Connect with us

Actualitate

11 ani de când afaceristul George Naghi (Aldis) a plecat dintre noi

Published

on

A plecat dintre prieteni la vârsta de 59 de ani și a lăsat în spate o poveste frumoasă de viață, desprinsă parcă din filmele americane cu oameni de succes. Și-a început activitatea în domeniul comerțului la o vârstă fragedă, după ani de muncă și experiență a hotărât să deschidă o afacere împreună cu soția lui, Alina Constanța, compania Aldis, o firmă care urma să aibă un succes incredibil, care a reușit să ajungă cu produsele sale în toată Europa și marile lanțuri de magazine. 

Din păcate, anul 2011 a adus o dramă cumplită în familia celor doi soți, Alina și George, un accident nautic petrecut în data de 7 august 2011 i-a adus sfârșitul călărășeanului George Naghi, unul dintre cel mai iubiți, respectați și cunoscuți oameni de afaceri pe care i-a avut Călărașiul. Tragedia s-a întâmplat pe brațul Borcea, aproape de casă, în timp ce George se afla într-o croazieră personală cu soția Alina, o dună de nisip scoasă la suprafața de nivelul scăzut al Dunării, i-a aruncat pe cei doi din barcă, provocând nefericitul eveniment în care George a decedat iar soția a ajuns în stare gravă la spital.

Cunoscut de prieteni drept „Bozgorul”, afaceristul a pornit afacerea care în anii trecuți a înregistrat vânzări de 70 de milioane de euro împreună cu soția sa, Alina Constanța, la începutul anilor 1990, cei doi fiind proprietarii firmei. Firma Aldis reprezenta o investiție de circa 70 de milioane de euro, având o capacitate de aproximativ 150 de tone de produse pe zi.

Aldis Călărași a fost al treilea mare jucător de pe piața procesatorilor de carne din România, cu afaceri de 97,6 milioane euro în 2010. Naghi mai deținea o suprafață de teren agricol și ferme de oi și de vite.

Potrivit Ziarului Financiar, grupul Aldis a fost format din companiile Aldis (cu activități în abatorizare, producție mezeluri, semipreparate și ready meal), Aldis AP (agricultură, zootehnie, agroturism, alimentație publică) și Campis (construcții). Prin intermediul companiei Aldis AP, Naghi mai deținea în Călărași o pensiune de 30 de camere și un alt restaurant în localitatea Drajna. În cadrul companiei Aldis lucrau în trecut peste 1.200 de angajați.

Compania a fost înființată în anul 1991, iar în anul 2000 înregistra un număr de 207 salariați. Cel mai mare număr de salariați înregistrați care apar în evidențele companiei a fost atins în anul 2007, moment în care Aldis a avut puțin peste 1.600 de persoane încadrate în societate.

Regretatul George Naghi își doarme somnul de veci în Cimitirul „Sfântul Gheorghe” din Călărași, acolo unde familia sa i-a ridicat un adevărat altar. Compania este condusă acum de Alina Constanța, soția fostului miliardar și este printre puținele companii din Călărași care se implică în acțiuni caritabile menite să ajute persoanele defavorizate.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

După taxa de salariu pretinsă de un fost director AJOFM Călărasi condamnat cu suspendare pentru luare de mită, o salariată a încălcat grav Codul Administrativ

Published

on

Maria Boboc, jurist al AJOFM Călărași, trece printr-un coșmar după ce a sesizat (ANOFM) Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă cu privire la săvârșirea unor aspecte ce conturează fapte de incompatibilitate care au avut loc în urma numirii inspectorului de resurse umane, Arsenescu Mirela, pe funcția de director executiv al AJOFM Călărași după ce fostul director a fost condamnat penal pentru luare de mită.

Situația a început în anul 2021, după ce directorul liberal al AJOFM Călărași, Nicolae Chirana, a fost trimis în judecată, cu acord de recunoaştere, pentru luare de mită. Potrivit unor date din anchetă, Nicolae Chirana cerea inițial un comision de 10% din venitul salarial al viitorilor angajați, redus apoi la o sumă fixă: 100 de lei.

Nicolae Chirana cerea inițial un comision de 10% din venitul salarial al viitorilor angajați, redus apoi la o sumă fixă: 100 de lei. Fostul director a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Începând cu luna mai 2021 pana la data de 1 Noiembrie 2021 Arsenescu Mirela a preluat conducerea instituției.

“În acest moment e relativ liniște și pace, dar în anul 2021 era un calvar să intri în instituție. Faptul în sine, ideea în sine, că trebuie să plec la servici, de seară mă marca și a doua zi nu mai aveam energie, pentru că era o atmosferă absolut mizerabilă, cel puțin pentru mine, provocată de directorul executiv de la momentul respectiv, în perioada mai – 1 noiembrie. Am fost chemată de directorul executiv, numit temporar la momentul respectiv, și am fost făcută mahalagioaică, mi s-a spus că-mi terorizez colegii. Am solicitat prezența colegilor, au venit doar patru, dintre care niciunul nu a recunoscut acest lucru. Atunci, conducerea de la momentul respectiv pur și simplu m-a dat afară din birou. E vorba despre doamna inspector superior resurse umane, Mirela Arsenescu.”a explicat Boboc Maria pentru Călărași PRESS.ro.

Cu alte cuvinte, jurista din AJOFM Călărași, Boboc Maria, explică incompatibilitatea pe care inspectorul superior de resurse umane, Arsenescu Mirela, o are în relația cu instituția unde a fost delegată prin Decizia numire a ANOFM de a exercita funcția de concucere pe o perioadă temporară. Funcția trebuia preluată de directorul adjunct din momentul câștigării concursului pentru postul vacant.

Vorbeați despre incompatibilitatea pe care aceasta o are la nivelul instituției pe care a condus-o la momentul pe care l-ați precizat?

“Începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii octombrie 2021 au semnat în dublă calitate, cel puțin în primele două luni, mai și iunie, a semnat în dublă calitate decizii de inspector resurse umane și director executiv al instituției, ceea ce este incompatibil. Eu am sesizat pe legea avertizorului public și NFP??? (2:07), am sesizat și ANI pentru incompatibilitate, pentru că era și consilier de etică la momentul respectiv. Nimeni nu mi-a dat nicio șansă, toată lumea pur și simplu m-a pasat, au pasat toate documentele, am aflat ulterior, la agenția noastră națională, la ANOFM pentru că între timp, tot pe legea avertizorului public, am făcut sesizare la Ministerul Muncii. Ministerul și-a declinat competența către noi, a venit președinta de la momentul respectiv, doamna Maria Mareș și cu inspectorul de resurse umane de la Agenția Națională, care m-au amenințat cu control și comisie de disciplină. Lucru care s-a întâmplat, și unul și celălalt. Am fost cercetată disciplinar în urma controlului de la ANOFM, iar doar în raportul echipei de control scrie clar ca măsură nr.1 – cercetarea administrativ disciplinară și a doamnei Arsenescu, nu doar a mea.” povestește Boboc Maria pentru Călărași PRESS.ro.

Ordinul 193/06.05.2021 a fost emis, decizie temporară prin care Arsenescu Mirela semnează în dublă calitate (inspector resurse umane și director executiv). Potrivit unor date interne, este vorba despre perioada 05.05.2021 – 14.07.2021.

În 14.07.2021 s-a emis cel de-al doilea Ordin de numire, deși la data de 14.07.2021 Nicolae Tudora câștigase, prin concurs, funcția de director adj. Prin Ordinul 292/19.07.2021, Arsenescu a ocupat funcția  până la 1 noiembrie 2021, moment în care a fost eliberată din funcția, atribuțiile fiind preluate de Nicolae Tudora prin Ordinul nr. 418/01.11.2021.

„În noiembrie 2021, 15-16 noiembrie, a venit echipa de control de la ANOFM, care a lăsat ca măsură cercetarea doamnei Arsenescu nr.1 și a mea nr.2. A mea s-a produs și am fost cercetată și sancționată disciplinar, conform legii, dar la doamna Arsenescu nici în data de astăzi nu s-a produs nicio cercetare.
Cercetarea disciplinară pe care ați avut-o dumneavoastră a fost realizată în baza unor documente pe care le-ați semnat. Eu le-am semnat în calitate de consilier juridic al instituției. Le primeam de la doamna Arsenescu, inspector resurse umane, eu le semnam ca și consilier juridic și le duceam în secretariat, urmând ca doamna director executiv temporar, Mirela Arsenescu, să le semneze și ca director executiv – dublă calitate.” a mai precizat juristul Boboc Maria.

Este legal să se întâmple așa ceva?

