Connect with us

Știri

VIDEO. Primarul Nicolae Rîjnoveanu prezintă proiectele finalizate din localitatea Rose

Published

on

Alte două proiecte foarte importante pentru comuna Roseți sunt în desfășurare. Prioritatea administrației locale consta în sănătate și educație. Primarul social-democrat, Nicolae Rîjnoveanu, susține că depune toate eforturile pentru a realiza un dispensar uman modern și o grădiniță cu program prelungit, gândită pentru familiile unde lucrează ambii părinți.

https://youtu.be/kqCM6xYhbm8

În ce stadiu sunt șantierele deschise din comuna Roseți?
Se lucrează din plin. Sunt pe strada Nicolae Bălcescu cu canalizarea. La școli s-a oprit puțin lucrarea, dar se lucrează la atelier, e vorba despre gardul de la școala din sector. Împrejmuirea de la școala din centru s-a rezolvat cât de cât, asta a fost soluția găsită. Până la urmă, o să reușim să facem să arate într-adevăr așa cum trebuie această școală. Acolo trebuie să executăm și sala de sport, iar o să fie probleme acolo din punctul de vedere al organizării, al curățeniei.

https://youtu.be/7O9TIEkpW1g

Ați declarat că sunteți nemulțumit de banii folosiți pentru realizarea proiectelor și cum că i-ați dori înapoi pentru a finanța pe cont propriu restul proiectelor.
Nu, e vorba de excedent. Întotdeauna excedentul acoperă aceste probleme din punct de vedere financiar. Nu ascund faptul că până acum am avut posibilitatea să acoperim toate lucrările care s-au executat fără a opri vreodată procesul de producție. Am mers în continuare, pentru că avem un grafic de execuție. La școli nu aveam cum să mă opresc. Măsura asta pe care vrea să o ia Guvernul este cea mai mare prostie. Eu îi înțeleg că nu au bani, discutăm și acest aspect. Eu trebuia să continui procesul de învățământ. Două spații din căminul cultural au fost folosite pe post de clasă în această perioadă. Numai eu știu cum am organizat cu șantierul în așa fel încât, când s-a zis „începem școala”, am fost în stare să ne organizăm. La ora actuală, toate cele 5 corpuri de școală sunt pregătite. Vă spun sincer că nu se aștepta nimeni să iasă în felul ăsta. O lucrare bună, cele trei corpuri de școală care au peste 150 de ani arată bine acum. Numai în condițiile astea poți obține performanță. Mă aștept ca și cadrele didactice să se ridice la nivelul așteptărilor noastre. Școala online este o mare greșeală, dar nu am avut ce face. Ca să preîntâmpini acest fenomen de pandemie, a fost nevoie să luăm și aceste măsuri.

Advertisement

Lucrările în execuție trebuie să le ducem la bun sfârșit. Avem un grafic de execuție. Sunt și alte lucrări pe care putem să le începem și să le executăm în condițiile în care ni s-ar reîntoarce banii pe care nu i-am cheltuit cu executanții. Suntem în postura de a avea lucrări privind proiectarea, studii de fezabilitate, sunt anumite lucrări pe care intenționăm să le executăm. Știm foarte bine ce ni s-a cerut de la Guvern și de la forurile superioare, ca noi întotdeauna să fim la curent cu programele pe care le lansează Guvernul și să fim în gară cu documentația tehnică. Dacă a trecut trenul prin gara noastră, noi predăm documentația. Numai în felul ăsta putem avansa. Această tactică cred că este cea mai corectă. Am toată încrederea că oricine ajunge la conducerea țării, trebuie să uite de culoarea politică. Guvernul trebuie să fie imparțial ca toate comunitățile să se dezvolte în același ritm. Din Roseți au plecat voturi pentru Guvernul actual, nu vor fi nemulțumiți acești oameni dacă ei nu vor face ce trebuie? Fiecare votant alege omul, nu alege culoarea.

Guvernul trebuie să înțeleagă că banii pe care nu i-am folosit, vor fi folosiți la alte lucrări. Nu trebuie să stăm degeaba cu mâinile în sân. Trebuie să mergem înainte. Acești bani sunt folosiți în folosul comunității. Sunt necesar pentru că nu putem sta pe loc, mai ales în mediul rural. Cu acel PNDL s-au rezolvat foarte multe probleme în mediul rural. A fost cel mai bun program. S-a dovedit că atunci când vrem să facem treabă, facem. Primarii rezolvă împreună cele mai multe probleme ale localității, împreună cu cetățenii, cu consiliul local, nu ei.

Aveți în plan realizarea unui dispensar uman și o grădiniță cu program prelungit.
La ora actuală sunt puține primării care se pot lăuda cu 150 de preșcolari, noi avem peste. Avem 800 de elevi la nivel de comună. Nu am avut sală de sport până acum. Această activitate se efectua în cadrul unei săli de clasă, acum s-a rezolvat treaba. Nu e normal ca un dispensar pentru 6608 locuitori să-și desfășoare activitatea într-un fost apartament al casei specialistului, pe care eu l-am transformat în apartament pentru specialiști în dispensar uman. În trei luni a fost gata și am putut să ne desfășurăm activitatea, întrucât casa unde era dispensarul și pe care o făcusem dispensar era unicat de aici până la Fetești – cel mai frumos dispensar. Acest dispensar am fost nevoiți să-l restituim la Legea 10.
Mai este proiectul de gaze în care avem foarte mare nădejde pentru că s-ar rezolva foarte multe probleme. Mai avem proiectul de extindere rețea distribuție electrică pentru zona de locuințe pentru tineri. Sperăm ca în toamnă să se definitiveze proiectarea și să putem da locuri de casă oamenilor. Eu am promis că începem în primăvară, dar nu s-a putut fiindcă totul se mișcă foarte greu. Nu ai cum să pui oamenii în posesie cu o suprafață de teren conform puțului, dacă nu au utilitatea asta – energia electrică. Dacă se rezolvă această treabă, începem să acordăm locuri de casă tinerilor. Sunt foarte mulți solicitanți.
Ce alte obiective v-ați propus pentru anul 2021?
Pentru anul 2021 sunt suficiente aceste obiective. Mai sunt câteva proiecte mici pe care o să le realizăm cu veniturile noastre.
Am vorbit într-un alt material despre situația postului de poliție din localitate. Ați menționat că nu sunt oameni în post.
Sunt solicitări, este un singur om. În continuare rezolv treburile cu oameni proprii. E foarte greu. În timpul pandemiei ne-am mobilizat și am reușit să facem treabă, noi.
Dacă ar fi să comentăm public ieșirea din penitenciar a fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, ce aveți de spus?
Era normal, eram singura țară care mai aveam deținuți politici. Eu am tot respectul pentru omul ăsta. De multe ori a avut dreptate, mai ales cu privire la fosta conducere. Adevărul este că l-a vârsta mea de 71 de ani, nu am știut să-mi aleg întotdeauna prietenii.

Cum comentați câștigarea funcției de președinte ales al PNL Călărași a unui fost social democrat, care a ajuns să conducă un partid liberal?
Dacă stau să mă gândesc, în campanie PNL avea același program ca PSD. PSD avea un program social democrat, ei nu aveau un program liberal. Liberalii adevărați nu știu ce caută în această organizație, pentru că ei veniseră cu același program, aceleași susțineri. Mă bucur că s-a văzut, totuși, că PSD are oameni de încredere, iar dumnealor n-au știu să țină în preajmă adevărații lideri pe care i-au avut. Vasile Iliuță a făcut pasul la timp și știa că dacă îl face va câștiga cu PSD. S-a văzut că este un adevărat lider. Indiferent unde a fost, PNL și PSD, a câștigat, a făcut treabă.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

La secția de pompieri Lehliu Gară din Călărași s-a pensionat un tată, iar fiul acestuia a preluat ștafeta

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

La secția de pompieri Lehliu Gară, plutonier adjutant șef  Neculae Onuţă a ieşit la pensie în aplauzele colegilor săi de serviciu, iar băiatul său, soldat gradat profesionist Neculae Robert Andrei, preia ştafeta. 

Pe platoul din incinta Secţiei de pompieri Lehliu Gară, salvatorii lehlieni s-au despărţit de unul dintre camarazii lor de arme, Plutonier adjutant şef Neculae Onuţă, care se retrage „pentru a se bucura de o binemeritată odihnă și de o pensie liniștită alături de familie şi de toţi cei dragi”, precizează ISU Călărași. 

Reprezentantul comenzii I.S.U. Barbu Știrbei al județului Călărași – Prim adjunct al inspectorului şef –Colonel Stoian Codruţ l-a felicitat pe plutonier, i-a mulțumit pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul unității şi i-a urat să se bucure de multă sănătate și de viață lungă.

Și colegii din cadrul ISU Călărași îi transmit colegului lor proaspăt intrat în rândul pensionarilor să aibă parte de „multă sănătate, liniște în familie și pensie cât mai lungă”, a precizat purtătorul de cuvât, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate