Connect with us

Breaking News

Temperaturi de primăvară, la Călărași, de Bobotează

Published

on

Prima lună din an vine cu vreme bună și temperaturi mai mari decât în mod obișnuit. Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Va ploua și ninge puțin în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 3 – 10 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordice, dar și deficitar în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Potrivit sprecialiștilor ANM, vremea caldă va continua și în zilele următoare, maxima ajungând până la 14 grade Celsius, la nivelul județului Călărași. Zilele friguaroase vor apărea, împreună cu precipitațiil, după sfertul acestei luni, pe toata suprafața țării.

În primele zile ale intervalului 4-16 ianuarie 2022, în zona Munteniei, temperatura aerului va fi în creștere spre medii ale maximelor de 14 grade. Minimele termice vor avea ușoare variații în jurul a 3 grade. Apoi, până în data de 7 ianuarie, vremea se va răci, iar media valorilor diurne va ajunge la 6 grade, iar a celor nocturne la 0 grade. După această dată, temperatura aerului va avea variații până la sfârșitul intervalului, iar media regională a maximelor va oscila între 3 și 6 grade, iar a minimelor între -3 și 3 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată după data de 8 ianuarie, dar mai ales în intervalul 8-10 ianuarie, după cum estimează meteorologii.

Advertisement

VREME DE PRIMĂVARĂ, DE BOBOTEAZĂ, PENTRU CĂLĂRĂȘENI

Primăria Municipiului Călărași, Consiliul Județean, Protoieria Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație organizează, în data de 6 ianuarie 2022, tradiţionala Sărbătoare a Bobotezei.  

Programul Bobotezei:

  • 8:45 – 11:15 – oficierea Sfintei Liturghii de către PreaSfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor/ Biserica VOLNA;
  • 11:15 – Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei/ Parcul Central;
  • 11:30 – Botezul Cailor/ pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean Călărași.

Participanți:

  • Denisa Dumitrașcu/ campioană echitație cu calul proprietate personal;
  • Herghelia Jegălia;
  • 26 de crescători de cabaline din municipiul și județul Călărași.

Participanții la Botezul Cailor vor primi  diplome, dar și premii, după cum urmează:

  • Cel mai frumos cal;
  • Cel mai frumos harnașament;
  • Cel mai frumos atelaj.
  • Locul 1 – 1.000 de lei;
  • Locul 2-  800 de lei;
  • Locul 3 – 500 de lei.

Premiul de participare pentru fiecare proprietar de cabaline este de 100 de lei.

Premiile în bani sunt oferite de senatorul PSD Călăraşi, Nicușor Cionoiu.

Toți călărășenii prezenți vor savura și o fasole caldă, oferită de bucătarii Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiului Călărași.

Boboteaza este și în 2022, ca în fiecare an, pe data de 6 ianuarie, când este sărbătorit Botezul Domnului. Boboteaza încheie perioada sărbătorilor de iarnă şi este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului. Este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. În jurul acestei sărbători au luat naștere multe tradiții, însă puține dintre ele mai sunt respectate în 2022. Ajunul Bobotezei este, de asemenea, o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare.

Advertisement

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Naşterea Domnului sau Crăciunul.

În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, şi în 2022, cu multă atenţie, în fiecare comunitate. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână -, în imediată vecinătate a unei ape curgătoare sau în curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apă, care se pune în vase mari de lemn sau de metal şi, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheaţă. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participa, de obicei, toată suflarea comunităţii. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

VIDEO. Călărași: Un bărbat a încercat să se sinucidă de pe podul care traversează Autostrada Soarelui

Published

on

Un incident șocant a avut loc astăzi pe Autostrada Soarelui, în apropierea Bazei Aeriene 86 Borcea, unde un bărbat în vârstă de 45 de ani a încercat să-și pună capăt zilelor. Acesta amenința că vrea să se arunce de pe podul care traversează Autostrada Soarelui.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 12:00, când autoritățile au fost alertate cu privire la această situația. Pompierii militari au intervenit rapid, sosind la locul incidentului cu mai multe autospeciale echipate cu ambulanțe și personal specializat în situații de urgență.

Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul a fost observat încercând să se arunce de pe podul care traversează autostra. Polițiștii au blocat complet traficul rutier pentru a facilita intervenția salvatorilor. Echipajele SMURD au preluat bărbatul și transportat la Spitalul Fetești pentru evaluare medicală.

Continue Reading

Breaking News

Descinderi cu scandal în Sărulești. 50 de tone de deșeuri feroase și neferoase depozitate ilegal, confiscate de Garda Națională de Mediu. Amenzi usturătoate și controale riguroase

Published

on

Astăzi, 27.03.2024, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, dl. Andrei Corlan, împreună cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Mircea Fechet, au participat, alături de echipele de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, jandarmi și polițiști, la un control fulger organizat de Garda Națională de Mediu în localitatea Sărulești, județul Călărași, pentru identificarea depozitelor ilegale de deșeuri și a persoanelor care se ocupă cu activități de comerț ilegal cu deșeuri valorificabile.
În timpul descinderii, au fost efectuate verificări pe 16 amplasamente, în urma cărora au fost aplicate sancțiuni în valoare de 200.000 lei și suspendări de activitate ale unor persoane fizice/juridice. Totodată, au fost confiscate 50 tone de deșeuri feroase și neferoase depozitate ilegal pe domeniul public. Comisarii GNM au dispus ridicarea acestor deșeuri și salubrizarea zonelor respective.
La această acțiune au fost mobilizate echipe de control însumând 27 de comisari de mediu, 40 de jandarmi și 2 echipaje de polițiști de la Direcția Rutieră a IGPR. De asemenea, în timpul controlului au fost utilizate un utilaj pentru încărcarea deșeurilor și mai multe platforme pentru transport.

Continue Reading

Breaking News

VIDEO. Descinderi fulger în Sărulești efectuate de Garda Națională de Mediu. Ministrul Fechet vrea să găsească o soluție pentru comunitatea locală

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Comisarii Gărzii de Mediu, împreună cu polițiștii și jandarmii, au declanșat astăzi o amplă acțiune de control în localitatea Sărulești din județul Călărași.

Sute de tone de fier vechi și deșeuri periculoase au fost ridicate și confiscate de comisarii Gărzii de Mediu. Pe lângă aceste măsuri, autoritățile au aplicat amenzi pentru nerespectarea prevederilor privind depozitarea fierului vechi.

La acțiunea de control a participat și ministrul Mircea Fechet, care spune că această situație nu este una care privește poluarea, ci și una socială, datorită faptului că întreaga comunitate își câștigă existența din colectarea deșeurilor și din dezmembrarea mașinilor prin valorificarea acestora.

Ministrul spune că amenzile nu rezolvă problema. Confiscarea deșeurilor nu ar rezolva situația. Oficialul spune că trebuie să găsească soluții serioase, nu doar amenzi aplicate.

Advertisement

Pentru a găsi o soluție, ministrul Mediului i-a solicitat primarului din Sărulești să se prezinte însoțit de un reprezentant al comunității la minister la prima oră.

Ultimele controale efectuate anul trecut au avut ca rezultat amenzi în cuantum de 133 milioane de lei și peste 600 de sesizări penale.

Continue Reading

Cele mai vizualizate