Connect with us

Actualitate

VIDEO. Ministerul Sănătății va finanța Spitalul Județean Călărași cu 12 milioane de lei pentru dotarea cu echipament a secțiilor

Published

on

Spitalul Județean de Urgență Călărași va primi echipamente medicale în valoare de 12 milioane de lei din partea Ministerului Sănătății. Managerul unității medicale, Bogdan Mihai, a anunțat în data de 7 aprilie, într-o conferință de presă, organizată la sediul PSD Călărași că proiectul demarat în 2018 va fi continuat.

https://youtu.be/ZMvr6dNVol8

Bogdan Mihai, manager Spitalul Județean de Urgență Călărași: Săptămâna trecută am primit de la Minister notificarea că vom primi echipamente în valoare de 12 milioane de lei, un proiect început în 2018 de CJ în colaborare cu Ministerul Sănătății. Anul trecut a fost doar o mică parte din această sumă alocată. O să acoperim niște nevoi stringente cam pe toate secțiile, deci mai toate secțiile vor primi niște echipamente în valoare de 12 milioane de lei. Tot săptămâna trecută au fost făcute ultimele discuții privind introducerea pe programul de finanțare prin PNRR a corpului RGH cu risc seismic, și sperăm ca în luna august vom avea un răspuns final în ceea ce privește aprobarea sau nu a acestui proiect.

A fost semnat contractul de anvelopare pentru mai multe corpuri ale spitalului.

“Săptămâna trecută a fost semnat și contractul de anvelopare al corpurilor A, B, C și D. Acest contract va avea o zonă de schimbare a feței spitalului, dar și o componentă de reabilitare energetică și dezvoltarea unor surse alternative de energie prin montarea unor panouri solare cu pompe de căldură. Reabilitarea și logistica pe care o aducem în spital nu reprezintă singurul punct – lucrăm foarte mult la tot ce înseamnă comportament și abordare în relația cu pacienții. Tot săptămâna trecută am implementat un sistem nou de evaluare a cadrelor medicale din interacțiunea cu pacienții, astfel încât să eliminăm cumva acele discuții lansate în spațiul public post factum externare, unde anumiți pacienți, ulterior externării, înțeleg dânșii să emită niște alegații cu privire la bunele îngrijiri sau nu. Acum le dăm ocazia să-și asume aceste lucruri într-un mod direct, pe un formular transparent care va fi suspus analizei noastre și în baza căruia vom face un punctaj de evaluare a cadrelor medicale.” – a mai precizat managerul SJU Călărași, Bogdan Mihai.

Stop mită, o campanie de stopare a plăților formale

“Am început și o campanie în ceea ce privește stoparea plăților informale, campania STOP Mită, care deja se pare că a început să fie înțeleasă de pacienți, chiar în această săptămână având un pacient care, în loc să dea o plată informală, a cerut un formular de donație și a donat către spital într-o zonă transparentă, fără niciun fel de interpretare. Sunt lucruri la care noi lucrăm, mai avem, dar orice semnalare din partea dumneavoastră va fi considerată și vom lua măsuri acolo unde vom avea lucruri concrete. Lucrurile nu se schimbă în mod general, se schimbă prin dezvoltarea și abordarea unor situații punctual.” – a subliniat managerul Bogdan Mihai, prezent în coferința de presă a PSD Călărași.

Advertisement

Actualitate

VIDEO. Imagini spectaculoase cu un stol de pelicani. Pescarii din zonă nu sunt atât de bucuroşi

Published

on

Într-o scenă ce pare desprinsă dintr-un film documentar, balta Mostiștea, situată între comunele Dorobanțu și Mânăstirea, a devenit de câteva zile locul preferat al unui stol de pelicani.

Cu aripile albe întinse grațios pe deasupra luciului apei, aceste păsări maiestuoase și-au găsit locul în acest peisaj liniștit, însă aduc cu ele o dilemă pentru pescarii din zonă, care nu sunt foarte încântați de situație.

Pescarii din zonă se confruntă acum cu provocarea de a împărți resursele de pește cu aceste păsări migratoare, ceea ce afectează în mod direct traiul de zi cu zi.

Situația pare una îngrijorătoare pentru comunitatea locală. Problema pare fără rezolvare. Redacția Calarasipress.ro a solicitat Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportiv (AJVPS) Călărași un punct de vedere asupra situației.

Liviu Coman a subliniat complexitatea și delicatul echilibru al situației, afirmând că AJVPS Călărași nu are atribuții în această situație. Astfel, responsabilitatea pentru găsirea unei soluții eficiente ar rămâne la Agenția pentru Protecția Mediului din Călărași.

Până la găsirea unei soluții, pescarii sunt nevoiți să împartă peștii din baltă cu stolul de pelicani.

Advertisement

VIDEO AICI 

Continue Reading

Actualitate

Răsturnare de situație în scandalul sexual de la școala din Jegălia! Profesorii dau vina pe un joc politic. Ce declarații face directoarea

Published

on

scoala jegalia

Într-o intervenție exclusivă pentru Calarasipress.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia, Cristina Dumitru, a oferit primele declarații în legătură cu cazul presupusul abuz sexual raportat în unitatea de învățământ pe care aceasta o conduce. În spatele tuturor acuzațiilor, surse din rândul profesorilor spun că este o miză politică toată această situație, dat fiind faptul că suntem în zona electorală.

