Connect with us

Știri

VIDEO. Poșta Veche a fost inaugurată

Published

on

https://youtu.be/B7UlvGgf-hI

Monumentul istoric „Poșta Veche” inaugurat pe 27 mai 2021, își așteaptă utilizatorii începând de astăzi, 31 mai 2021. Proiectul în valoare de aproximativ 2.5 milioane de euro pune la dispoziția cetățenilor călărășeni un loc unde există oportunități pentru dobândirea și dezvoltarea abilităților practice prin intermediul atelierelor de fotografie, pictură, gravură etc., dar și săli de discuții și de studiu prin care sunt prezentate informații privind istoria locurilor și oamenilor.

Astfel, atelierele din Poșta Veche sunt: la demisol: atelierul foto-video care prezintă vechile tehnici (de fotografiere și filmare), dar și a tehnicilor moderne de realizare și manipulare a imaginii prin intermediul soft-urilor, dezvoltă competenţe în manipularea digitală a imaginilor foto și video cu ajutorul unui soft specializat; la parter: hub-urile Conectare umană și Conectare om-mașină fac posibilă conectarea participanţilor la ultimele tehnologii și la surse de informare (biblioteci on-line), asigură dotări necesare pentru întâlnirea a 10 – 15 tineri/întâlnire pentru discuţii cu specialiști, personalităţi, conducători de organizaţii, ajutând tinerii să își aleagă mai ușor viitoarea carieră; conectarea la ultimele tehnologii și la biblioteci on-line, utilizarea căștilor de realitate augmentată și dronă; la etaj: atelierul de tradiţii locale care găzduiește activităţi diverse (cusături, croitorie, împletituri din diverse fibre naturale, gătit, construcţii de machete ale caselor demolate și machete de bărci tradiţionle); se pot identifica elementele inedite și definitorii ale orașului, putând fi realizate și multiplicate ca suveniruri cu ajutorul unui laptop, al unui aparat de tăiat cu laser și a imprimantelor 3D.


Atelierele de pictură/gravură hârtie/tipografie – unde se produce, se pictează, se imprimă hârtie reciclată, chiar de către participanţii la ateliere; se pot realiza suveniruri diverse cu ajutorul presei de gravură, ghilotinei, a presei de carte; scanerul de carte este folosit la transformarea, în format digital, a informaţiilor cuprinse în arhivele locale, favorizând accesul la tipărituri care nu ar putea fi expuse sau citite datorită vechimii și a stării de conservare. Minitipografia asigură realizarea de flyere de prezentare, invitaţii, calendare, afișe, chestionare.

„Astăzi am reuşit să închidem acest proiect, în valoare de 2,52 de milioane de euro, demarat în 2017, care vizează punerea în valoare a monumentului istoric Poşta Veche, în vederea creșterii atractivităţii turistice în municipiul nostru și în judeţul Călărași, redând circuitului turistic patrimoniul cultural reabilitat, reprezentat de acest edificiu, dovadă a identităţii culturale locale. Centrul oferă un spaţiu inedit în care sunt prezentate informaţii privind istoria locurilor și oamenilor, oferă oportunităţi pentru dobândirea și dezvoltarea abilităţilor practice, participarea la activităţi în cele cinci ateliere.

Este un proiect pe care și l-a dorit Primăria Călărași, a durat, dar merită, și de astăzi punem această ‘bijuterie’ la dispoziţia călărășenilor, cu precădere a copiilor care-şi pot dezvolta abilităţile în cele cinci ateliere. Pe această cale aş dori să adresez mulţumiri tuturor celor care, în mai mică sau mai mare măsura au contribuit la realizarea şi implementarea proiectului şi au creat motivul întâlnirii noastre de astăzi”, a declarat primarul municpiului Călărași, Marius Dulce, pe Facebook 

Advertisement

Clădirea a fost construită în jurul anilor 1894-1900 și se numără printre puținele clădiri de poștă construite în România înainte de 1900 și rămase în picioare până în zilele noastre. Restaurarea monumentului istoric s-a demarat pe o perioadă de aproximativ 4 ani.

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Un bărbat de 50 de ani din Călărași și-a obligat iubita să se prostitueze. Anchetatorii spun ca tânăra a fost bătută și terorizată psihic

Published

on

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călărași, au efectuat, la data de 16 aprilie a.c., o percheziție domiciliară, într-un dosar de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada august 2021 – aprilie 2024, un bărbat, de 50 de ani, ar fi recrutat o persoană vătămată majoră prin inducere în eroare (metoda loverboy), pe care ulterior ar fi determinat-o prin acte de violență fizică și psihică să practice prostituția în folosul lui, atât pe teritoriul României (în localități din județele Călărași, Harghita, Hunedoara și Arad), cât şi în străinătate (Olanda şi Italia).

Astfel, bărbatul ar fi transportat și adăpostit victima în diverse locuințe închiriate, ar fi asigurat monitorizarea și paza acesteia și ar fi postat anunțuri pe site-uri de profil pentru atragerea de clienți. Sumele de bani obținute din activitatea infracțională ar fi fost însușite de acesta.

În cauză, a fost efectuată o percheziție domiciliară, în județul Harghita, în urma căreia au fost ridicate 5 telefoane mobile și mai multe obiecte contondente.

La data de 16 aprilie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea bărbatului, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Advertisement

La data de 17 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Călărași a dispus arestarea preventivă a persoanei cercetate, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliția Română.

La acțiuni au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate din Harghita și jandarmi din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Călărași și Harghita.

Continue Reading

Politică

Reconcilierea din culisele PSD Călărași. Cum a reușit Vasile Iliuță să-l aducă înapoi pe senatorul Nicușor Cionoiu

Published

on

După o serie de dispute care au pus la încercare coeziunea Partidului Social Democrat din județul Călărași, liderul Vasile Iliuță a reușit, spun colegii din partid, să treacă peste situațiile interne care l-au pus în dificultate și au tulburat partidul de lângă Borcea.

Ultimul episod tensionat l-ar fi avut în prim-plan pe senatorul PSD, Nicușor Cionoiu și pe Iliuță însuși.

Deși inițial au existat tensiuni și speculații, cei doi lideri politici au găsit o soluție comună și își doresc să continue proiectul politic început împreună. Cel puțin pentru moment. 

Vasile Iliuță, cel mai mare vânător politic a reușit să readucă unitatea în partid, spun surse apropiate acestuia.

Potrivit  surselor, Cionoiu ar fi luat în calul să candideze din partea Partidului Social Democrat în Organizația județeană Constanța, lângă Felix Stroe, asta dacă nu și-au găsit încă locul în continuare la Călărași.

Advertisement

Chiar dacă ușa către alte opțiuni politice părea să se deschidă pentru unii, în final, situația s-a aplanat, iar focusul rămâne pe colaborare și pe agenda politică comună.

În ciuda unor momente de incertitudine, liderul PSD Călărași continuă să fie o prezență marcantă  în peisajul politic local. Cu toate că viitorul politic al lui Nicușor Cionoiu este în continuare subiect de speculație, reconcilierea recentă ar putea să ofere speranța că PSD Călărași va continua să progreseze într-o manieră constructivă și unită, așa cum și-a dorit din totdeauna liderul Vasile Iliuță.

Continue Reading

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Cele mai vizualizate