„Nu, pentru că însăși codul administrativ spune acest lucru, fapt pe care l-au spus și cei de la ANOFM, cu echipa de control a ANOFM-ului. Nu mu mai că a rămas doar la stadiul de discuții – nu au continuat cu cercetarea efectivă, așa au zis”

Cu alte cuvinte, nu s-a luat nicio măsură?

„Absolut niciuna împotriva ei, împotriva mea da. Deja la mine s-a radiat în acest moment, pentru că au trecut cele 6 luni de când s-a emis decizia de mustrare, dar la dumneaei, nu. Cu atât mai mult cât dumneaei a încălcat două articole de lege, nu unul. Deci, nu a predat lucrările și conform codului administrativ, într-un anumite interval de timp specificat în ordinul de numire, trebuie să predai lucrările. Acele lucrări nu au fost predate niciodată nici scriptic, nici faptic.” a completat salariata cercetată disciplinar.

De ce credeți că nu s-a rezolvat conflictul până în acest moment?

„Din cauza faptului că doamna Arsenescu, exact cât am stat cu dânsa în birou – 3 ani, din 23.04.2018 până în 23.04.2021, în permanență avea grijă să spună că ea și-a creat relații la București, la ANOFM, că aceste relații se creează în timp. Vorbea cu colegii de acolo la pertu, absolut cu toți, mai avea puțin și vorbea cu președinta și cu directorul de la resurse umane tot la fel, dar, mă rog, e problema dânsei, până la urmă. Există un termen în codul administrativ și în ce a mai apărut după, în Legea 53/2021, ar fi un termen de un an și 6 luni, numai că acest termen nu este de prescriere, este de constatare a abaterii. Practic, în orice moment ea trebuie cercetată.”

Potrivit unor date, situația ar fi fost tergiversată de sfera politică locală. Cazul a intrat și în atenția Direcției Naționale Anticorupție. 

„Doamna Arsenescu este fina de cununie a primarului de la Modelu, Gheorghe Dobre, membru marcant al Partidului Național Liberal de la Călărași.” a precizat un funcționar din cadrul AJOFM Călărași.

În replică, Arsenescu Mirela recunoaște: „Eu am desfășurat activitate de conducător, mai bine spus de director executiv, interimar, pe o perioadă în care fostul director ( n.r. Nicolae Chirana) era în concediu medical, ulterior trimis în cercetare (PENALĂ) pentru anumite lucruri. A fost condamant și își ispășește pedeapsa. În ceea ce privește Avizul ANFM prin care am fost numită pentru a îndeplini acea funcție de director și atribuțiile funcției, a fost emis de Agenția Națională a Ocupării Forței de Muncă. Deci, ei au făcut solicitare la ANFP pentru acest lucru.”

Întebată despre existența avizului ANFP, Arsenescu insistă asupra existenței acestui document. 

„Fără avizul acela nu aș fi putut îndeplini funcția de director.”

Privind dubla calitatea sub care semna documente, Arsenescu Mirela recunoaște fără vreo reținere faptul că acest lucru s-a întâmplat.

„Este vorba despre o serie de documente emisă până la data de 14.07.2021, când au fost delegate atribuțiile de director.”

Dacă e să ne referim la situația în care documentele semnate în dublă calitate de Arsenescu care nu au ajuns la ANOFM și să o credem pe cuvând pe aceasta, hartiile s-au pierdut pe traseu, iar vina nu aparține numănui.

„Nu știu să vă spun, eu am fost cercetată de o comisie trimisă de la ANOFM pentru aceste documente. Deci, acele documente au fost date forului tutelar, de acolo au rămas în rezolvare de către dânșii. Corpul de control al Ministerului Muncii a cerut documentele.” a precizat Arsenescu Mirela pentru CălărașiPRESS.ro.

Angajată în cadrul AJOFM Călărași din 1 aprilie 2021 pe postul de șef serviciu, ocupat prin transfer de la Casa de Asigurări de Sănătate, Nicolae Tudora a fost numită ulterior printr-o decizie emisă de ANOFM pe postul de director adjunct. Aceasta a precizat despre cazul care a ajuns pe masa Ministerului Muncii sub forma unui control.

„Începând cu luna februarie 2021, Arsenescu a ocupat acest post, la un moment dat, a trebuit să predea predea sarcinile și atribuțiile de inspector resurse umane, unui salariat din cadrul instituției. La momentul respectiv s-a făcut o sesizare către ANOFM care a trimis un corp de control din cadrul Ministerului Muncii, unde s-au constatat o serie de disfuncții pe această temă și s-au luat măsuri. Le-am pus la dispoziție de peste 600 de documente celor de la Ministerul Muncii și s-a remis o adresă către persoana care a efecgtuat acea sesizare. Despre activitatea colegilor și a activității desfășurate de noi pe cercetare disciplinară care s-a întâmplat și tot ce a fost, a fost, pot să spun, laudă la adresa colectivului, însă suferau că Ministerul Muncii va solicita un punct de vedere oficial Agenției Naținale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru a clarifica ce s-a întâmplat.

Întrebată despre atribuțiile de serviciu care ar fi trebuit să fie delegate unui alt funcționar competent din AJOFM Călărași, directoarea Nicolae Tudora precizează că cel care ar fi primit prin în sarcina de serviciu nu se pricepea să întocmească documentele respective, iar Arsenescu Mirela ar fi acceptat acest lucru.

„(…)Colegul, probabil, neștiind să lucreze activitatea, în momentul în care l-a ajutat, tot colega mea l-a făcut și tot ea le-a semnat, în dubla calitate de inspector resurse umane și director executiv. Acest lucru este într-adevăr verificat și este cuprins într-un raport la noi, urmând ca doamna Arsenescu să fie cercetată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Un lucru este cert. Am să merg personal la Agenția Națională să spun acest lucru, cu toate că este deja cunoscut. Am mers personal cu documente oficiale. Trebuie să se închidă acest lucru. Anual, ANFP cere tuturor instituțiilor publice situația cercetărilor disciplinare. Noi, în anul 2021, am avut o singura cercetarea a unei colege, cealaltă a fost remisă către ANOFM.” a precizat Nicolae Tudora pentru CălărașiPRESS.ro.

Continue Reading

Actualitate

Charley Ottley, realizatorul Wild Carpathia, îndrăgostit de România și de o călărășeancă

Published

on

Charley Ottley: întâi s-a îndrăgostit de România, apoi de o călărășeancă de-a noastră. Este vorba de (citește continuarea aici).

Continue Reading

Actualitate

Locuințele de lux ale Călărașiului: cum arată apartamentul de aproape 100.000 de euro

Published

on

Unora li s-ar putea părea scump, altora prețul corect. Piața imobiliară se conturează după câteva criterii generale, însă există și excepții. Nu mulți sunt cei care țin cont însă de ele. Își pun casele și apartamentele la vânzare după un preț aproximat, fie din “ochi”, fie raportat la prețul imobilelor din jur.

Cifrele arată că cea mai scumpă piață imobiliară ar fi în Cluj, acolo unde costul unei garsoniere ar putea ajunge fără probleme la 100.000 de euro.

Se ştie că piaţa imobiliară din Cluj-Napoca este cea mai scumpă din ţară. Oferte există pentru toate buzunarele. Cele mai scumpe apartamente cu o cameră din oraş sunt poziţionate central şi costă peste 100.000 de euro. De asemenea, sunt amenajate după profilul potenţialului cumpărător: regal în centru, office în zona de birouri. Lăsam Clujul în urmă și revenim în Călărași.

Un apartament de 86 mp, cu 3 camere, o sufragerie, două băi, două holuri, plasat la etajul 1 al blocului D20, construit în perioada 1975 – 1985, situat pe strada Cornișei la intersecția cu strada Crișana, a fost pus la vânzare cu 99.000 de mii de euro.

Anunțul a fost încărcat pe Olx.ro – https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-3camere-1-sufragerie-complet-mobilat-IDgICDm.html

Cum arata cel mai scump apartament din Călărași pus la vânzare 

Exemplele nu se opresc însă aici. Un alt apartament, mult mai mic ca suprafață utilă, însă mai scump cu peste 27.000 de euro peste cel prezentat mai sus, situat ultracentral pe strada Cornișei din municipiul Călărași, a fost pus la vânzare pe vânzare recent.

https://www.olx.ro/d/oferta/vand-apartament-decomandat-etaj-1-cu-vedere-la-parcul-dumbrava-IDgFZQm.html

În cealaltă extremă a listei se afla un apartament situat la etajul 10 al unui bloc din zona 10 Nivele, aflat într-o stare avansată de degradare, prețul acestuia fiind de 22.800 de euro

https://www.olx.ro/d/oferta/apartament-2-camere-50mp-etaj-10-calarasi-IDg33tP.html

Continue Reading

Cele mai accesate articole