Connect with us

Actualitate

„Promenada”- cel mai important proiect turistic din Călărași a fost lansat

Published

on

La sediul Consiliului Judeţean Călăraşi a avut loc, în data de 21 decembrie a.c., conferinţa de lansare a proiectului „Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A) şi cunoscut de călărăşeni sub denumirea de „Promenada”. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă, primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, administratorul public al Municipiului Călăraşi, Eduard Grama, primarul Municipiului Silistra, Yulyan Naydenov precum şi Marius Fulga, managerul proiectului.

„Este un proiect pe care merită să-l facem la Călăraşi pentru că ne dorim foarte mult ca municipiul nostru să figureze şi pe harta turistică a ţării. Liderul proiectului este Consiliul Județean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate.

Valoarea totală a proiectului este de 10,62 milioane euro. Municipiului Călăraşi, căruia îi revine un buget total de 7,505 milioane Euro, gestionează contractul de execuţie lucrări în valoare de 27,43 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane Euro, inclusiv TVA). Cofinanţarea ce trebuie asigurată de Primăria Municipiului Călăraşi este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului la care se adaugă cheltuieli neeligibile (diverse şi neprevăzute + altele care pot apărea în timpul implementării).”, a declarat primarul Marius Dulce, care a a mai adăugat: „Pe 3 noiembrie 2021, s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor care se vor desfăşura pe o perioadă de 24 de luni la care se adaugă 60 luni de garanţie. Pe 15 decembrie am predate constructorului amplasamentul, semnând şi Ordinul de începere a lucrărilor. Cel mai mare inamic al nostru este timpul. Fiecare zi contează pentru că acest proiect trebuie finalizat până la 31 decembrie 2023. Este o provocare majoră atât pentru noi cât şi pentru partea bulgară. Dar sunt sigur că vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a ne încadra în termen”, a declarat primarul municipiului Călărași Marius Dulce.

„Cel mai spectaculos proiect al Consiliului Județean Călărași, în parteneriat cu municipalitatea Călărași, rămâne PROMENADA. O oază de liniște de-a lungul brațului Borcea care a stârnit numeroase controverse. Cel mai nevralgic moment fiind cel al demolării clădirilor amplasate ilegal în zonă. Ne-am menținut poziția de lider de proiect și iată-ne acum la masa discuțiilor cu partenerii bulgari din Silistra. Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre este un proiect transfrontalier cu  o valoare de 10, 62 milioane de euro”, a subliniat președintele CJC Vasile Iliuță.

Advertisement

“Eu, Eduard Grama, am fost ținta tuturor atacurilor când s-a început demolarea pontoanelor din zona Malibu. Nemulțumiți, cei care locuiau ILEGAL acolo, au încercat pe toate căile să împiedice acțiunea care reprezenta primul pas către PROMENADĂ. Astăzi, autoritățile călărășene și cele bulgare s-au întâlnit pentru a discuta pașii următori ai proiectului. 10, 62 milioane de euro sunt banii europeni care vin la Călărași, prin liderul de proiect – Consiliul Județean Călărași. Construim, nu dărâmăm! Îmi era dor de acest slogan”, a punctat administratorul public al PMC, Eduard Grama.

Scopul proiectului îl constituie îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii fluviale pe ruta Călărași-Silistra prin reabilitarea malurilor Dunării atât pe partea română, în continuarea falezei Parcului Central Călăraşi, cât şi pe partea bulgară, şi prin marcarea unei rute navigabile prin balizare, pentru evitatea unor accidente chiar şi în cazul unor cote scăzute ale apelor Dunării. Durata de implementare a proiectului este de 57 de luni.

Principalele activităţi pe care trebuie să le realizeze Primăria Călăraşi sunt:
– Lucrări de reabilitare a malului şi de construcţie a unei gări fluviale, precum şi a infrastructurii necesare pentru funcţionarea rutei de transport nou create;
– Întreţinerea infrastructurii pe toată perioada de sustenabilitate a proiectului.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Pensii 2024. Formula de calcul care poate schimba viaţa bunicilor. Şeful Casei de Pensii vine cu precizări importante legate de recalculare

Published

on

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, care cuprind condițiile de acordare, stabilire și recalculare a pensiilor, precum și determinarea stagiului de cotizare contributiv, au fost deja aprobate, astfel că se lucrează la foc continuu.

Pensii 2024. Recalcularea pensiilor ar trebui să vină cu pensii mai mici pentru 2.000.000 de pensionari, dar Constituţia interzice acest lucru, astfel că se va menţine cuantumul actual. Fericţi vor fi cei cu pensia minimă, care aproape se dublează, iar avantajaţi sunt cei care reuşesc să adauge ani de vechime, astfel că goana pe la arhive după adeverinţe va fi una lucrativă. În aceste condiţii, este important ca decizia de recalculare să vină cât mai repede, pentru ca seniorii să aibă timp de completat cu documente acolo unde este cazul.

Milioane de români așteaptă cu nerăbdare mult anunțata recalculare a pensiilor. Inițial s-a spus că începând din luna mai vor veni decizii de recalculare acasă, iar din luna septembrie vor începe să primească efectiv pensiile recalculate. Cu toate acestea, deciziile cu noile pensii crescute întârzie să apară, iar pensionarii au devenit îngrijorați. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat motivele întârzierii și a oferit informații suplimentare despre procesul marii recalculării a pensiilor. Citește toată știrea aici.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

VIDEO. Un apartament a fost cuprins de flăcări din cauza unei lumânări aprinse. Vecinii au sunat la 112

Published

on

incendiu zefirului calarasi
foto: calarasipress.ro

Un incendiu a avut loc, luni dimineața, la puțin timp după miezul nopții, într-un apartament din municipiul Călărași situat pe strada Zefirului, la parterului blocului i10. Flăcările au fost provocate de o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, spun vecinii.

O vecină din blocul alăturat a observat flăcările ce ieșeau pe geamul bucătăriei apartamentului. Vecinii au sunat  imediat la numărul 112. Mai multe autospeciale de intervenție cu apă și spumă au sosit la fața locului, împreună cu o autospecială SMURD pregătită să intervină pentru posibile victime.

În momentul izbucnirii incendiului, în apartament nu se afla nimeni. Pompierii au reușit să stingă focul înainte ca acesta să se răspândească și să producă pagube serioase. Polițiștii au fost solicitați să efectueze o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au dus la izbucnirea incendiului.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Mesajul primarului comunei Independența – Gabriel Rădulescu cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Published

on

Să va bucure Dumnezeu, să va dea sănătate, să aveți putere, iar bucuriile sã tină la distantă toate necazurile! Paste Fericit!

Continue Reading

Cele mai vizualizate