Connect with us

Actualitate

VIDEO. Primarul Nicolae Rîjnoveanu face bilanțul anului 2021

Published

on

Lucruri bune în localitatea Roseți. Finalului acestui an poate fi momentul perfect pentru a face un bilanț privind activiatatea administrativă din anul acesta. Primitor și comunicativ cum l-am cunoscut, în invităm pe edilul social-democrat să analizăm în câteva rânduri tot ceea ce s-a întâmplat în Roseți în anul 2021. Primarul PSD spune că cele mai importante lucruri au fost rezolvate, activitatea administrației fiind optimistă, în ciuda greutăților din aceste vremuri.

https://youtu.be/DltGURu1C2o

Cu ce gânduri încheiați acest an?

Eu zic că satisfăcătoare din toate punctele de vedere. Nici această epidemie nu ne-a putut ține pe loc, noi am acționat, am muncit, am făcut treabă. Dacă vorbim despre rezolvarea proiectelor pe care le-am avut sau lucrărilor in execuție – o singură problemă de care mi-e teamă că s-ar putea să întârziem cu definitivarea lucrării. E vorba de proiectul modernizare rețea de distribuție și canalizare, extindere canalizare. Acolo de cel puțin 3 ori a fost oprită lucrarea deoarece au fost cazuri de epidemie în societate și au fost nevoiți să oprească lucrarea.
Pe lângă toate aceste aspecte, știți foarte bine că la începutul anului a fost o perioadă destul de dramatică din punct de vedere al precipitațiilor care au căzut în zonă și unde ne-au blocat foarte mult. Aceste lucrări necesită execuții de excavate și în condițiile în care a fost acel volum mare de precipitații am fost nevoiți să ne oprim cu lucrarea, însă eu zic spun că s-ar putea termina.
În privința celorlalte lucrări, spre exemplu școala, știți foarte bine a fost definitivată Nr. 3. Încă sunt probleme de proiectare, probleme de proiectare cred. E vorba de centralele de termoficare, unde se pare că ceva nu este în concordanță cu proiectul. Constructorul a respectat proiectarea, el a respectat exact toate datele proiectului. Chiar această lucrarea a avut-o contractată cu altcineva, cu subcontractat și se pare că aici e o problemă. Merge, dar nu merge cum trebuie. Trebuie să mai facem noi un efort financiar. Acele coșuri pentru gaze trebuie mărite, trebuie o secțiune mai mare. O să vedem ce putem face, trebuie să ne consultăm și cu anumiți experți. Să știți că nu întotdeauna aceste centrale sunt reușite. Încercăm să rezolvăm și problema asta. Căldură este, nu ne facem probleme. Singura problemă este centrala de termoficare.

INVESTIȚII ÎN EDUCAȚIE

La școală a început deja și lucrarea sălii de sport. Oamenii și-au adus materialele. Chiar ieri am fost chemat acolo pentru a elibera amplasamentul și într-adevăr aveau dreptate, pentru că e terenul ăla de sport vechi și trebuie decapat. Nu cred că au prinse în volumul de lucrări și excavarea acelui teren care e din beton, peste beton am pus asfalt și așa mai departe. Este o lucrare pe care trebuie să o facem noi și ne va costa un pic.
Anul ăsta treburile au decurs bine. A fost problema banilor, dar nici problema banilor nu a fost până la urmă. Am avut bani prevăzuți în buget în așa fel încât să ne ajungă. Am finanțat noi lucrări la execuție, după care Guvernul ne-a rambursat banii, nu toți, dar asta e.

Ce gânduri le puteți transmite locuitorilor sau administrației județene, chiar pentru Guvern la sfârșit de an?

Advertisement

Urez actualului Guvern mult succes. Acolo sus să fie înțelegere și să scoatem țara asta din impas. Suntem la răscruce de drumuri, cele 2 programe Saligny și PNRR trebuie să funcționeze. Dacă promovarea acestor programe sau a lucrărilor ar fi ușurată din punctul de vedere al birocrației ar fi un fenomen, ar fi o treabă extraordinară. Eu văd colegii mei din teritoriu, sunt primari de suflet, care doresc să facă treabă. Pur și simplu nu s-au gândit niciodată la venituri, ei se gândesc să facă treabă, de-aia sunt aleși de oameni.

Edilul Nicolae Rîjnoveanu despre repartizarea cotei de 6% pentru UAT-uri

Eu unul nu doream rezolvarea acestei probleme. Trebuie să înțelegeți că o spun cu durere, primăriile PNL au știut într-adevăr să împartă această sumă, pe câtă vreme în primăriile PSD nu s-a rezolvat cum trebuie această problemă. Nu știu de ce. Trebuia împărțit în funcție de numărul de locuitori pe care îl are fiecare localitate, să fie clară treaba. Dacă municipiul renunța la o sumă de bani, atunci era altă mâncare de pește. Nu am să înțeleg niciodată cum o localitate cu 1400 de locuitori ia mai mult decât ia Roseți cu 6600 de locuitori. E posibil așa ceva? Din punctul ăsta de vedere, foarte prost au împărțit. Am avut această reacție și acum câteva zile când am discutat-o. Am fost unul care a fost foarte vehement când ne-am întâlnit la Prefectură și se știe acest lucru. N-am crezut că se va proceda în felul ăsta. Ne-au dat o lecție cei care au împărțit sumele pe PNL, rețineți ce vă spun, ne-au dat o lecție.

Mesajul primarului Nicolae Rîjnoveanu cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Le urez cetățenilor din comuna Roseți sănătate și un an mai bun decât anul prin care am trecut. În doresc din tot sufletul ca această epidemie să fie rezolvată din toate punctele de vedere. Oamenii să fie înțelegători că singura posibilitate prin care putem stăpâni acest lucru este vaccinarea. Am adus echipajul mobil de 8 ori până acum în Roseți și tot mai sunt cazuri de oameni care nu înțeleg că e singura rezolvare. În rest, un an mai bun și înțelegere mai multă.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

VIDEO. Rețea de canalizare în comuna Ciocănești. Cum arată localitatea după patru ani de muncă

Published

on

Primarul Dan Velicu își prezintă bilanțul la patru ani de mandat: Ciocănești, pe drumul către o comunitate europeană.

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Dan Velicu a reflectat asupra realizărilor și a proiectelor implementate în timpul primilor patru ani de mandat la conducerea Primăriei Ciocănești. Cu un ton de bucurie și încredere în viitorul comunei, primarul Velicu a subliniat că eforturile echipei sale au transformat Ciocănești într-o localitate modernă și în plină dezvoltare.

Cu investiții de peste 10.800.000 de euro în proiecte pentru dezvoltarea comunității, primăria a reușit să pună bazele unei infrastructuri solide și a serviciilor esențiale pentru locuitorii săi. O parte dintre proiecte au fost moștenite din fosta administrație, pe care actualul edil le duce mai departe.

Printre realizările notabile se numără modernizarea dispensarului comunal și aducerea unui medic de familie cu normă întreagă, asigurând accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii. De asemenea, extinderea rețelei de canalizare și a stației de epurare este un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții.

În sectorul educației, construcția unei săli moderne de educație fizică la Școala Nr.1 Ciocănești demonstrează angajamentul pentru promovarea unui stil de viață sănătos printre tineri și investiția în viitorul lor.

Advertisement

Aceste proiecte reprezintă doar câteva dintre eforturile depuse de primarul Velicu și de echipa sa pentru a transforma visul unei comunități mai prospere în realitate.

Continue Reading

Actualitate

“Săptămâna verde” aduce la Ecoaqua sute de preșcolari care au învățat despre procesul de captare și tratare a apei

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În cadrul programului “Săptămâna verde”, operatorul regional de apă și canalizare Ecoaqua Călărași a deschis larg ușile Stației de Tratare a apei pentru a primi peste 300 de copii din diverse unități de învățământ din Călărași. Scopul a fost să ofere o experiență educativă și captivantă în ceea ce privește importanța apei și a mediului înconjurător.

În perioada 22-24 aprilie, curioșii vizitatori au avut ocazia să fie ghidați de către personalul specializat al Ecoaqua, care le-a oferit informații valoroase despre procesele de tratare a apei și importanța conservării resurselor naturale. De la etapele de filtrare și tratare a apei până la aspectele legate de gestionarea responsabilă a deșeurilor, copiii au avut parte de o incursiune captivantă în lumea apei potabile.

Misiunea noastră nu se rezumă doar la furnizarea de apă de calitate, ci și la educarea comunității despre importanța resurselor naturale și necesitatea protejării mediului înconjurător“, au declarat reprezentanții Ecoaqua Călărași.

Finalul vizitei a fost marcat de bucuria și entuziasmul copiilor, cărora le-au fost oferite rucsăcele pline de surprize, menite să îi încurajeze în pasiunea lor pentru descoperire și învățare. Gestul a fost primit cu zâmbete largi și mulțumiri sincere din partea micilor exploratori, care au plecat acasă cu amintiri de neuitat și cu o conștiință mai clară asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Advertisement

Astfel de inițiative nu doar încurajează educația ecologică în rândul tinerilor, ci și consolidează legăturile dintre comunitate și instituțiile care se implică activ în protejarea și conservarea resurselor naturale.

Continue Reading

Actualitate

Cireșele românești au apărut în piețe. Cu ce preț se vând în acest sezon

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Au apărut primele cireșe românești, dar prețul lor rămâne destul de ridicat pentru mulți dintre noi. În ultimii ani, costul acestora a generat discuții aprinse și chiar și glume pe rețelele de socializare.

În piețele agroalimentare, primele cireșe românești și-au făcut deja apariția. Cu toate acestea, clienții trec pe lângă tarabe, analizează prețurile și nu se opresc. Unii sunt uimiți, în timp ce alții afirmă că astfel de prețuri nu au mai fost văzute.

Prima recoltă de cireșe din acest sezon a fost adusă pe piața Cibin din Sibiu, miercuri, 24 aprilie, în jurul prânzului. Potrivit turnulsfatului.ro, fructele erau disponibile la doi comercianți din piață.

Comparativ cu anul trecut, când kilogramul de cireșe ajungea la 100 de lei, prețul a crescut în acest an. Cele din Turcia sunt vândute la 250 de lei pe kilogram, iar cele din Grecia sunt văndute cu 150 de lei kilogramul.

Advertisement

În Constanța, acum două săptămâni, prețul cireșelor era de 250 de lei pe kilogram, dar acum a scăzut și sunt promovate ca fiind la „superofertă”, conform producătorilor.

Un anunț pe internet prezintă cireșele românești ca fiind un „produs sezonier, certificate ecologic”, disponibile la „doar” 68 de lei/kg.

Sursa: bolloga.ro

Pentru cei care nu doresc să cheltuiască sume mari, există și opțiunea de a achiziționa cireșe „la bucată”. În orașul de la malul mării, cireșele sunt disponibile și la bucată. Astfel, o singură cireașă poate fi achiziționată cu 2 lei.

Un constănțean a publicat pe o rețea de scocializare o imagine cu fructele sezonului, specificând că le vinde cu doar 2 lei/bucata. Comentariile internauților nu au întărziat să apară, cireșele devenind din nou subiectul principal al bancurilor. „Foarte bune de privit!”, „La prețul ăsta sigur sunt umplute cu… carne!”, „Le-aș mânca cu pâine sa mă satur pentru un an”, au fost doar câteva dintre comentarii.

Care este opinia pomicultorilor despre cireșele din piețe

Potrivit pomicultorului Marius Roman, fructele disponibile pe piață în prezent nu sunt cireșe românești. Fondatorul Pepinierelor Roman adaugă că cireșele românești vor fi disponibile abia în câteva săptămâni.

Advertisement

„Fructele românești de cireși nu par în piață mai devreme, nu există soi care să se matureze în plantații comerciale mai devreme de 15-20 mai. Într-adevăr, de exemplu se mai pot matura după data de 5-6 mai în grădinile familiale, adică acolo unde între clădiri se creează un microclimat și unele soiuri extratimpurii se pot matura cu 5-10 zile mai devreme decât se maturează în sistem de livadă. Acolo nu vorbim de vânzarea cireșelor, ci de consum propriu”, a explicat inginerul Marius Roman, potrivit profit.ro.

De asemenea, pomicultorul subliniază că cireșele găsite în piețe sunt aduse din import. În România, numărul plantațiilor de cireși care ajung la maturitate la sfârșitul lunii aprilie este extrem de redus, deoarece necesită investiții semnificative.

 

 

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate