Connect with us

Breaking News

Tenaris Cinelationo revine la Călărași cu 7 filme. Intrarea este liberă!

Published

on

Festivalul de film Tenaris Cinelatino, susținut de TenarisSilcotub, invită călărăşenii la un program de proiecții inedite. Filme din România, Uruguay, Argentina sau Columbia vor fi proiectate, cu intrare liberă, între 2 și 4 iulie, la sala „Barbu Știrbei” a Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi.

Cel mai așteptat eveniment dedicat filmului din Călărași, Tenaris Cinelatino, revine, între 2 și 4 iulie, cu șapte proiecții ale unor filme de succes din cinci țări. Evenimentul organizat de TenarisSilcotub invită cinefilii la descoperirea unor experiențe culturale unice, toate cu acces gratuit pentru întregul public. „Ultimul an a dus producții extraordinare atât în cinematografia românească, dar și în cea din zona latino, cu filme ce completează foarte bine mesajele de conexiune între culturi, de diversitate și autenticitate pe care încercăm să le transmitem către comunitățile noastre”, a spus Codruța Hodrea, manager Relații cu Comunitatea TenarisSilcotub, compania care susține acest eveniment devenit deja o tradiție în Călărași.

O poveste despre artă, prietenie și planuri la limita legii va deschide festivalul marți, 2 iulie, ora 20:00. „Capodopera mea” („Mi obra maestra, r. GastónDuprat”) este filmul câștigător al Premiului Publicului la festivalul de la Valladolid, o producție Argentina – Spania din 2018. Ziua de miercuri, 3 iulie, pregătește nu mai puțin de trei proiecții. De la ora 17:00, „Maria, Inima României” este un documentar pe care publicul de toate vârstele ar trebui să-l urmărească. Dezvăluind detalii prea puțin cunoscute din viața eroinei, filmul produs de John Florescu este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și nenumărate detalii din trecut vor ieși la iveală în filmul proiectat la sala „Barbu Știrbei”.

Povestea apariției traficului de droguri în Columbia, relatată prin ochii unui indigen Wayuu în „Păsări Călătoare”, a impresionat criticii de film din întreaga lumea. O civilizație veche de mii de ani ajunge să fie coruptă de dorința unor câștiguri rapide, cu urmări care vor impresiona spectatorii. Filmul va începe la ora 19:00 și este de neratat în această ediție a festivalului.

Advertisement

Lansat recent, în deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), „Parkingeste” este programat de la ora 21:00, în cea de-a doua zi a festivalului. Cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu spune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru. Inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, „Să nu ucizi” marchează debutul programului TenarisCinelatino joi, 4 iulie. De la ora 17:00, pornim alături de Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, în luptă sa solitară împotriva sistemului, în care își riscă familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

O banală seară într-un bar, în care un avocat ajunge să fie agresat verbal de către un necunoscut, se transformă într-o complicată poveste plină de secrete, tăceri și crime. Rojo (R. Benjamin Naishtat) a impresionat juriul festivalului de la San Sebastian care a recompensat acest film cu nu mai puțin de trei premii importante, pentru regie, actor și imagine și are acum șansa să obțină și admirația cinefililor din Călărași, începând cu ora 19:30.

TenarisCinelatino se încheie, la ora 21:30,cu producția argentiniană „El Angel”. Inspirat din povestea reală a unui ucigaș în serie de doar 17 ani, care a fascinat Argentina, în anii ‘70, filmul probează, încă odată, că răul absolut se poate ascunde și în spatele celor mai albaștri ochi. Intrarea este liberă.

Festivalul TenarisCineLatino se află la cea de-a opta ediție și are loc în Călărași (2 – 4 iulie), Câmpina (6 – 7 iulie) și Zalău (9 – 12 iulie), cele trei orașe din România în care TenarisSilcotub are activități de producție. TenarisSilcotub organizează acest eveniment alături de Fundația PROA, care are misiunea de a gestiona programele culturale ale Tenaris la nivel mondial, și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, care organizează an de an Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).

TenarisCinelatino este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Călărași, Consiliului Județean și al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Mai multe informații despre fiecare film din program vor fi publicate pe pagina de Facebook a companiei TenarisSilcotub.

Advertisement

Programul complet al proiecţiilor

Marţi, 2 iulie, ora 20:00, „Capodopera mea”/„Mi Obra Maestra”, dramă, Argentina/Spania, 2018;

miercuri, 3 iulie, ora 17:00, „Maria, inima României”, documentar, România, 2019; ora 19:00, „Păsări călătoare”/„Pajaros de verano”, dramă, Columbia/Danemarca/Mexic, 2018; ora 21:30, „Parking”, dramă, România, 2019;

joi, 4 iulie, ora 17:00, „Să nu ucizi”, dramă, România, 2018; ora 19:30, „Rojo”, dramă, Argentina/Brazilia, 2018; ora 21:30, „El angel”, dramă, Argentina/Spania, 2018.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Alertă Meteo: Cod galben pentru județul Călărași

Published

on

Este cod galben de vreme rea în județul Călărași, transmite ISU Călărași. Sunt menționate intensificări ale vântului cu viteze ce pot ajunge în general între 45 și 50 km/h.

