Connect with us

Actualitate

VIDEO. Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, pe anul 2021

Published

on

Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi, pe anul 2021, a fost prezentată, în data de 11 februarie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă. La întâlnirea cu mass-media locală au luat parte şeful IPJ Călăraşi, Florin Ţicu şi conducerea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călăraşi, Ştefan Dinu.

Activitatea polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2021, a avut ca obiectiv creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, precum și destructurarea grupurilor/grupărilor infracționale.

De asemenea, polițiștii au avut în atenție asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2022.

Totodată, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au cooperat în mod continuu cu celelalte autorități, pentru a gestiona corespunzător situația epidemiologică provocată de pandemia de COVID-19. Au fost efectuate 9.478 de acţiuni punctuale și aplicate 21.401 sancțiuni contravenționale.

În perioada supusă analizei, au fost primite 31.024 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, dintre care 20.772 (66,95%) au făcut obiectul intervenţiilor, iar pentru restul de 10.252 de apeluri nu a fost necesară intervenţia poliţiei la faţa locului.

Advertisement

Din totalul de 20.772 intervenţii la apeluri, 7.115 au fost din mediul urban şi 13.657 în mediul rural.

Pentru menținerea unui grad de ordine și siguranță publică polițiștii  au organizat 703 acțiuni cu efective mărite şi 16 razii. Au descoperit 634 de infracțiuni în flagrant delict, iar valoarea sancțiunilor aplicate a fost de 8.069.240 lei.

În anul 2021, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfășurat acțiuni în domeniul combaterii evaziunii fiscale, prevenirii și combaterii contrabandei cu tutun și produse contrafăcute, precum și pentru prevenirea fraudelor în domeniul achizițiilor publice și în domeniul spălării banilor.

Au fost efectuate 56 de percheziții domiciliare, au fost puse în executare 53 de mandate de aducere și s-au dispus măsuri preventive față de 11 persoane.

Totodată, au existat 105 sesizări din oficiu, cu privire la săvârșirea de infracțiuni (contrabandă, punere în circulație produse contrafăcute, evaziune fiscală, spălarea banilor, alte domenii) și ridicată cantitatea de 6.723 kg de tutun, respectiv 171.220 de țigarete.

De asemenea, au fost aplicate 138 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 330.400 lei.

Advertisement

În anul 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași toate infracțiunile de mare violență înregistrate au fost soluționate.

Din acest punct de vedere, Serviciul de Investigații Criminale se înscrie în categoria structurilor care, în ultimii 7 ani, nu au rămas în evidență cu astfel de infracțiuni, cu autori neidentificați.

Polițiștii criminalişti din cadrul I.P.J. Călărași s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 2.914 evenimente, fiind descoperite şi ridicate 575 de urme, de diferite categorii.

Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 79 de persoane.

Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 134 de controale la persoane fizice şi juridice, 38 de percheziţii domiciliare, fiind dispuse 5 măsuri preventive.

De asemenea au indisponibilizat 14 arme de foc, 370 de bucăți muniție și 4.018 litri deşeuri periculoase.

Advertisement

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 102 ordine de protecţie provizorii, din care 38 în mediul urban şi 64  în mediul rural.

Ca structură antrenată special pentru a acţiona independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 62 de percheziții domiciliare, 58 de mandate executate și 112 misiuni de escortă a persoanelor arestate.

În anul 2021 au fost puse în executare 155 de hotărâri judecătorești, 135 fiind mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, 20 mandate europene de arestare.

Pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară, prevenirea victimizării minorilor, siguranţa în unităţile de învăţământ și a delincvenţei juvenile sunt preocupări primordiale în fiecare an şcolar.

Au fost efectuate 83 de întâlniri cu reprezentantii institutiilor de învățământ și 184 de activităţi preventiv-educative desfăşurate în cadrul orelor de curs.

În incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar în anul 2021, la nivelul județului Călărași, au fost înregistrate 15 fapte de natură penală.

Advertisement

Una dintre cele mai importante și eficiente resurse în cadrul unei instituții este cea umană, urmărindu-se astfel, pe parcursul întregului an, realizarea unui management responsabil și eficient, în scopul îndeplinirii unor obiective esențiale în cadrul instituției, procentul de ocupare a funcțiilor prevăzute fiind de 79,93%.

Pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a gradului de victimizare, la nivelul inspectoratului au fost puse în aplicare planuri de măsuri, urmărindu-se combaterea cu fermitate a principalelor cauze generatoare ale accidentelor, în principal indisciplina pietonilor, neacordare de prioritate pietonilor și vehiculelor, disciplinizarea bicicliștilor și conducătorilor de atelaje hipo și mopede și nerespectarea regimului de viteză legal.

Pe raza județului s-au produs 62 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 24 de persoane şi rănirea gravă a 41.

Polițiștii rutieri au desfășurat 625 de acțiuni, fiind constatate și sancționate 36.405 abateri la regimul circulației.

Au fost reţinute 3.647 permise de conducere auto şi retrase până la remedierea deficienţelor constatate 997 de certificate de înmatriculare.

În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au descoperit în flagrant 57 de infracțiuni și au aplanat 278 de stări conflictuale, s-au soluționat 295 de dosare penale și 683 de petiții.

Advertisement

În privinţa modalităţii de protejare a victimelor violenţei domestice, în cursul anului 2021, au fost emise 102 ordine de protecţie provizorii, din care 38 în mediul urban şi 64  în mediul rural.

Pe parcursul anului 2021, au fost primite şi soluţionate 29.920 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice.

De la începutul lunii august 2021, a fost operaționalizat Biroul Pregătire Profesională, având ca principale atribuții coordonarea, monitorizarea și evaluarea pregătirii de specialitate și a celei din domeniul intervenției polițienești, respectiv pregătire tactică, pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării, în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare și al conducerii autovehiculelor de serviciu.

Obiectivul principal al acestei structuri este dat de realizarea unui proces de instruire teoretică și practică de calitate pentru constituirea unui corp polițienesc bine pregătit, pentru a face față provocărilor unui mediu operativ extrem de dinamic.

Biroul pentru Protecția Animalelor este o structură nouă în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, operațională din ianuarie 2021. Printre scopurile și obiectivele polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor se regăsesc combaterea și prevenirea faptelor de natură contravențională și penală referitoare la animale și protecția acestora, regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și gestionarea câinilor fără stăpân, dar și luarea de măsuri imediate pentru protejarea animalelor aflate în pericol.

În cursul anului 2021, polițiștii Biroului Protecția Animalelor au soluționat 61 de petiții referitoare la situații de pericol în care se aflau unele animale și au efectuat investigații în cadrul a 24 de dosare penale.

Advertisement

Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale.

În perioada supusă analizei au fost sesizate 31 de infracţiuni  și a fost confiscată cantitatea de 20,09 m3 de material lemnos.

La nivelul judeţului Călărași, au fost sesizate 5 infracțiuni de braconaj piscicol.

Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 67 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, în valoare de 1.260.000 lei.

De asemenea, au fost executate, în sistem integrat, acţiuni şi controale, reușindu-se confiscarea a 512 kilograme de pește.

Au fost dispuse de către organele judiciare 312 măsuri de supraveghere judiciară, dintre care 273 reprezentând măsuri de supraveghere prin control judiciar şi 39 de măsuri de arest la domiciliu.

Advertisement

În perioada evaluată, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă a  Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au fost încarcerate 683 de persoane: în baza ordonanței de reținere 624, mandat de arestare preventivă 58, mandat de executare a pedepsei 1.

În perioada analizată, a fost depusă cererea de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, componenta 1, POR/2020/3/3.1/B/2/NE, SE,SM, pe axa prioritară Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, titlul proiectului „Reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a clădirii cu destinația sediu al Poliției Municipiului Oltenița”. La data de 21.10.2021 a fost semnat contractul de finanțare.

Prin analizele efectuate pe baza situaţiilor financiare, ţinând cont de bugetul aprobat, au fost inițiate măsuri ferme de utilizare judicioasă şi integrală a fondurilor bugetare deschise în valoare de 80.550.211 lei, care au fost utilizate în proporţie de 100%.

În anul 2021, au fost efectuate lucrări de reparații și de întreținere la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, la Poliția Orașului Budești, Poliția Municipiului Călărași, la posturile de poliție  Dorobanțu, Dragoș Vodă, Frumușani, Luica, Lehliu, Jegălia, Dichiseni și Alexandru Odobescu. Și Centrul de Reținere și Arest Preventiv Călărași a beneficiat de lucrări de amenajări interioare.

De asemenea, a fost amenajată prima cameră de anchetă pentru minori de la nivel național, la standardele prevăzute, constituind un exemplu de bune practici, această realizare reprezentând efortul conjugat al Serviciului Logistic, Financiar, Biroului de Comunicații și Informatică și al ofițerului psiholog al unității.

Pentru anul 2022, creșterea siguranței cetățeanului se menține ca fiind obiectivul principal al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.

Advertisement

Acțiunile viitoare vor viza îmbunătățirea calității serviciului polițienesc oferit cetățenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranța stradală și rutieră.

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliție Județean Călărași va continua desfășurarea activităților în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul județului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situației operative.

Evaluarea activității desfășurată de polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași, în anul 2021

În ce privește activitatea Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași, în anul 2021, s-a axat pe creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, combaterea infracționalității și consolidarea activității de ordine publică.

În cursul anului 2021, polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Călărași au desfăşurat 145 de acțiuni specifice transporturilor feroviare și navale, ocazie cu care au fost legitimate 13.237 de persoane, au fost identificaţi 541 de călători frauduloşi și s-au aplicat 2.358 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 592.340 de lei.

Totodată, lucrătorii serviciului au acționat și pe linia prevenirii răspândirii virusului  COVID 19, motiv pentru care au fost aplicate un nr. de 1.105 sancțiuni contravenționale în valoare 242.800 de lei, în baza Legii nr. 55/2020.

De asemenea, au fost constatate 35 de infracțiuni, din care 33 sunt constatări în flagrant delict, a fost dispusă 1 măsură preventivă și au fost ridicate bunuri în vederea confiscării: 6 ambarcaţiuni, 1 motor de ambarcațiune, 12 plase, dintre care 7 buc./325 m monofilament și 5 buc./230 m fir textil și material lemnos (mc.) – 2,1 m3, în valoare de 450 de lei.

Advertisement

Gradul de încadrare la nivelul Serviciului Județean de Poliție Transporturi este de 74,19%.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

CălărașiPress, ambasador media în proiectul #CasaRumena: O inițiativă remarcabilă a diasporei

Published

on

CasaRumena

Într-o lume în care valorile culturale și comunitare se împletesc într-un efort comun pentru promovarea fraternității și înțelegerii între culturi, CălărașiPress este mândru să reprezinte județul Călărași într-un mediu internațional prin intermediul proiectului CasaRumena.

Am înțeles că după atâta turbulențe sociale, pandemie și războaie, societatea are o nevoie urgentă de proiecte pozitive și inițiative care să aducă speranță, solidaritate și reînnoire comunității.

Într-o lume marcată de incertitudine și tensiuni, proiectele pozitive devin o sursă de lumină și optimism, un antidot împotriva disperării și descurajării: ne oferă o platformă prin care oamenii se pot conecta, pot colabora și își pot aduce contribuția la binele comun.

Așadar, suntem încântați să vă aducem în atenție #CasaRumena, un concept inovator, un spațiu al comunității și al tradițiilor românești, un proiect pentru care CalarasiPress și-a asumat rolul de partener media pe termen lung.

CasaRumena este un proiect cu o viziune îndrăzneață, care urmărește să aducă în viață o bucată din inima și tradițiile românești în inima Italiei, lângă Milano. Proiectul este inițiat și susținut în întregime de S.A.F San Luca Fondazione, o comunitate dedicată de voluntari și sponsori români și italieni, neafiliat politic sau guvernamental.

Advertisement

Scopul proiectului este de a construi o casă tradițională românească autentică în Italia, proiectată de arhitecți specializați în design neoromânesc, ca un simbol al păstrării și promovării culturii românești în străinătate.

Nu doar o construcție fizică, ci și un loc care va găzdui:

  • activități culturale dedicate fiecărui județ al României, într-un context internațional
  • evenimente care să promoveze turismul
  • gastronomia românească
  • arhitectură și meșteșugurile tradiționale
  • integrarea simbolurilor, artefactelor locale, obiectelor tradiționale și elementelor de artă locală
  • furnizarea de servicii pro bono pentru comunitatea românească, de la juridic la social
  • programe educaționale menite să promoveze valorile românești

*proiectul complet va fi lansat la sfârșitul lunii Mai, în Italia.

Prin intermediul acestui proiect, Casa Rumena devine un simbol al unității și solidarității între cele două țări și culturi, Italia și România.

Într-o declarație pentru CălărașiPress, președintele Fundației San Luca, Sergiu Balaban, unul dintre cei mai cunoscuți români din Italia datorită activității de jurnalist, a subliniat importanța acestui proiect:

“Una dintre realitățile cu care ne confruntăm aici în diaspora este dezbinarea, diviziunea existentă între românii din diaspora și cei din țară, iar comunicarea și colaborarea între aceste două grupuri nu sunt întotdeauna așa cum ne dorim sau cum ar trebui să fie.

Acest proiect este o oportunitate minunată de a aduce împreună aceste comunități și de a crea un sentiment puternic de unitate și solidaritate. Prin implicarea activă a românilor din diaspora și a celor din țară în acest proiect comun, putem construi legături durabile bazate pe identitate. Suntem mândri să fim primii care încearcă să aducă împreună toate județele României într-un proiect comun din diaspora. Ne-am asumat această misiune cu entuziasm și dedicare. Inițiativa de a unifica toate județele în jurul proiectului Casa Rumena, de la presă la instituții, este o expresie a dorinței noastre de a promova solidaritatea și colaborarea între românii din toate colțurile lumii.

Advertisement

În timp ce românii din diaspora sunt răspândiți pe tot globul, Casa Rumena este un centru simbolic al unității noastre. Putem aduce împreună resursele, valorile și tradițiile noastre pentru a crea ceva frumos și durabil.

Putem demonstra că suntem cu toții parte din aceeași comunitate și că putem realiza lucruri extraordinare atunci când lucrăm împreună. Fiecare județ are un rol important în acest efort comun.

Alți parteneri media ai proiectului în România sunt instituții de presă din județele Hunedoara, Albă, Olt, Gorj, Iași, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Cluj, Brăila și Vrancea.

Dar lista se modifică zilnic.

Suntem recunoscători pentru sprijinul și entuziasmul pe care l-a arătat județul Călărași acestui proiect și suntem încântați să vă avem alături de noi în această călătorie minunată.”

Pentru CalarasiPress, această oportunitate reprezintă nu doar o provocare, ci și o responsabilitate de a aduce în prim-plan valorile și inițiativele pozitive care definesc județul. Reprezentarea județului Călărași într-un mediu internațional este percepută că un pas important în direcția promovării locului, a oamenilor și a valorilor sale unice. Am fost inspirați să devenim vocea care aduce la lumină poveștile, inițiativele și potențialul extraordinar al județului, într-un mod autentic și captivant.

Advertisement

Abia așteptam să vă oferim o perspectivă din interior asupra proiectelor și evenimentelor care vor avea legătură cu județul nostru, consolidând astfel legăturile cu restul lumii.

Această experiență ne oferă oportunitatea de a fi un catalizator pentru schimbare și pentru promovarea unei imagini pozitive și realiste a județului Călărași în peisajul media internațional.

despre S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE

S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE este o organizație non-profit cu sediul în Italia, Cod Fiscal 91603050153, dedicată promovării și sprijinirii diverselor inițiative sociale și culturale. Fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții, fundația își desfășoară activitatea pe mai multe planuri importante.

