Connect with us

Știri

Jador și Bogdan de la Ploiești, prezenți la Călărași de “Zilele diasporei”

Published

on

Evenimentul „ZILELE DIASPOREI” se alătură proiectului național “LUNA DIASPOREI”, proiect inițiat și organizat de Departamentul Românilor de Pretutindeni al Guvernului României, și are ca scop celebrarea reîntregirii comunităților odată cu revenirea în țară, pe durata concediilor a românilor stabiliți în afara granițelor, informează Centrul Judetean de Cultura si Creatie Călărași într-o postare pe Facebook.
Prin promovarea evenimentelor organizate la nivel local, reunite sub umbrela LUNA DIASPOREI, D.R.P. reconfirmă importanța pe care statul român o acordă relațiilor cu românii din afara granițelor țării și disponibilitatea reprezentanților săi de a sprijini și întări legătura cu românii din străinătate.
Anul acesta va avea loc la Călărași cea de-a doua ediție a evenimentului „ZILELE DIASPOREI” CĂLĂRAȘI – EDIȚIA A II-A AUGUST 2022.

Știri

O adolescentă din Călărași a luat premiul II la Concursul Național de Scriere Creativă „Fantezii literare”. Textul va fi inclus într-o antologie de proză scurtă

Published

on

Eleva Andreea Carmen Ulmeanu a câștigat premiul al doilea la Concursul Național de Scriere Creativă „Fantezii literare”, organizat de Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. În proiect au fost înscrise 11 biblioteci publice din țară, printre care și Biblioteca Județeană „Alexandru Odobescu” Călărași, reprezentată în concurs de cinci elevi coordonați de profesoara Anca Mustățea de la Colegiul Național „Barbu Știrbei”. 

Concursul se află la a patra ediție, iar anul acesta au fost trimise pentru jurizare un total de 39 de texte în proză, scrise de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 13 și 19 ani. 

Premiul al doilea a fost câștigat de Andreea Carmen Ulmeanu pentru creația „Floarea de Cuarț”. Adolescenta s-a aflat la o diferență de un punct de câștigătoarea premiului întâi. 

Juriul a fost format din Raluca Iorga – scriitoare, Roșu Oana – scriitoare, Daniel Kițu – profesor de Limba și literatura română și scriitor, și Liviu Chifane –  scriitor. 

Advertisement

În urma clasamentului, creațiile participanților vor fi incluse într-o antologie de proză scurtă, realizată la editura „Proilavia” a bibliotecii, care va fi distribuită participanților până la finalul lunii iulie 2024.

Atelierele de creație s-au desfășurat în perioada octombrie 2023 – februarie 2024, unde tinerii au exersat diferite tehnici de redactare și și-au îmbunătățit propriul stil narativ cu scopul realizării unui text literar în proză scurtă, fără tematică impusă, pentru a participa la concurs. 

Și la Biblioteca Județeană Călărași, tinerii s-au întâlnit în ianuarie pentru a pune la punct planurile narative ale povestirilor pe care urmau să le trimită în concurs. 

În urma acestui clasament, creațiile participanților vor fi incluse într-o antologie de proză scurtă, realizată la editura „Proilavia” a bibliotecii, care va fi distribuită participanților până la finalul lunii iulie 2024. Antologia va fi realizată în perioada 2 mai – 30 iunie 2024, iar tot în luna iunie concurenții vor primii premiile câștigate la sediul bibliotecilor. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

Spitalul de Psihiatrie Săpunari din Călărași are un nou medic epidemiolog

Published

on

sursă: Cristian Marin/Facebook

Spitalul de Psihiatrie Săpunari din Călărași are un nou medic epidemiolog cu o „vastă experiență în domeniul medical”, așa cum o prezintă Cristian Marin, managerul spitalului, pe nou venita doamna doctor Stănciulescu Elena Corina.

„Suntem încântați să vă prezentăm noul nostru medic la Spitalul de Psihiatrie Sapunari! Cu o vastă experiență în domeniul medical, doamna doctor Stănciulescu Elena Corina se alătură echipei noastre în calitate de medic epidemiolog.

Vă invităm să îi transmiteți un călduros bun venit doamnei doctor Stănciulescu în echipa noastră și să vă alăturați nouă în a-i ura mult succes în noua sa funcție!”, a scris Cristian Marin pe o rețea de socializare.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. 8 mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

Published

on

Astăzi, 8 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o zi în care celebrăm moștenirea lui Henry Dunant. Viziunea sa a dus la crearea Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și a impulsionat generații întregi de voluntari să se dedice umanității.