Acest avertisment este valabil în intervalul de timp cuprins între orele 10:00 și 19:00, în data de 4 mai 2024.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Primele rezultate ale tragediei din Spanțov. Macroul consumat, principala cauză

Published

on

Apar noi detalii despre cazul tragediei în care o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce au consumat pește la o masă, în a doua zi de Florii.

Conform rapoartelor Direcției Sanitar Veterinare, cazul tragic al fetiței din județul Călărași, care a pierit în urma consumului de pește, a indicat o contaminare a alimentelor cu bacterii în cantități periculoase.

Conform informațiilor obținute de la libertatea.ro, analizele realizate asupra probelor prelevate atât din magazinul local cât și din frigiderul familiei au indicat prezența unui nivel anormale de bacterii, inclusiv klebsiella și salmonella, ce depășesc limitele permise.

În prezent, autoritățile așteaptă rezultatele ulterioare ale analizelor efectuate de către Direcția Sanitară Veterinară și cele ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.

Advertisement

Vă reamintim că o fetiță de 4 ani și bunica ei au murit, luni, a doua zi după Florii, după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din satul Spanțov.

Și familia crede același lucru, însă poliția a deschis o anchetă. Un apel la 112 dar luni dimineață anunță ca o fetiță de 4 ani era în stare de inconștiență. A fost dusă la Spitalul Județean Călărași, intubată, însă, a murit.

Alte câteva ore mai târziu, din casa aceleiași familii a sunat din nou la numărul de urgență 112. De această dată bunicii erau cei care se simțeau foarte rău.

Bunica în vârstă de 59 de ani și bunicul de 66 de ani au fost duși la spitalul municipal din Oltenița. Femeia a murit și ea în scurt timp.

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

Scântei: Amelia Giurcan cere demiterea directorului Ecoaqua SA pentru incompatibilitate. Grama:”Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Published

on

sursa foto: calarasipress.ro


Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

Ultima ședință a Consiliului Județean Călărași a ieșit cu scânteie și tensiuni, după ce Amelia Giurcan a deschis din nou subiectul Ecoaqua. De data aceasta, consiliera USR i-a solicitat președintelui CJ Călărași Vasile Iliuta să-l demită pe Eduard Grama din poziția de director al operatorului regional de apa-canal Ecoaqua SA.

Motivul? Agenția Națională de Integritate a stabilit că acesta a fost găsit incompatibil și nu ar trebui să ocupe o funcție publică pentru următorii trei ani.

Amelia Giurcan a subliniat că, deși funcția actuală a lui Eduard Grama nu îl obligă să-și părăsească postul, consideră că acesta are o obligație morală să facă acest lucru.

În ședința recentă a Consiliului Județean, am solicitat demiterea lui Eduard Grama din funcția de director al Ecoaqua. Președintele Iliuță a confirmat că Grama nu mai poate ocupa această funcție din cauza unei hotărâri judecătorești, dar că demiterea lui este în responsabilitatea Consiliului de Administrație al Ecoaqua. Am adus în discuție faptul că Președintele Iliuță l-a susținut pe Grama în toate funcțiile publice pe care le-a ocupat până acum și că este responsabilitatea PSD să nu-l mai protejeze. Este important să asigurăm integritatea instituțiilor publice și să avem încredere că acestea sunt conduse de persoane competente și corecte” – a precizat Amelia Giurcan pentru Calarasipress.ro

Interpelat de Amelia Giurcan, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuta, a afirmat că a verificat situația și a consultat direcția juridică a CJ Călărași, care a constatat o stare de incompatibilitate. Cu toate acestea, Consiliul de Administrare încă nu a confirmat această constatare, iar Adunarea Generală a Acționarilor urmează să se reunească pentru a clarifica situația.

Advertisement

Pe de altă parte, Eduard Grama a declarat că s-a conformat și și-a dat demisia din funcția din cadrul direcției din Consiliul Județean Călărași la data de 11.04.2024, în aceeași zi în în care, pe portalul Înaltei Curți, a fost publicată decizia.

Referitor la conducerea Ecoaqua SA, acesta a precizat
că numirea directorului general este în responsabilitatea Consiliului de Administrație conform OUG 109.

Contactat pentru un punct de vedere, directorul Eduard Grama a făcut următoarea precizare:

“Eu nu comentez declarații politice. Suntem în campanie electorală, iar, după cum ne-am obișnuit în ultimul timp, fiecare spune ce crede el că este interesant pentru propriul electorat. Subiectul propus pentru analiză de doamna de la USR, fina baronului de Prahova, Iulian Dumitrescu, presupune referiri la lege și articole de lege, nu la părerea personală a unei persoane care, de la membru PSD, a ajuns candidatul albanez al USR. Îi recomand o pungă de semințe și o ședere plăcută în minivacanță. Politica nu este pentru ea!”

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate