Connect with us

Știri

Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu

Published

on

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Călărași a sancționat, în urma unui control de proporții, toate primăriile județului Călărași. Neregulile identificate de comisarii gărzii de mediu s-au oprit la gropile de gunoi amenajate ilegal și a gunoiului existent la marginea localităților. Situația a fost comentată și de vicepreședintele CJ Călărași, Mihăiță Beștea, care spune că situația gestionării deșeurilor este un subiect sensibil. Sursa citată a confirmat faptul că toate cele 55 de UAT ale județului au fost sancționate. Oficialul a mai precizat că măsurile aplicate de către autoritatea de control au fost dure, susținând că, la prima întâlnire ar fi trebuit să se stabilească un avertisment.

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga]

comisar-șef al Gărzii de Mediu Călărași, Marian Borondel [stânga] 

În urmă cu doar o lună trei primării din judeţul Călăraşi au fost sancţionate cu suma de 45.000 de lei de Garda Naţională de Mediu pentru modul de colectare a deşeurilor.

“Din partea Consiliului Județean aș vrea să abordăm o temă destul de sensibilă la nivelul județului Călărași, și anume problematica gestionării deșeurilor din județul Călărași. Ieri am primit vizita domnului comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași, domnul Marian Borondel, unde împreună cu președintele CJ, Vasile Iliuță, ni s-a adus la cunoștință o serie de probleme pe care Garda de Mediu le-a depistat în urma verificărilor efectuate în toate cele 55 din UAT-uri. Din păcate, toate cele 55 de UAT-uri au fost și sancționate. Din punctul nostru de vedere, ni s-ar fi părut normal ca prima întâlnire a noului comisar șef să se lase cu cel mult avertismente și cu o nouă o optică pe care dumnealui vrea să o implementeze în gestionarea deșeurilor în județul Călărași.” – a declarat în conferința de presă din 24 martie a.c., Mihăiță Beștea, vicepreședinte CJ Călărași

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

vicepreședinte CJ Călărași Beștea Mihai [foto]

GRUL DE LUCRU , CONSTITUIT LA CĂLĂRAȘI

Prezent la conferința de presă de la sediul PSD Călărași, Mihăiță Beștea a vorbit despre intenția Consiliului Județean Călărași de a construi un grup de lucru format mai multe autorități responsabile de situația deșeurilor din județul Călărași.

“După discuțiile cu domnul președinte Vasile Iliuță și cu domnul comisar șef  Marian Borondel,am hotărât, împreună cu dumnealui, să constituim un grup de lucru format dintr-un reprezentant al Gărzii de Mediu, dintr-un reprezentant la Agenției de Mediu și reprezentanți ai celor doi operatori care operează pe raza județului Călărași. Acest grup de lucru va analiza planul județean de gestionare a deșeurilor, lucru pe care l-am și făcut împreună cu domnul comisar șef, și am depistat o serie de probleme.” – a mai precizat Beștea Mihăiță

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI NU COLECTEAZĂ SELECTIV

Județul Călărași se plasează în scenariul negativ al gradului de colectare a deșeurilor. Anul, se colectează între 45% și 70% , adică 10.000 din totalul de 60.000 de tone. Beștea a precizat că există multe dificultăți la acest capitol.

“Cea mai importantă dintre ele este aceea că la nivelul județului Călărași nu se colectează selectiv cantitatea pe care ne-am propus-o și suntem mult sub cantitatea pe care ne-am asumat-o prin acest plan județean de gestionare a deșeurilor. Am hotărât să facem vizite în județ, în fiecare UAT, împreună cu primarul și responsabilii din zonă, pentru a găsi soluții pentru a determina cetățenii să colecteze selectiv. Cu mai multe amănunte pe această temă am să revin ori de câte ori terminăm vizitele în județ și identificăm soluțiile pe care noi le vedem.” – a spus Mihăiță Beștea

Problema deșeurilor din depozite necontrolate, pe teritoriul județului Călărași trebuie rezolvată, iar pentru aceasta este nevoie de implicarea autorităților locale. Asupra acestei idei au convenit, azi, reprezentanții Comisariatului Călărași al Gărzii Naționale de Mediu, Prefecturii, Consiliului Județean și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Călărași, în timpul unei întâlniri în care s-au discutat problemele din domeniul colectării deșeurilor, care au condus, în ultimele luni, la amendarea tuturor celor 55 de primării din județ, cu 15.000 de lei fiecare.
——————————————
”În Călărași, problema depozitărilor necontrolate de deșeuri a devenit extrem de gravă, iar situația nu mai poate continua în acest fel. Consiliul Județean le-a cerut primăriilor să ia măsuri pentru salubrizarea terenurilor și pentru prevenirea unor noi depozitări. Spre exemplu, una din soluții, în zonele în care depozitele necontrolate sunt formate cu precădere din deșeuri provenite din construcții va fi asocierea mai multor primării, în jurul unei platforme comune și gratuite de depozitare pentru populație, unde resturile din construcții să fie prelucrate în comun, cu ajutorul unor utilaje speciale, iar materialele rezultate să fie utilizate la asfaltarea străzilor din localitățile respective. De asemenea, acolo unde deșeurile vegetale sunt predominante, vor fi achiziționate tocătoare speciale, iar materialul rezultat va fi folosit pentru prepararea compostului necesar în agricultura din județ”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
„Este o primă discuție pe acest subiect foarte sensibil. Colectarea corectă a deșeurilor și protecția mediului în același timp. Încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru a corecta acolo unde se greșește și de acontinua acolo unde modul de colectare se desfășoară conform”, a declarat Vasile Iliuță, președintele consiliului Județean Călărași.

“Conform planului județean de gestionare a deșeurilor, trebuie să mergem în funcție de tipul de deșeu, de la 45% până la 70% din cantitatea respectivă. De exemplu, pentru deșeurile DEEE cantitatea pe care ne-am asumat-o noi este 45% din total cantitate. La nivelul deșeurilor generate din construcții până la 70% și lista tot continuă. Ar fi trebuit undeva la 60.000 de tone să colectăm selectiv într-un an la nivelul județului. S-au colectat undeva până în 10.000 de tone. Diferența este destul de mare și toate aceste lucruri implică niște costuri suplimentare pe care, din păcate, le suportă cetățeanul sau primăria.” – a subliniat Mihăiță Beștea în cadrul conferinței de presă a PSD Călărași

Advertisement

Știri

AUR Călărași își prezintă lista completă de candidați pentru alegerile locale

Published

on

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) din județul Călărași și-a făcut publică lista completă de candidați pentru alegerile locale. Cu Daniel Florea în fruntea Consiliului Județean și Dragoș Coman candidat la primăria municipiului Călărași, AUR prezintă o echipă formată din 22 de membri hotărâți să aducă schimbări și să reprezinte interesele cetățenilor din diverse localități ale județului.

Printre candidați se numără o gamă variată de profesioniști și reprezentanți ai comunității locale, printre care se regăsesc Florin Bogdan Cernea-Platarești, Cristea Mihai-Nana, Niculae Eftimie-Luica, și mulți alții, fiecare aducându-și propria perspectivă și expertiză în echipa AUR.

Cu o listă atent selecționată de candidați, AUR își propune să ofere o alternativă puternică și reprezentativă pentru județul Călărași.

Candidații AUR sunt:

• Daniel Florea pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Advertisement

• Dragoș Coman pentru funcția de primar al municipiului Călărași

Lista completă a candidaților este:

• Florin Bogdan Cernea-Plătărești

• Cristea Mihai-Nana

• Niculae Eftimie-Luica

• Petre Tone-Oltenița

Advertisement

• Gigel Greceanu-Dor Mărunt

• Bogdan Stroe-Nicolae Bălcescu

• Paul Martac-Modelu

• Ștefan Lăduncă-Frumușani

• Jan Apostol-Dorobanțu

• Niculae Voineagu-Fundeni

Advertisement

• Gavrilă Dimitru-Fundulea

• Nicușor Ionuț Gălbinăsu-Radovanu

• Popa Poppel Dumitru-Tămădău Mare

• Marin Baltag-Dragalina

• Valentin Anghel-Borcea

• Robert Ovidiu Damian-Perișoru

Advertisement

• Ioan Florin Mihalache-Spăntov

• Emil Iustin Muller-Ștefan cel Mare

• Georgiana Lucian Florea-Sârulești

• Silviu Petrișor-Chirnogi

• Adrian Dumitrescu-Ileana

• Luvian Moldoveanu-Valea Argovei

Advertisement

• Ionuț Vișan-Cuza Vodă

• Florin Nae-Budești

• Simona Nicola-Lehliu Gară

Continue Reading

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Știri

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”. 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele călărășenilor

Published

on

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”, ce își propune să informeze cetățenii despre prevenirea situațiilor de urgență în cazul incendiilor. În acest sens, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Dragalina pentru a putea fi montate în casele călărășenilor. 

Astăzi, 18 aprilie 2024, pompierii montează aceste detectoare în câteva locuințe din comuna Roseți, iar ulterior campania se va extinde în alte 25 de localități, printre care Unirea, Jegălia, Plătărești, Chiselet, Spanțov și Lehliu, în funcție de statisticile privind incendiile de locuințe, scrie Opinia de Călărași

Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călărași, menționează că județul nostru face parte din cele cu un număr mare de incendii de locuințe. Deși nu pe un loc fruntaș, în județul Călărași au loc multe incendii de locuințe, mai ales în zone sau localități cu o populație defavorizată din punct de vedere economic, mai precizează acesta.

„Aceste detectoare pot salva vieți. Avem tragicul eveniment din Prahova, unde inclusiv o viață a unei fete din Călărași a fost luată. Această campanie are menirea de a încerca să nu mai avem astfel de evenimente sau dacă se produc, persoanele să nu mai fie surprinse în incendiu. Dacă există un detector și o alarmare, atunci posibilitatea ca persoanele respective să fie surprinse va tinde spre zero”, a spus inspectorul șef al ISU Călărași, colonel Adrian Păduraru, într-o conferință de presă. 

Advertisement

Citește aici mai multe despre incendiul devastator din Prahova în care a murit o tânără din Călărași. 

Campania națională vizează instalarea gratuită a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe. Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, iar 1.125 de persoane au fost afectate. 268 dintre acestea și-au pierdut viața, transmite ISU Călărași într-un comunicat.

Campania a fost lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru viață”.

Continue Reading

Cele mai vizualizate