Directoarea a subliniat că situația a fost tratată cu maximă seriozitate imediat ce a fost adusă la cunoștința instituției. Odată ce un angajat al școlii a surprins doi elevi în grupul sanitar, s-a procedat în conformitate cu procedurile legale. Părinții elevilor implicați au fost imediat informați, iar autoritățile au fost contactate, inclusiv poliția și Direcția Generală pentru Potecția Copilului (DGASPC).

În al doilea rând, Cristina Dumitru a respins cu fermitate afirmațiile conform cărora s-ar fi încercat “mușamalizarea” cazului sau că ar exista o cameră de supraveghere în toaleta școlii. De asemenea, a subliniat că nicio propunere de a plăti pe cineva pentru a păstra tăcerea nu a fost făcută, negând vehement acuzațiile de denigrare aduse școlii.

Directoarea a adăugat că Școala Nr. 1 din Jegălia nu a fost niciodată implicată într-o astfel de situație și că, în general, nu s-au înregistrat incidente grave de violență în instituție. Mai mult decât atât, rezultatele testelor solicitate în cadrul anchetei încă nu sunt disponibile, ceea ce arată lipsa de probe concrete în sprijinul afirmațiilor făcute în articolul menționat.

Implicat în subiect, cu sau fără voia lui, a fost și primarul liberal al comunei Jegălia, Vasile Aurel, a respins vehement informațiile prezentate în presă, considerându-le o insultă la adresa comunității și o încercare de denigrare a conducerii școlii și a primăriei. “Primarul comunei Jegălia nu a fost solicitat în acest caz, nu era de competența dumnealui și nici vorbă de ,,mușamalizare”, cum se arată în articol.”

Advertisement

Acesta a subliniat că situația menționată pare a fi o speculație fără temei și că afirmațiile privind existența camerelor de supraveghere în toalete sunt complet absurde și nefondate.

Directoarea Cristina Dumitru a subliniat că ancheta este încă în desfășurare și că nu s-a ajuns la un punct de vedere final. Cu toate acestea, școala a luat toate măsurile necesare pentru a colabora cu autoritățile și pentru a clarifica situația în cel mai scurt timp posibil.

Continue Reading

Actualitate

Programul magazinelor în minivacanța de 1 mai

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Programul lanțurilor de supermarketuri și al centrelor comerciale, inclusiv mall-uri, suferă modificări în timpul minivacanței de 1 Mai și a Paștelui. Cu toate acestea, majoritatea sunt deschise pentru clienți până aproape de sărbătorile pascale.

Conform Codului Muncii, 1 Mai este recunoscută ca sărbătoare legală, oferind astfel multor angajați români câteva zile libere. În contextul în care Paștele ortodox este pe 5 mai, urmează o minivacanță de 6 zile pentru români: 1 Mai – Miercuri (Ziua Muncii); 2 mai – joi, zi liberă (punte în 2024); 3 mai – Vinerea Mare; 5 mai – Prima zi de Paște; 6 mai – Luni, a doua zi de Paște.

Unitățile sanitare, cele de alimentație publică și alte sectoare cu activitate continuă vor rămâne deschise. Magazinele vor fi deschise, dar este posibil ca programul lor să fie redus în comparație cu zilele obișnuite.

Lanțurile mari de magazine din țară vor lucra după următorul program:

Advertisement

În perioada Săptămânii Mari, hipermarketurile Kaufland își vor prelungi programul de funcționare, cu ora de deschidere între 06:30 și 09:00, variind în funcție de locație, iar ora de închidere va fi între 21:30 și 23:00.

De asemenea, clienții Kaufland România pot să-și comande produsele online, cu livrare rapidă la domiciliu, folosind platformele Glovo și Tazz by eMAG.

Lidl a comunicat că magazinele sale vor funcționa în mod normal în Săptămâna Patimilor, de luni până vineri. Astfel, cei care doresc să facă cumpărături la Lidl pe 1 mai o pot face la fel ca într-o zi obișnuită de lucru, de obicei între 07:00 și 22:00 (programul poate varia în funcție de magazin).

Toate magazinele Carrefour sunt deschise pe 1 mai. Unele funcționează conform programului obișnuit, în timp ce altele, au un program prelungit cu o oră, până la 23:00, comparativ cu ora obișnuită de închidere, 22:00. Pentru a verifica programul magazinului preferat, accesează site-ul retailerului, carrefour.ro, și selectează unitatea în care obișnuiești să faci cumpărături!

În ziua de 1 mai, supermarketurile Penny își mențin programul obișnuit de funcționare, de obicei între 07:00 și 22:00. Astfel, clienții Penny pot face cumpărături fără probleme chiar și în Ziua Muncii.

Pe 1 mai, toate magazinele din rețeaua Mega Image rămân deschise, urmând programul obișnuit al unei zile lucrătoare.

Advertisement

Magazinele Profi funcționează cu program normal în ziua de 1 mai. Pentru a afla detalii despre programul magazinului preferat, poți consulta site-ul oficial al retailerului, profi.ro.

Magazinele Selgros își mențin programul de funcționare obișnuit, între orele 06:00 și 21:00, de luni, 29 aprilie, până vineri, 3 mai.

Metro își menține programul obișnuit de funcționare pentru 1 Mai, magazinele fiind deschise între orele 06:00 și 21:00.

În ceea ce privește magazinele Jumbo, acestea sunt deschise în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 10:00 și 21:00. Nu s-au făcut anunțuri privind modificări ale programului pentru 1 Mai, astfel că se presupune că se va menține orarul obișnuit.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate