au identificat 173 abonamente pentru servicii de telefonie mobilă la Spitalul Oltenița, însă la nivel faptic a fost sesizată existența doar a 39 abonamente sau cartele SIM. Valoarea nejustificată ajunge până la 26.000 lei. Totodată, responsabilii au găsit trei contracte de asistență juridică încheiate în perioada 2021 – 2022, iar plățile ilegale ajungeau la 115.000 lei.

 2.130.000 EURO PENTRU SPITALUL OLTENIȚA 

În data de 14 iulie 2022, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului “Creșterea siguranței pacienților din Spitalul Municipal Oltenița” în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în prezența secretarului de stat Carmen Moraru din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Advertisement

Scopul general al proiectului este de a consolida capacitatea de gestionare a situațiilor de urgență, cauzate de criza sanitară COVID-19, în cadrul Spitalului Municipal Oltenița. Aceasta va fi realizată prin evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii instalațiilor electrice, de fluide medicale și de ventilare și tratare a aerului, precum și prin instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare incendii, cu acoperire totală.

Soluția tehnică propusă pentru proiect cuprinde refacerea integrală a instalației electrice de forță, iluminat și prize, extinderea rețelei de fluide medicale în toate spațiile medicale și echiparea cu rampe și pendante de anestezie și chirurgie în zona Bloc Operator, modificarea instalației de fluide medicale existente în ATI și amplasarea unor console medicale care să cuprindă toate fluidele medicale necesare, realizarea unei instalații de aer comprimat și vacuum necesare funcționării instalațiilor medicale specifice ATI și Blocului Operator și realizarea unei instalații de ventilație corespunzătoare în Blocul Operator.

De asemenea, finisajele din zonele afectate de intervențiile asupra instalațiilor vor fi refăcute. Valoarea totală a proiectului se ridică la 10,549,388.61 lei.

Advertisement
Advertisement

Știri

VIDEO. Mii de români din Belgia, prezenți la Parohia Antwerpen în noaptea de Înviere. Imaginile vorbesc de la sine

Published

on

Comunitatea românească din zona orașului Anvers(Antwerpen), Belgia, s-a adunat în număr mare, noaptea trecută, pentru a participa la slujba de Înviere în noaptea de Paște. Informațiile au fost aduse în atenția noastră de către Ciprian Teodor, un călărășean prezent în orașul belgian, care a dorit să împărtășească aceste momente unice cu semenii săi de acasă.

Ciprian Teodor a transmis mai multe imagini către redacția Calarasipress.ro, în care comunitatea de români din străinătate s-au unit pentru a sărbătorii Învieri Domnului Iisus Hristos.

Clipurile trimise de către Teodor surprind momente pline de emoție și credință, în care românii din Belgia se adună în jurul Parohiei Antwerpen. Mii de români țin lumânări aprinse și cântă melodii bisericești. Cu toate că se află departe de țara natală, aceștia nu au uitat tradițiile și obiceiurile de sărbătoare.

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

VIDEO. Viața după succes: Vicecampionul european la box, Grecu Boxerul, despre lupta din afara ringului de box

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

În lumea sportului, povestea lui Marian Alexandru, cunoscut sub numele de Grecu Boxerul, este una de curaj, dedicare și perseverență. Fostul vicecampion european la box și veteran al ringului, acum în vârstă de 47 de ani, își împărtășește experiența de viață și visurile sale pentru viitor într-un interviu exclusiv pentru calarasipress.ro

Cu peste 15 ani petrecuți în ring, Marian Alexandru nu este doar un sportiv, ci o adevărată emblemă a spiritului de luptă și a pasiunii pentru performanță. A traversat dificultăți și a obținut succese remarcabile la nivel european, cu titluri impresionante și recunoaștere internațională.

@calarasipresss.ro Grecu Boxerul, despre sacrificiul și speranța unui campion. Își ține toate titlurile intr-o magazie #box #campion #calarasi #calarasipress ♬ sunet original – CălărașiPRESS


Însă, în ciuda tuturor victoriilor sale, Grecu Boxerul nu poate trece cu vederea amărăciunea lăsată de lipsa sprijinului în perioada de glorie.
“Am muncit din greu pentru fiecare victorie și am dus cu mândrie culorile țării noastre pe cele mai înalte podiumuri. Dar nu pot să uit momentele în care am simțit că sunt lăsat în urmă, că nu primesc sprijinul și recunoașterea pe care le merita“, spune el cu sinceritate.

Acum, la sfârșitul carierei sale competitive, Grecu Boxerul își concentrează energia și pasiunea în a modela viitoarea generație de campioni. În singura sală de box din Călărași, “Ion Damian”, el își dedică timpul și experiența pentru a antrena și ghida peste 20 de tineri talentați care sunt în căutarea succesului din ring.

Advertisement

Drumul său către excelență nu a fost ușor, spune chiar fostul vicecampion european. După ani de luptă și sacrificiu, Marian Alexandru a muncit în străinătate, pe șantiere, alături de familie, dar printre străini. S-a întors acasă și vrea să-și ducă pasiunea mai departe, de această dată din poziția de antrenor.

Printre amintirile adânc înrădăcinate în sufletul său se regăsesc și clipele de glorie în care a fost pregătit de legendarul Grigore Bondavali, tatăl celebrului antrenor de box, apoi a continuat antrenamentele cu fiul lui Bondavali.

  • Campion național la juniori – 1994
  • Locul V la Campionatul Mondial la juniori – 1994
  • Campion național de tineret – 1995
  • Vicecampion Național de Tineret – 1996
  • Campion Național de seniori – 1996
  • Campion Național de seniori – 1997
  • Vicecampion național de seniori – 1998
  • Vicecampion european la seniori – 1998
  • De trei ori vicecampion național de tineret și seniori – 1996 și 2000
  • Locul 2 la Centura de Aur
  • Participare la numeroase turnee internaționale și naționale

Deși a avut o carieră plină de succese și performanțe în ring, decizia din 1999, când Crin Olteanu a fost favorizat pentru titlul mondial în detrimentul lui, a fost momentul care l-a determinat pe Grecu Boxerul să pună capăt carierei sale de luptător.

În ciuda provocărilor și a dezamăgirilor, Grecu Boxieru își păstrează speranța și optimismul. Își privește trofeele și titlurile cu un amestec de mândrie și melancolie.

Marian Alexandru, cunoscut sub numele de Grecu Boxieru, este mai mult decât un campion în ring. Este o voce pentru toți cei care luptă pentru succes, o sursă de inspirație pentru tinerii din comunitate și un simbol al perseverenței în fața adversităților. Iar povestea sa continuă să fie scrisă, cu fiecare pumn aruncat în ring și cu fiecare viitor campion pe care îl îndrumă către luminile succesului.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns și în Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Published

on

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns și în Episcopia Sloboziei și Călărașilor. Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a primit la Paraclisul Episcopal “Sfântul Mare Mucenic Mina” din curtea Centrului Eparhial pe preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, care a condus delegația cu Sfânta Lumină.

Continue Reading

Cele mai vizualizate