in

40 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI

23 ianuarie/ 40 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI

Așa după cum este cunoscut mai tuturor călărășenilor, la 18 aprilie 1833, Călărașii au devenit capitala județului Ialomița, poziție în care a rămas până în anul 1952, când s-a desființat regiunea Ialomița.

În anul 1968 când s-au reînființat județele desființate în anul 1950, Călărașiul care avea de partea sa toate atuurile: tradiția istorică, numărul populației, dezvoltarea economică, etc. a fost privat de poziția de capitală de județ, pentru reînființatul județ Ialomița, capitala stabilindu-se la Slobozia, la acea vreme un târg mai mare în imensitatea Bărăganului.

Analizând situația administrativ-teritorială a țării, mai marele de la București și ciracii din jurul său constatând probabil că decizia luată în 1968 nu a fost corectă, au stabilit reorganizarea județelor Ilfov și Ialomița și înființarea a încă două județe: Călărași și Giurgiu.

Iată ce scrie în raportul secției organizatorice a CC al PCR: „ S-a analizat posibilitatea creării a trei județe din actualele județe Ilfov și Ialomița rezultând următoarele: județele Giurgiu, Ialomița, Călărași”, acesta din final urmând să aibă: un municipiu, un oraș, 50 de comune din care 2 suburbane și 154 de sate, 340.056 locuitori, 478,4 mii ha suprafață totală, din care 395,4 mii ha teren arabil, 14 consilii unice agroindustriale și cooperatiste cu 22 întreprinderi agricole de stat și 80 cooperative agricole de producție. Valoarea producției industriale urma să fie de 6,4 milioane lei.

Și, într-adevăr, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 15 din 23 ianuarie 1981, se repara oarecum ceea ce se stricase în 1968, fosta capitală a județului Ialomița, orașul Călărași devenind reședința județului Călărași, creație nouă pe harta României.

Tot în acea zi, apare și primul număr al ziarului Vremuri Noi, organ al Comitetului județean Călărași al PCR și al Consiliului Popular al județului Călărași în care se scria:

🗞📰”Înființarea județului Călărași este, în același timp, și o investiție de încredere în oamenii acestor locuri, chemați să aducă întreaga măsură a forței lor creatoare pe frontul luptei pentru realizarea noii calități în fiecare latură a activității economico-sociale”.

Același ziar, adresându-se călărășenilor, mai scrie: „Să înțelegem deci, încrederea ce ni s-a acordat prin constituirea județului Călărași, ca o datorie de înalt patriotism revoluționar pentru toți cei ce trăim și muncim aici de a ne înscrie cu toată energia creatoare în marele efort al constructorilor care va dura pe aceste meleaguri străbune noi cetăți industriale, de a înfăptui cu hotărâre și dăruire noua revoluție agrară, de a înălța noi edificii social-culturale, repere ale unei tot mai frumoase vieți materiale și spirituale”.

Era, stimați călărășeni, o reparație morală, dar în primul rând istorică, orașul lui Știrbei redevenind ceea ce ar fi trebuit să fie încă din 1968.

Sursa: Nicolae Țiripan

În ședința Consiliului JUDEȚEAN Călărași din data de 27 ianuarie va avea loc un scurt moment istoric dedicat acestei zile, la propunerea domnului prof. dr. CONSTANTIN TUDOR.

La mulți ani, Călărași!

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tânăr de 21 de ani căutat de iubită și familie după ce a dispărut de acasă

Grav accident rutier în comuna Borcea, pe DN 3B, în urma coliziunii dintre două autovehicule