În această zi specială pentru Mișcarea noastră, care este marcată prin adoptarea sloganului #KeepingHumanityAlive – #PăstrămUmanitateaVie, reafirmăm angajamentul de durată al Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie de a susține demnitatea umană, de a alina suferința și de a acorda asistență persoanelor care se confruntă cu situații dificile, în special în zonele îndepărtate și greu accesibile.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sărbătorește 161 de ani de acțiune umanitară la nivel mondial. Ea este formată din Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și 191 de Societăți Naționale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neîncetat pentru a-i sprijini pe cei mai afectați.  Aceștia se află pe teren în locurile afectate de dezastre și conflicte, acordând primul ajutor, oferind îngrijire, distribuind materiale umanitare esențiale.

Pentru Mișcare, ultimele 12 luni au fost marcate și de evenimente nefericite. Rețeaua noastră a pierdut 30 de lucrători umanitari, uciși în zone de conflict precum Gaza, Libia, Sudan, Etiopia și Iran.

Advertisement

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii este #PăstrămUmanitateaVie. Ne folosim de acest slogan pentru a solicita o mai mare protecție pentru lucrătorii umanitari și pentru a evidenția activitatea pe care aceștia o desfășoară în folosul omenirii.

În România, Crucea Roșie Română, parte a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, are o lungă tradiție de ajutorare a persoanelor vulnerabile. Cei peste 8.000 de voluntari din toată țara ajung la zeci de mii de oameni în fiecare an, prin intermediul programelor de sănătate, de reducere a riscului de dezastre, de incluziune socială și multe altele.

Camelia Șucu, Președintele Crucii Roșii Române:

Astăzi, 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Mișcării de Cruce Roșie și de Semilună Roșie, un moment esențial pentru a celebra și recunoaște munca neobosită a milioanelor de voluntari și angajați care își dedică viața pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. În calitate de Președinte al Crucii Roșii Române, sunt profund onorată să stau alături de această comunitate globală incredibilă. Astăzi nu doar că reflectăm la istoria și realizările noastre, dar și reînnoim angajamentul față de principiile umanitare universale care ghidează fiecare acțiune a noastră – umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate și universalitate”.

Adrian Halpert, director general al Crucii Roșii Române:

Advertisement

Fie că este vorba de răspuns la dezastre, suport în situații de criză sanitară sau sprijin continuu pentru persoanele marginalizate, rolul mișcării internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie este crucial în oferirea de asistență și protecție pentru cei vulnerabili, indiferent de naționalitate, rasă, credințe religioase, clasă sau opinii politice. De Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, fac un apel la fiecare dintre voi să recunoașteți și să sprijiniți eforturile noastre, fie printr-o donație, fie devenind voluntar sau, pur și simplu, prin răspândirea cuvântului despre munca noastră vitală. Fiecare gest contează!”.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă umanitatea – escaladarea conflictelor armate, creșterea numărului de dezastre naturale, nerespectarea dreptului umanitar internațional și dificultățile întâmpinate de actorii umanitari pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie – Mișcarea de Cruce Roșie și Semiluna Roșie rămâne dedicată ajutorării celor vulnerabili. Toate acțiunile Crucii Roșii și ale Semilunii Roșii sunt conduse de valori umanitare precum neutralitatea, protecția demnității umane și respectul pentru diversitate, care sunt încorporate în cele șapte principii fundamentale ale Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În contextul unei lumi în schimbare rapidă, aceste principii fundamentale sunt mai relevante ca niciodată.

#PăstrămUmanitateaVie

 

Resurse video:

Advertisement

 

 

 

Despre Crucea Roșie Română

 

Advertisement

Crucea Roșie Română este cea mai mare organizație umanitară din țară, cunoscută pentru rolul său vital în intervenția în caz de dezastre. Cu o rețea extinsă la nivel național, Crucea Roșie Română acționează ca un pilon de sprijin în situații de urgență, oferind ajutor și asistență esențială pentru comunitățile afectate de dezastre.

Rolul auxiliar al Crucii Roșii Române este de a completa eforturile autorităților naționale și locale în intervenția la dezastre.

Organizația este adesea una dintre primele care răspund la crize, oferind ajutor imediat și coordonând resursele pentru a răspunde nevoilor urgente ale victimelor. Această intervenție se extinde de la distribuirea de alimente și apă până la organizarea de tabere de sinistrați, furnizarea de prim-ajutor de bază și suport psihologic pentru cei afectați. Urmărește Crucea Roșie Română pe: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok!

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate