Connect with us

Știri

Elevii călărășeni solicită consiliilor locale alocarea de fonduri pentru bursele școlare

Published

on

  • Elevii călărășeni solicită consiliilor locale alocarea de fonduri pentru bursele școlare

  • În data de 27.02.2016, Consiliul Județean al Elevilor Călărași, unica structură reprezentativă a elevilor călărășeni, a trimis o adresă către consiliile locale din județul Călărași, prin care solicită aleșilor locali acordarea de burse școlare din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, în conformitate cu legislația în vigoare, prezentându-și public nemulțumirea față de lipsa asumării educației drept o prioritate la nivel local și județean.

  • Din punct de vedere legal, în conformitate cu Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5576/2011, bursele școlare sunt  de patru tipuri,  după cum urmează: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. Metodologia de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat prevede faptul că orice elev care a obținut media generală peste 8,50 și media la purtare 10 poate beneficia de bursă de merit, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a consiliului local. Analizând situația la nivel local și județean, reprezentanții elevilor au ajuns la concluzia că acordarea de sume de bani defalcate din buget pentru burse școlare este inexistentă și, mai mult decât atât, în foarte puțini ani o astfel de inițiativă a fost abordată. Aceștia opinează că o astfel de atitudine reprezintă un afront la adresa beneficiarilor primari ai educației, aleșii locali având datoria să se implice activ în procesul de susținere a elevilor din medii defavorizate și cu nevoi speciale, dar și de recunoaștere a meritocrației elevilor cu rezultate bune la învățătură, în vederea creșterii calității actului educațional.

  • În final, aceștia consideră că un astfel de demers ar putea genera un impact pozitiv și asupra rezultatelor la examenul de Bacalaureat, unde gradul de promovabilitate este destul de scăzut, plasând județul Călărași la finalul clasamentului național, astfel încât Consiliul Județean al Elevilor Călărași solicită conștientizarea importanței articolului 82 din Legea 1/2011, prioritizarea și urgentarea procesului de acordare a burselor școlare și transparentizarea acestui proces prin organizarea unor dezbateri publice la care să participe și membrii organizațiilor reprezentative ale elevilor la nivel județean.

  • ”Sunt dezamăgită de faptul că aleșii locali nu își asumă educația drept o prioritate, în contextul în care rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat ne plasează în finalul clasamentului la nivel național în ceea ce privește promovabilitatea, iar rata abandonului școlar este alarmantă. În timp ce ne mândrim cu investiții masive în sport, învățământul călărășean rămâne marcat de dezinteres și confort decizional, astfel încât în foarte puțini ani au fost acordate burse școlare, iar sumele nu au fost semnificative, neconstituind un ajutor relevant. Avem foarte mulți elevi care trăiesc în medii dezavantajate, foarte mulți elevi cu nevoi speciale, dar și elevi cu rezultate școlare foarte bune, ce trebuie stimulați să continue la același nivel, dacă ne dorim să sporim calitatea actului educațional la nivel județean. Consider că este absolut necesar să conștientizăm importanța unui astfel de demers, astfel încât el să se concretizeze și să fie relevant și sper ca răspunsul aleșilor locali la această adresă să fie unul favorabil, care să poziționeze învățământul acolo unde îi este locul : în topul priorităților oricărei comunități locale.”

  • SCRISOARE CĂTRE CONSILIUL LOCAL 
  • Către,

  • Consiliile Locale din județul Călărași
  • În atenția domnilor președinți
  •  
  • Consiliul Judetean al Elevilor Călărași, structura reprezentativă a elevilor din județul Călărași, constituită și organizată în baza Ordinului ministrului educației naționale și cercetării științifice nr.3838/ 23.05.2016 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare si Funcționare a Consiliului Național al Elevilor , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 429 din 08.06.2016, reprezentat de Biroul Executiv,
  • În temeiul art. 11, alin. 1, lit. e) din Statutul Elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 4742/ 10.08.2016, coroborat cu art. 82 din Legea educației naționale,
  • Formulează următoarea
  • Adresă
  • Prin care solicită acordarea de burse școlare din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, în conformitate cu legislația în vigoare, prezentându-și public nemulțumirea față de lipsa asumării educației drept o prioritate la nivel local și județean.
  • Având în vedere nevoia identificată în comunitatea noastră, cât și existența unei baze legale care să vină în sprijinul propunerii noastre, Consiliul Județean al Elevilor Călărași dorește să atragă atenția asupra situației acordării burselor școlare prevăzute în Legea 1/2011 din unitățile de învățământ din județul Călărași, județ în care astfel de inițiative nu au fost adoptate constant.
  • Pornind de la premisa că educația și implicit beneficiarul direct al acesteia ar trebui să constituie o prioritate pentru conducătorii instituțiilor administrativ-teritoriale, solicităm ca finanțarea complementară a învățământului să fie tratată ca atare.
  • Referindu-ne strict la situația burselor școlare, adică la cuantumul de bani alocat acestora, putem considera atitudinea dumneavoastră un afront față de elevii din localitățile a căror conducere o reprezentați, întrucât se poate observa o relație de cauzalitate directă intre sumele acordate pentru burse si situația abandonului școlar, rata de promovabilitate a examenelor și performanța școlară a elevilor în general.
  • Din punct de vedere legal, în conformitate cu Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5576/2011, bursele școlare sunt  de patru tipuri,  după cum urmează: burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. Metodologia de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat prevede faptul că orice elev care a obținut media generală peste 8,50 și media la purtare 10 poate beneficia de bursă de merit, al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a consiliului local.
  • Analizând situația la nivel local și județean, am constat că acordarea de sume de bani defalcate din buget pentru burse școlare este inexistentă și, mergând mai departe, am ajuns la concluzia că în foarte puțini ani astfel de inițiative au fost abodate. Deși suntem conștienți de faptul că un motiv ar putea fi constituit de activitatea bine orientată a Tenaris Silcotub în sfera educațională locală, precizăm că acest partener acordă burse școlare doar pentru elita municipiului Călărași, astfel încât impactul nu poate fi considerat de proporții.
  • Mai mult decât atât, putem face o comparație între rata promovabilității în cadrul examenului de Bacalaureat în anul 2016 din județul nostru, care este de 64,3%, una dintre cele mai reduse la nivel național,  și județele situate in topul acestui clasament,  precum : Cluj-Napoca, cu rata de promovabilitate de 83,32% și o valoare a bursei de merit de 90 lei/lună, Bacău, cu 78,4% și o valoare a bursei de 100 de lei/lună sau Municipiul București, sectorul 4 cu o promovabilitate de 76% și burse de merit în cuantum de 350 lei/lună. Suntem de părere că acordarea acestor burse , dar și o creștere a cuantumului vor atrage o creștere a performanței școlare în rândul elevilor datorită stimulentelor financiare.
  • În același sens, chiar dacă alocația unui copil s-a dublat în anul 2015, nu putem spune că acest fapt a afectat pozitiv rata abandonului școlar din România întrucât, conform INS, aceasta a continuat să crească în 2015 până la 19,1%  în condițiile în care media europeană este 11%. Considerăm ca acordarea acestor burse pentru elevii care frecventează orele de curs din cadrul învățământului preuniversitar de stat ar putea reprezenta o soluție în acest context.
  • În consecință, având în vedere datoria reprezentanților aleși ai comunității de a se implica activ atât în sprijinirea elevilor defavorizați și a celor cu nevoi speciale, cât și în recunoașterea meritocrației elevilor cu rezultate bune la învățătură, fapt ce ar contribui considerabil la dezvoltarea calității procesului educațional și ar veni în soluționarea problemelor anunțate anterior, solicităm conștientizarea importanței articolului 82 din Legea 1/2011, prioritizarea și urgentarea procesului de acordare a burselor școlare și transparentizarea acestui proces prin organizarea unor dezbateri publice la care să participe și membrii organizațiilor reprezentative ale elevilor la nivel județean.
  •  
  • Mulțumindu-vă pentru colaborare, vă asigurăm de distinsa noastră considerație,
  • Consiliul Județean al Elevilor Călărași
  • Președinte,
  • Alexandra-Ioana TUȚĂ

[pdf-embedder url=”https://calarasipress.ro/wp-content/uploads/2017/02/ADRESA.pdf”]

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Competiția internațională Călărași Cup – powered by Ecoaqua, real succes. Miodrag Belodedici a rămas impresionat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În municipiul Călărași, pasiunea pentru fotbal și dorința de a încuraja tinerii sportivi au fost celebrate într-un eveniment de excepție organizat de operatorul regional de apă și canalizare, ECOAQUA SA, sub îndrumarea directorului Eduard Grama, împreună cu Consiliul Județean Călărași și Primăria municipiului Călărași. Aceștia au fost gazdele “Călărași CUP”, unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive din zonă.

Miodrag Belodedici, o legendă a fotbalului, a fost invitat de seamă la acest eveniment pentru a împărtăși din experiența sa și pentru a inspira noile generații de fotbaliști aspiranți. Părinții celor mici s-au declarat încântați de inițiativa autorităților locale de a susține astfel de evenimente, recunoscând importanța mișcării sportive și a sănătății încă de la o vârstă fragedă.

Organizatorii evenimentului au oferit tuturor participanților medalii, diplome și cadouri, subliniind astfel aprecierea pentru eforturile și talentul fiecărui jucător. “Călărași CUP” a fost nu doar un prilej de competiție, ci și un moment de comunitate și încurajare pentru viitorul fotbalului în regiune.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Accident grav pe A2, zona Fundulea. Un tir ucrainean s-a răsturnat după ce a lovit parametrul dintre sensuri

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 32+300 de metri, pe sensul spre litoral, în zona localității Fundulea, județul Călărași, un autotren înmatriculat în Ucraina a impactat parapetul median și s-a răsturnat pe partea carosabilă. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 13:55.

În urma impactului, sunt scurgeri de carburant pe suprafața de rulare. Nu au rezultat persoane rănite.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri de mers, circulându-se doar pe banda de urgență. Se estimează reluarea normală a circulației în 45-60 de minute.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Pericol în parcul comunei Borcea! TSD acuză primăria de neglijență și ignoranță

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În inima comunei Borcea, din județul Călărași, se află un parc care, în loc să fie o oază de relaxare și bucurie pentru locuitori, s-a transformat într-un loc periculos. În urmă cu două zile, Tineretul Social Democrat (TSD) Borcea a făcut public un apel disperat cu privire la situația alarmantă din parc, atrăgând atenția asupra pericolelor iminente cu care se confruntă comunitatea, în special copiii.

Lucrările rapide și neglijente au lăsat în urmă un peisaj plin de riscuri pentru trecători. Potecile din parc, construite peste șanțuri, reprezintă un pericol evident pentru cei care nu sunt atenți sau pentru copiii care aleargă buimăciți și neatenți. Lipsa dalelor de pe potecile deteriorate reprezintă un real pericol, iar incidentele pot avea consecințe grave.

În plus, locul de joacă pentru micuți, menit să fie un loc de distracție și siguranță, s-a transformat într-un mediu înfricoșător. Stâlpii care susțin leagănele sunt într-o stare precară, întrucât s-au transformat rapid în obiecte ascuțite care pot răni grav copiii nevinovați.

Conform celor de la TSD Borcea, autoritățile locale ignoră în mod repetat avertismentele și semnalele de alarmă, întrucât, în respectivul parc, organizează evenimente publice pentru cei mici, fără a lua măsuri pentru a le pune acestora la dispoziție un loc de joacă sigur.

Advertisement

„Pericolul din parc! Datorită lucrărilor bine făcute și pe repede înainte, această problemă persistă și acum, după ani buni.

Aflat lângă primărie, în ochii edilului și ai consilierilor , trecând ignoranți peste acest pericol, organizează evenimente publice pentru copii”, au transmis reprezentanții TSD Borcea, pe pagina de Facebook a organizației.

Imaginile publicate pe Facebook arată că este necesară o intervenție urgentă pentru reparații și pentru a implementa măsuri de siguranță adecvate, astfel încât tragediile să poată fi prevenite în viitor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate