Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Curcani și indiferența primarului Aurică Gazu față de cele patru familii rămase fără casă din cauza unor incendii

Published

on

Patru familii au rămas pe drumuri în urma a trei incendii devastatoare ce au avut loc în Curcani,  o localitate călărășeană înconjurată de gunoi, indiferență și tupeu din partea autorităților locale, total iresponsabile. Plimbări în Delta Dunării pe banii statului, ghirlande luminoase închiriate pentru sume colosale și probleme cu iz penal, prin asta descriu cetățenii localitatea condusă de primarul social-democrat Aurică Gazu.

Trei incendii devastatoare au pus la pământ patru locuințe în ultimele cinci luni. Familiile afectate de nenorocire au fost nevoite să apeleze la rude și mila oamenilor din localitate, primăria nu s-a implicat sub nici o formă motivând că nu există posibilitate legală în acest sens.

Instituția Prefectului Județului Călărași a aflat despre toată această situație în urma mai multor intrvenții pe care un consilier local le-a făcut pentru a trezi la realitate administrația care pare că doarme.

După suferința trăită în clipele cele mai grele, a  doua lovitură pentru cele patru familii vine chiar din partea primarului Aurică Gazu. Consilierii locali ai PNL susțin că edilul din Curcani nu s-a obosit să sprijine niciuna dintre familii.

Potrivit surselor noastre, la Consiliul Județean Călărași ar fi înaintate mai multe documente prin care se solicită sprijinirea familiilor afectate de incendii.

Vasile Traian cunoscut în sat  drept “Bebe”, tată a doi copii, are 34 de ani și a trăit cele mai negre clipe în noaptea de 29 decembrie 2021, când și-a văzut agoniseala distrusă de flăcările unui incendiu pornit la locuința vecină. Focul a fost nemilos. Tot ce mai are acum sunt cateva fotografii păstrate în telefon pe care le prezintă prefectului de Călărași Valentin Barbu.

Pana la venirea pompierilor, vecinii au încercat să stingă incendiul cu furtunul din grădină și găleți cu apă. Flăcările au atins câțiva metri înalțime Intervenția pompierilor a fost complicată din cauza hidranților care nu funcționau. Prefectul spune că situația e gravă și va solicita controale riguroase.

Advertisement

https://calarasipress.ro/video-incendiu-devastator-in-comuna-curcani-patru-autospeciale-isu-se-lupta-cu-flacarile/

Singurul ajutor pe care l-a primimit Bebe a fost din partea unui consilier din Curcani, Popa Bogdan și alte câteva persoane care îi sunt alături în aceste clipe grele.

Prefectura Călărași a emis o Hotărâre în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care cele 4 familii afectate de incendiile nemiloase să poată beneficia de sprijin financiar din partea autorităților publice locale în regim de urgență pentru a-și putea reface locuințele.

Rămase fără casă, cele patru familii și-au petrecut Sărbătorile de iarnă prin vecini și rude. În tot acest timp, primarul PSD Aurică Gazu nu s-a arătat prea interesat de problemele celor patru familii, motiv pentru care, în luna octombrie a anului 2021, au fost achiziționate minunatele ghirlande la o valoare imensă. Nici mai mult nici mai puțin de 130.000 lei, adică un miliard trei sute de milioane lei vechi au costat aceste ghirlande, închiriate de la o firmă tot din Călărași.

Contactat pentru un punct de vedere, surprins de solicitarea noastră, primarul Aurică Gazu își găsește cu greu cuvintele pentru a ne oferi o explicație: 

  • Bună dimineața, domn’ primar!
  •  Să trăiți!
  • Vreau să vă întreb despre cele patru familii din localitate care au rămas locuință în urma incendiilor. Întrebarea este, dacă a existat vreo implicare din partea Primăriei Curcani pentru ajutorarea acestora?
  • Cum să nu fie? Altfel cine a trimis dosarele la judet.. ? Nu Primăria?
  • Ce dosare?
  • Dosarele pentru cele patru case care au ars, nu asta m-ați întrebat?
  • Ba da, despre problema celor patru familii vreau să vă întreb. Dar Primăria cum a fost implicată? Dacă oamenii au benenficiat de vreun sprijin financiar?
  • Și un sprijin financiar de la noi ca persoane, ca angajați. Neavând bugetul nu am avut cum să ajutăm. Nu s-a putut.
  • Nu există nicio lege în sensul ăsta?
  • Pai dacă nu există buget, cum să-i ajutăm?
  • Am înțeles!
  • …[neiteligibil] … de acum un an, dar…ăăă… dacă nu s-a votat bugetul, n-avem cum să aprobăm.
  • Nici pentru familia care a rămas fără casă în decembrie, când ați cumpărat ghiralndele acelea de un miliard trei sute lei?
  • Păi alea au fost…ăăăă….nu le-am închiriat pe alea!
  • Mă rog, ați închiriat serviciile.
  • Aaâă! Ați scris la ziar, domnu’ Cojocaru, știu!
  • Nu ați închiriat serviciile acelea?
  • Da! 
  • Nu era nevoie de Consiliul Local la momentul acela…
  • Cum adică nu era nevoie?
  • Maa-mă-întrebați, mă întrebați, ca să, cu… ocolișuri, sau spuneți că nu ne-am implicat?

Puteți asculta continuarea discuției în minutele de mai jos.

Interpelat în ședința ordinară a Consiliului Local Curcani, desfășurată în luna decembrie 2021, primarul Gazu îi răspunde unui consilier local care a ridicat problema  familiilor rămase fără adăpost în urma nefericitelor evenimente.

Advertisement

Edilul Aurică Gazu spune că a depus o parte din documente pentru două case afectate de incendii, însă răspunderea privind sprijinirea persoanelor a declinat-o către Consiliul Județean și Prefectura Călărași motivând că aceste instuții trebuie să facă primul pas.

Ședințele Consiliului Local din Curcani sunt realizate în mare taină. Primarul și secretara refuză prezența presei, iar consilierii locali se zbat să stopeze cheltuirea banilor publici fără cumpătare. Respectiva ședință a fost înregistrată audio. Secretara din Primăria Curcani, Ileana Dayan, le-a interzis consilierilor prezenți în ședință să înregistreze desfășurarea ședinței, faptă ilegală din punctul acesteia de vedere. Înainte să lucreze în Primăria Curcani, Ileana Dayan a fost condamnată la pușcărie, cu suspendare, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni constatate de organele penale intru-un dosar în care era implicat un fost operator de telefonie din România.

Primarul Gazu din Curcani susține că a solicitat Consiliului Județean Călărași sprin pentru cele patru familii. Am solicitat, în scris, un punct de vedere din partea CJ Călărași, pentru a vedea câtă implicare a arătat primarul Gazu.

UPDATE! 

În săptămâna în care prefectul județului de Călărași a vizitat și discutat cu cele patru familii afectate de incendii, primarul a reușit să trimită, după aproximativ 5 luni de zile, documente pentru ca cetățenii să fie sprijiniți financiar de instituțiile statului… Primăria Curcani a trimis o adresă către Consiliul Județean Călărași, instituție care, la rândul ei, hârtiile au fost trimise către Prefectură!  

HIDRANȚII NEFUNCȚIONALI DIN CURCANI, ÎN RESPONSABILITATEA PRIMĂRIEI!

Tot în adresa  formulată și înainntată Prefecturii Călărași, redacția Călărași PRESS a solicitat o explicație clară privind responsabilitatea hidranților nefuncționali din localitatea Curcani, care au pus îngreunat intervenția pompierilor pentru lichidarea incendiului produs la una dintre locuințe. Răspunsul oferit de Instituția Prefectului a confirmat situația descrisă de noi.

Advertisement

 

Știri

Ecoaqua / Cartierul Măgureni, fără apă din cauza unei avarii

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Municipiul Călărași se confruntă cu o avarie la rețeaua de distribuție a apei, generând oprirea alimentării în cartierul Măgureni. Situația a survenit la intersecția străzilor Petroșani și Păcii, iar echipele operatorului ECOAQUA SA Călărași sunt mobilizate pentru intervenții de urgență.

Conform informațiilor transmise de către operatorul local de apă și canalizare, avaria a fost semnalată la ora 15:30 și se estimează că lucrările de remediere vor dura între 3 și 4 ore. Astfel, locuitorii din cartierul Măgureni vor resimți întreruperea alimentării cu apă pe durata intervenției.

Ne confruntăm cu o situație urgentă la intersecția străzilor Petroșani și Păcii din municipiul Călărași, iar echipa noastră este deja pe teren pentru a remedia avaria cât mai rapid posibil“, au declarat reprezentanții ECOAQUA SA Călărași.

În cazul în care situația se modifică sau apar informații noi, vom revenii cu detalii prin intermediul canalului nostru de comunicare.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Advertisement

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement
Continue Reading

Știri

Altercație sângeroasă la o petrecere în Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

O seară care trebuia să fie plină de voie bună și distracție s-a transformat într-un coșmar. Mai mulți tineri au fost implicați într-o altercație, iar unul dintre aceștia au fost înjunghiați.

Conform informațiilor preliminare, incidentul a avut loc în timpul unei petreceri. Pe fondul consumului de alcool, un conflict spontan a izbucnit între mai mulți tineri prezenți la petrecere. Situația a escaladat rapid, iar unul dintre tineri a scos un cuțit, înjunghiind grav un alt participant, în vârstă de 27 de ani.

Alertată de vecini, poliția a intervenit, împânzind zona imediat. Victima, grav rănită, a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe din Călărași pentru îngrijiri medicale.

În prezent, polițiștii desfășoară cercetări la fața locului și audiază mai multe persoane pentru a stabili circumstanțele exacte ale atacului sângeros.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate