Connect with us

Actualitate

VIDEO. Două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor din județul Călărași

Published

on

Județul Călărași va beneficia de două proiecte pilot pentru gestionarea deșeurilor reciclabile. Împreună cu Asociația Green Space, autoritățile demarează o campanie de informare și conștientizare în 10 localități rurale din Călărași, pentru a aduce la cunoștința populației beneficiile colectării selective a gunoiului. Mihăiță Beștea spune că efectul acestei campanii poate aduce o scădere de minim 20% a facturilor. Al doilea proiect prezentat presupune instalarea unor platforme în comuna Căscioarele pentru a depozita gunoiul reciclabil, ce va avea ca efect scăderea costurilor de transport și manipulare ale operatorului.

„Săptămâna trecută am început și proiectul cu Asociația Green Space. Am reușit și ne-am înscris la Ministerul Mediului și am accesat o sumă de bani, nu foarte mare, dar îndestulătoare pentru cei din asociație. Ieri i-am avut la Consiliul Județean și am propus două proiecte pilot, împreună cu dumnealor, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Primul proiect va viza 10 localități din mediul rural și vom încerca să facem o campanie de informare și conștientizare a populației, astfel încât ei să înțeleagă că este benefic și pentru mediul lor, dar și pentru buzunarul lor, dacă vom colecta selectiv deșeurile.
În acest proiect, pe lângă Asociația Green Space, vrem să implicăm și autoritățile locale, inspectoratul școlar, chiar preoții din sat și toți factorii de decizie din mediul rural – medici, preoți, învățători, care să fie lângă noi și prin puterea exemplului să reușim să conștientizăm și să îi facem pe oameni să înțeleagă acest lucru.
Îmi doresc și ne propunem ca target o scădere a facturilor cu minim 20%, pentru că în acest ritm primăriile rămân înglobate în datorii și nu vor mai putea face față la toată această poveste. Mai mult decât atât, necolectându-se selectiv, micșorăm și durata de viață a gropii de la Ciocănești.
Al doilea proiect pilor pe care ni l-am propus cu această asociație, ne-am hotărât să luam o localitate, e adevărat, cred că este cam cea mai mică din județ, comuna Căscioarele, și acolo, pe lângă campania noastră de informare și conștientizare, vrem să începem să facem pubele, să facem platforme pietonate pe care tot gunoiul selectat, cel care poate fi reciclat, să-l depozităm acolo pentru a reduce costurile de transport și manipulare ale operatorului. Sperăm din tot sufletul ca în 2023 să ieșim din monitorizare și atunci lucrurile cu siguranță se vor schimba. Credeți-mă că nu numai operatorul este vinovat de situația în sine. Fiecare dintre noi avem partea noastră de vină – și cetățeni, și autorități, și operator. Doar un efort comun, concentrat și gândit astfel încât să se completeze reciproc ar duce la o strângere a gunoiului așa cum trebuie.” – a declarat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței PSD desfășurată la data de 10 iunie.

Actualitate

DORNA AGRI S.A. din Roseți angajează combainier

Published

on

SC DORNA AGRI S.A. din Roseți, punct de lucru Balta Roseți, angajează în condițiile legii:

  • combainier agricol

Contact:

SC DORNA AGRI S.A.
Roseți, punct de lucru Balta Roseți
Tel: 0749.101.009

Continue Reading

Actualitate

Drept la replică. Reacția Primăriei Budești după acuzațiile aduse din partea cetățeanului care susține că a fost jignit de reprezentanții primăriei

Published

on

În vederea unei corecte informări a opiniei publice, dar și în virtutea dreptului la replică, legat de articolul apărut în spațiul public în data de 26.03.2024, având ca titlu ” Primarul Ilie Mihai din Budești, acuzat că a jignit un localnic din satul Gruiu. Momentul surprins de o filmare ”Băgați-aș……”, ținem să precizăm următoarele:

Miercuri, 27.03.2024, Primăria Budești, jud. Călărași a luat act de aspectele total nerealiste, scoase din context, cu privire la așa-zisul incident din localitatea Gruiu, jud. Călărași, publicate pe pagina de web ”calarasipress.ro.”

Înainte de toate, calificarea unei discuții în spațiul public, purtate pe fondul edificării unor construcții ca fiind abuz verbal și fizic, este de natură să aducă atingeri grave reputației conducerii Primăriei Budești. Amintim că articolul 257 din Codul civil protejează și reputația persoanei juridice în mod similar cu cea a persoanei fizice.

Elemente de genul veridicitate, acuratețe, obiectivitate, imparțialitate, corectitudine și responsabilitate publică ar trebui să guverneze și modul de lucru al spațiului public virtual în cauză, evitând astfel lezarea gravă a imaginii Primăriei Budești, precum și a reprezentanților acestora, Primarul și viceprimarul orașului Budești.

În al doilea rând, este regretabil faptul că articolul conține o serie de erori care puteau fi evitate în condițiile în care s-ar fi dat eficiență principiului audiatur et altera pars, (a se asculta și cealaltă parte) valabil și în activitatea jurnalistică.

Advertisement

Este evident că prezentarea articolului mai sus enunțat evidențiază o lipsă flagrantă de informare obiectivă, conturând astfel o situație de fapt ieșită din context.

Articolul pleacă de la o ipoteză gresită (limbaj trivial al Primarului orașului Budești, abuzuri verbale, etc), care distorsionează adevărul privind realitatea de fapt.

Astfel, facem precizarea că, reprezentanții Primăriei Budești, aflați în împreună cu Serviciul Control Disciplina în Construcții din cadrul aceleiași instituții se aflau în timpul serviciului, respectiv îndeplineau activitate de prevenție și combatere aflate sub incidența Legii 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor.

Dat fiind că, în timpul deplasării de lucru, se observase edificarea unui gard, aparent înafara legii, reprezentanții Primăriei Budești au solicitat informații referitoare la respectiva construcție, moment în care o persoană aflată în acel loc a început să aducă injurii Primarului orașului Budești. Un cetățean, aflat în apropiere, străin de conflict, a început să înjure persoana care filma și care folosea un limbaj trivial la adresa reprezentanților Primăriei Budești. Așadar, în fundalul filmării postate pe site-ul calarasipress.ro, se poate evidenția cu ușurință că, nu Primarul orașului Budești este cel care folosește cuvinte jignitoare, ci altă persoană aflată în apropiere și care a apreciat că acesta ar fi modul de combatere potrivit pentru incidentul în cauză.

Facem precizarea că Primăria orașului Budești dezavuează un astfel de comportament și îndeamnă pe toți cei care folosesc un astfel de limbaj, la calm și maturitate.

De asemenea, Primăria orașului Budești se delimitează categoric de acest tip de comportament, Primarul orașului Budești condamnând ferm orice act de violenţă verbală, indiferent de persoană. Orice gest reprobabil în societate trebuie sancționat potrivit legislației în materie.

Advertisement

În egală măsură, conducerea Primăriei Budești nu acceptă fie asociată cu violenţa de orice tip, cu atât mai puţin cu cea îndreptată împotriva concetățenilor orașului Budești, în condițiile în care Primarul orașului Budești este cunoscut ca fiind o persoană apropiată acestora.

În concluzie, având în vedere aceste erori de înțelegere a conflictului generat subiectiv, (probabil din considerente politice) de persoane rău voitoare, Primăria Budești vă solicită retragerea din mediul online a articolului tendențios, de natură a creea grave prejudicii acestei instituții și, nu în ultimul rând, cetățenilor orașului Budești.

De asemenea, invităm reprezentanții redacției calarasipress.ro la un dialog deschis pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acest neplăcut incident scos eminamente din context, care a  dus la creearea unei imagini negative a instituției, în mod nejustificat.

Cu stimă,                                                                                                       27.03.2024

Primăria orașului Budești

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Cursuri de formare profesională, la CRFPA Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

CRFPA CĂLĂRAȘI va demara următoarele programe de formare profesională:

🔧 MECANIC AUTO- curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
🧑‍🔧 ELECTROMECANIC UTILAJE ȘI INSTALAȚII INDUSTRIALE – curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
👷‍♂️ ELECTRICIAN CONSTRUCTOR – curs de calificare, 720 de ore, condiție de acces învățământ general obligatoriu.
💅 MANICHIURIST – curs de calificare, 360 de ore, condiție de acces învățământ gimnazial .
👩‍💻 LUCRĂTOR COMERCIAL – curs de calificare, 360 de ore, condiție de acces învățământ gimnazial.
🕵‍♂️ INSPECTOR IN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII ȘI SECURITĂȚII IN MUNCĂ- curs de perfecționare, 80 de ore, condiție de acces învățământ liceal cu/fără diplomă de bacalaureat.
‼️ Documente necesare – copie CI, certificat naștere, certificat căsătorie , act studii.
📜 La finalizarea cursului, în urma examenului de absolvire, se vor elibera certificate cu recunoaștere națională .
Pentru detalii și înscriere vă așteptăm la sediul nostru (strada Sloboziei, nr. 4 bis) sau la următoarele date de contact :
Telefon: 0242. 319. 137 , 0242. 314. 353
Mail: crfpacl@anofm.gov.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate