Connect with us

Știri

VIDEO. Grădinile din zona Jirlău, demolate pentru regenerare urbană prin fonduri UE

Published

on

A fost dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare care au făcut obiectul unor contracte de ocupare temporară încheiate cu diverşi cetăţeni în vederea eliberării terenului pe care Primăria Municipiului Călărași va amenaja spaţii verzi şi piste de biciclete în zona de vest a oraşului, conform unor proiecte din fonduri europene pentru care s-au semnat contractele de finanţare încă de anul trecut.
Marius Dulce: De 8 luni vorbim de necesitatea iniţierii acestor lucrări de demolare dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic până acum. Le mai dăm oamenilor câteva zile în plus ca să-şi strângă lucrurile după care intrăm în forţă pentru a curăţa terenul pe care-l vom pune la dispoziţia câştigătorului licitaţiei pentru executarea lucrărilor.
Concret se va realiza o reţea de piste de biciclete, iar complementar va demara şi proiectul de regenerare urbană în zona Vest, în care a fost inclus și parcul Navrom. Se vor amenaja alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skate park. Obiectivul nostru este să oferim locuitorilor municipiului o oază de relaxare. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă demolăm în aceste locuri unde s-au acumulat destule gunoaie de-a lungul timpului.
Proiectele ce urmează a fi implementate sunt:
Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete
Contract finanţare nr. 5696/21.07.2020
Valoare totală (integral eligibilă): 6.269.019,96 lei (aprox, 1,3 milioane Euro)
Contribuţia UAT (2%): 125.380,40 lei;
Durata lucrărilor: 10 luni (estimare august 2021- mai 2022)
Regenerarea spațiului urban din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona de vest si a spatiului verde din zona de locuit Navrom
Contract de finanţare: nr. 5970/11.09.2020
Valoare totală contract (integral eligibilă): 14.952.824,21 lei
Contribuţie UAT(2%): 299.056,48 lei
Durata de implementare: 40 luni
Data finalizării: 31.12.2023
Execuţia lucrărilor: 24 luni

https://youtu.be/rRT-fZ6RuTM

 

Marius Dulce: Pe malul acestui iaz decantor vom face pista de biciclete, iar complementar cu pista de biciclete vom începe cu proiectul de regenerare zona Vest, în care am inclus și parcul Navrom, unde vom face alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skatepark pentru copii, vom face locuri de joacă moderne cu tartan turnat. Va fi o oază de liniște pentru toți din Călărași, mai ales că e pe suprafață mare. Cu pista de biciclete vom merge până în parcul Central. Ba mai mult, avem în gând să ne comutăm și cu Drumul Național spre Chiciu. O să fie, așa cum am spus, cu bănci inteligente, iluminat public, fântâni, locuri de joacă.

Avem unde să modernizăm Călărași, pentru că, într-adevăr unele locuri sunt deja amenajate frumos aici – un loc liniștit pentru unii cetățeni, dar unele sunt lăsate în paragină, pline de gunoaie. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă dărâmăm aceste locuri în care unii au adunat destul de multe gunoaie.”
În continuare, primarul Marius Dulce vorbește despre planurile de demolare din zonă pentru a facilita realizarea obiectivului: „Într-o lună noi trebuie să lăsăm terenul liber de sarcini. Estimăm că licitația se va termina într-o lună, până la sfârșitul lui august. Atunci, trebuie neapărat să predăm terenul liber de sarcini și să demolăm tot ce este aici. În zilele următoare, domnul administrator public (Eduard Grama) o să supervizeze toate aceste acțiuni, pentru că vorbim de aceste demolări de 8 luni, nu s-a întâmplat nimic. Ne-au mai ceruț clemență încă o săptămână, o să încercăm să le-o oferim, dar după aceea demolăm, strângem tot pentru a lăsa terenul curat și pentru ca cel care va câștiga licitația să poată să intervină și să putem să facem în această zonă de regenerare urbană, proiectul zona Vest, un parc modern în care toți cetățenii județului se pot plimba și destinde. ”

Eduard Grama, administrator public PMC: Cred că în octombrie vom avea constructorul aici. Este o zonă, ca și celelalte zone ale Călărașiului, care a fost ocupată sub loc de grădini. Oamenii au avut la dispoziție 8 luni, timp în care puteau să-și strângă cam tot ce aveau aici pentru a lăsa terenul liber de sarcină, așa cum a fost condiția când s-a semnat contractul de ocupare temporară cu primăria.

Sunt convins că împreună cu primarul Marius Dulce vom reuși ca până în 2024 să schimbăm fața acestui municipiu, unul care a agreat, alături de administrația liberală, construcții ilegale și nu le vom tolera. Vom lua măsuri drastice, indiferent de persoanele care ocupă aceste locuri. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar zona cu destinație grădini nu are această funcție. Începând de mâine, vom începe să demolăm această zonă și sunt convins că în 2-3 luni ceea ce vedem aici va avea cu totul o altă imagine.

Advertisement

Rămân surprins că acest proiect pe Fonduri Europene nu a fost implementat în perioada în care trebuia să fie, întrucât oameni din cadrul administrației locale nu și-au făcut treaba. Vorbim de un decalaj de un an și jumătate. Pot să consider că a fost chiar un sabotaj la adresa municipiului, la adresa populației, a tuturor. Este de neconceput ca proiecte semnate, finanțate să fie întârziate pentru ca anumite persoane să primească doar sporurile de proiect și pentru a avea liniște în cadrul Primăriei Călărași. Nu suntem în an electoral, suntem doar obligați să le arătăm oamenilor că se pot face lucruri îndrăznețe și mărețe într-un municipiul destul de mic raportat la celelalte municipii reședință de județ din țară. Cred că în perioada următoare poate fi văzută o schimbare majoră la nivelul municipiului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Un volum care prezintă 28 de ani de istorie a Călărașiului în nu mai puțin de 500 de documente a fost lansat

Published

on

Constantin Tudor, în calitate de coordonator, și Nicolae Țiripan publică volumul „CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice vol. II (1919-1947). Volumul conține nu mai puțin de 500 de documente. Lansarea a avut loc pe 18 aprilie în sala de ședințe a Consiliului Local municipal, într-un eveniment editorial susținut de Primăria Municipiului Călărași și Muzeul Municipal. 

În urmă cu an a fost publicat primul volum, unde sunt prezentate 1500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989 care oferă o imagine detaliată și complexă a istoriei municipiului Călărași. 

„După ce anul trecut, grație sprijinului primit din partea Primăriei Călărași și implicării directe a Muzeului Municipal, am reușit să publicăm primul volum din proiectul ”CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice”, conceput ca un corpus masiv de documente de arhivă și izvoare de presă care să aducă în atenția iubitorilor de istorie locală în jur de 1.500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989, iată că oferim călărășenilor, și nu numai lor, cel de-al doilea volum care încorporează 500 de documente din anii 1919 – 1947”, a spus prof. dr. Constantin Tudor, coordonator al volumului. 

La eveniment au fost prezente și câteva nume din administrația municipiului, printre care și primarul Marius Dulce sau președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Pe parcursul mandatului încredințat de cetățenii Călărașiului în urmă cu aproape 4 ani, am sprijinit și încurajat toate acțiunile întreprinse de Muzeul Municipal, instituție aflată în subordinea primarului și care în acest an împlinește 10 ani de la înființare. Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am îmbrățișat și susținut din start îl constituie elaborarea și publicarea unui corpus de documente istorice privind evoluția așezării de la cotul Borcei, începând cu prima atestare documentară și până în zilele noastre”, a declarat Marius Dulce. 

Advertisement

Constantin Tudor a absolvit Facultatea de Istorie – Geografie din Constanța și Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității din București. Călărășeanul și-a luat și diploma de doctorat în 1999, cu o lucrare în istoriografia românească.

Acesta a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani. În acest timp a inițiat proiectul de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde au fost mutate arhivele călărășene în 1988, scrie Ziua Constanța. Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași.

Continue Reading

Știri

Marius Dulce anunță că un proiect de peste 2 milioane de lei din Cartierul Livadă e în linie dreaptă către finalizare

Published

on

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, anunță că finalizează un proiect mare în Cartierul Livadă. E vorba despre înființarea Centrului educativ cultural și a rețelei de canalizare, dar și despre asfaltarea străzii violonist Ion Voicu. 

Centrul pentru activități educative și cartierul din Cartierul Livada își propune să reducă numărul populației aflat în risc de excluziune socială prin investiți în dezvoltarea funcțiilor sociale și comunitare, cât și prin consolidarea coeziunii sociale. 

Alte obiective prezentate în descrierea proiectului sunt asigurarea oportunităților pentru membrii comunității de a-și dezvolta întregul potențial, indiferent de originea socială, dar și crearea unui climat social pozitiv pentru participarea socială a grupurilor vulnerabile prin creșterea toleranței sau reducerea discriminării. 

„Copiii de etnie au dreptul la o a doua șansă de a învăța și de a se integra în societate, iar întreaga comunitate de aici la o viață normală”, a spus acesta. 

Proiectul, în valoare de 2.547.380,54 lei, este finanțat prin POR 2014 -2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Un bărbat de 50 de ani din Călărași și-a obligat iubita să se prostitueze. Anchetatorii spun ca tânăra a fost bătută și terorizată psihic

Published

on

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călărași, au efectuat, la data de 16 aprilie a.c., o percheziție domiciliară, într-un dosar de trafic de persoane.

Din cercetări a reieșit că, în perioada august 2021 – aprilie 2024, un bărbat, de 50 de ani, ar fi recrutat o persoană vătămată majoră prin inducere în eroare (metoda loverboy), pe care ulterior ar fi determinat-o prin acte de violență fizică și psihică să practice prostituția în folosul lui, atât pe teritoriul României (în localități din județele Călărași, Harghita, Hunedoara și Arad), cât şi în străinătate (Olanda şi Italia).

Astfel, bărbatul ar fi transportat și adăpostit victima în diverse locuințe închiriate, ar fi asigurat monitorizarea și paza acesteia și ar fi postat anunțuri pe site-uri de profil pentru atragerea de clienți. Sumele de bani obținute din activitatea infracțională ar fi fost însușite de acesta.

În cauză, a fost efectuată o percheziție domiciliară, în județul Harghita, în urma căreia au fost ridicate 5 telefoane mobile și mai multe obiecte contondente.

La data de 16 aprilie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călărași au dispus reținerea bărbatului, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.

Advertisement

La data de 17 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Călărași a dispus arestarea preventivă a persoanei cercetate, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile s-au desfășurat cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliția Română.

La acțiuni au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate din Harghita și jandarmi din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Călărași și Harghita.

Continue Reading

Cele mai vizualizate