Connect with us

Știri

Tragedie pentru familia unui tânăr de 16 ani plecat la scăldat cu prietenii

Published

on

Un băiat în vârstă de 16 ani și-a pierdut viața în Dunăre în timp ce era la scăldat cu prietenii.

Ieri după amiază era cu alți doi prieteni la scăldat. La un moment dat a fost luat de curentul puternic al fluviului Dunărea și a dispărut sub apă, ceilalți băieți s-au speriat și au ieșit la mal solicitând ajutor.
Au fost alertați pompierii și au plecat imediat în căutarea băiatului.
L-au găsit, l-au extras din apă și au efectuat manevre de resuscitare timp de 50 de minute.
În ciuda eforturilor depuse de paramedicii SMURD și personalul Serviciului de Ambulanță, sosiți la locul evenimentului, nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea vieții copilului, în jurul orei 19.00 fiind declarat decesul băiatului.

Recomandări pentru scăldat
„Cu apa nu-i de joacă!”

Sezonul estival, cu perioade în care temperaturile cresc, reprezintă o tentație pentru cei care doresc să-și petreacă timpul liber la scăldat.
Ținând cont că majoritatea arealurilor din apropierea cursurilor de apă, bălților, lacurilor sau canalelor de irigație nu sunt amenajate și marcate corespunzător, crește pericolul de înec și accidente.
În acest context, este important ca cetățenii să conștientizeze riscul pe care și-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate unde există avertismentul ”Scăldatul interzis!”. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente cu consecințe tragice pe timpul desfășurării acestor activități recreative, Inspectoratul pentru Situații de Urgență

Barbu Ştirbei” al Județului Calarasi recomandă:
• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
• respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
• evitaţi scăldatul solitar, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare; cel mai indicat este să nu vă aventuraţi să vă scăldaţi, dacă nu înotaţi bine;
• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
• nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
• de asemenea, părinţii, bunicii şi tutorii legali ai copiilor trebuie să respecte următoarele măsuri pentru prevenirea riscului de înec nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
• urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
• echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
• purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
• explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate şi consecinţele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism, constând în sărituri în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii, iar în cazul ieşirilor acestora “la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact. Statisticile anilor anteriori arată că, odată cu încălzirea vremii, apar și cazurile în care copii, tineri și adulți își pierd viața la scăldat.
În misiunile înregistrate în aceste cazuri nefericite, pompierii militari sunt pregătiți să intervină cu echipa de căutare-salvare în mediul acvatic cu echipamentele specifice și bărcile din dotare.

Advertisement

În cazul în care observați ca viața unei persoane este pusă în pericol, trebuie să apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, a scris pe pagina de socializare a ISU Călărași, purtătorul de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, Plutonier adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Toate drumurile din comuna Valea Argovei, jud. Călărași, vor fi asfaltate. Când ar trebui să fie gata cele 52 de străzi

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Comuna Valea Argovei din județul Călărași va beneficia de un proiect în valoare de peste 16 milioane de lei pentru asfaltarea tuturor străzilor din comunitatea locală. Contractul de finanțare a fost semnat de primarul Costel Boitan în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice. 

Proiectul „Asfaltarea drumurilor de interes local în satele Valea Argovei și Vlădiceasca, comuna Valea Argovei, județul Călărași” este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și presupune asfaltarea a 52 de străzi în lungime totală de 9 kilometri. 

Primarul a declarat că acest proiect vizează practic toate străzile din comună și este una dintre cele mai importante investiții derulate de administrația din Valea Argovei. 

Străzile ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2026. 

Advertisement

 

Continue Reading

Știri

FOTO. Drumul Județean 308A a fost asfaltat

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Drumul Județean 308A, care leagă comuna Borcea de Baza Aeriană 86 și de Drumul Național 3A, a fost asfaltat în întregime, anunță conducerea Societății Drumuri și Poduri Călărași. 

Lucrările au inclus turnarea unui covor asfaltic, care ar trebui să asigure o suprafață durabilă și sigură pentru traficul rutier. 

Potrivit Societății Drumuri și Poduri, drumul asfaltat va facilita circulația eficientă a vehiculelor, reducând timpul de călătorie și oferind un nivel crescut de confort pentru șoferi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

„O cârpeală reușită!”. Primăria Municipiului Oltenița a început să repare străzile după reabilitarea canalizărilor

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primăria Municipiului Oltenița anunță că a început „reparația” străzilor afectate de lucrările de reabilitare ale sistemului de canalizare. În comentariile de la postarea de Facebook, oamenii compară efortul cu o „cârpeală”: „Foarte frumos arată orașul cârpit”, a spus cineva, sau „O cârpeală reușită! Felicitări maxime”. 

Lucrările au început ieri, pe 26 martie 2024, atât pe Strada Al. Iliescu, între Str. Nicolae Bălcescu și Str. Dr. Fl. Mandach, dar și pe Strada Pescarilor, între Str. Fl. Mandache și Str. Nicolae Bălcescu. 

Tot ieri, anunță primăria, s-a lucrat la finalizarea reparațiilor și pe Str. Nicolae Bălcescu, între Str. Al. Iliescu și Str. Pescarilor, dar și porțiunea Străzii Al. Iliescu, între N. Bălcescu și Bulevardul Republicii. 

Cum arată lucrările de „reparație” sau „cârpeala”, în imaginile de mai jos: 

Advertisement

Astăzi, 27 martie, urmează să fie reparate alte segmente de străzi unde lucrările la sistemul de canalizare au fost finalizate. 

 

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Cele mai vizualizate