Principalele domenii de activitate includ cultură, educație și asistență socială. De asemenea, se implică activ în organizarea de evenimente culturale, expoziții, festivaluri și programe educaționale destinate comunității.

Un alt pilon al activității Fundației San Luca este susținerea socială, oferind sprijin persoanelor defavorizate sau a celor care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. Fundația dezvoltă programe și proiecte pentru a îmbunătăți accesul la servicii sociale și de sănătate, facilitând astfel integrarea.

Advertisement

 

https://fondazionesanluca.it/

https://casarumena.i

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai generoase în 2025! Șeful Casei de Pensii anunță o creștere de 10% pentru pensionari

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform anunțului făcut de Casa de Pensii, începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii vor beneficia de o creștere a veniturilor. Această majorare se adaugă creșterii deja planificate pentru 1 septembrie 2024 și va reprezenta o creștere suplimentară de 10% față de nivelul actual.

Pensionarii români se pot aștepta la venituri mai mari în viitorul apropiat, potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Baciu a subliniat că majorările pensiilor nu se vor opri în acest an și că, începând cu anul viitor, pensiile vor fi ajustate conform ratei inflației, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor.

Conform detaliilor furnizate de Baciu, indexarea pensiei minime va fi legată de inflație și va include și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, asigurând astfel că pensia minimă va fi ajustată similar cu valoarea punctului de pensie.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a declarat Daniel Baciu pentru romaniatv.net.

Advertisement

În ceea ce privește perspectivele pentru creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, Daniel Baciu a anticipat o rată a inflației de 10,2%. Acest lucru înseamnă că se preconizează o creștere de cel puțin 10,2% a valorii punctului de pensie începând din acea dată: „Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”.

Aceste măsuri sunt parte a eforturilor de a asigura o viață mai bună pentru pensionari și de a compensa impactul inflației asupra puterii de cumpărare a pensiilor.

Continue Reading

Actualitate

Fermierii protestează împotriva rachetelor antigrindină: „Ploile sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem”. Ce spune Ministerul

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, 15 aprilie 2024, zeci de fermieri au organizat un protest în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii se opun vehement începerii sezonului de trageri cu rachete antigrindină, susținând că acestea cauzează seceta pedologică din Vrancea.

Protestul, desfășurat astăzi,  în ziua de începere a sezonului de trageri cu rachete antigrindină, a strâns peste 45 de fermieri în fața Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II din Focșani. Agricultorii au venit la protest și cu tractoarele, pe care au afișat mesaje precum: „#Fermierii de azi luptă pentru agricultura de mâine”, „#Victime fără voie” sau „#Calculele voastre = falimentele noastre”.

De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale“, a declarat Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea, pentru Digi24.ro.

Fermierii afirmă că, în urma numeroaselor întâlniri și dezbateri, Ministerul Agriculturii a propus emiterea unui Ordin de Ministru pentru a reglementa mai strict frecvența și direcția de lansare a rachetelor cu efecte antigrindină. Cu toate acestea, până în prezent, această măsură nu a fost pusă în aplicare, ceea ce a crescut nivelul de nemulțumire printre membrii Forumului.

Advertisement

„Protestele de astăzi sunt un semnal de alarmă pe care fermierii îl transmit autorităților care nu mai pot rămâne pasive la multitudinea de probleme ale sectorului: situația este critică, iar decidenții sunt somați să vină cu soluții concrete”, anunță FAPPR, într-un comunicat.

Răspunsul Ministerului nu a întârziat să apară, precizând că impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin rachete nu generează creșterea emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia actuală utilizată în cadrul SNACP nu este poluantă și este în conformitate cu angajamentele de protecție a mediului asumate de România în contextul politicilor europene.

„Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, transmite MADR într-un comunicat remis presei.

„Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe. Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat in 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, mai explică MADR.

Astfel de proteste au avut loc și în Prahova, Iași și Vaslui.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate