Connect with us

Știri

Recomandări ale ISU Barbu Ştirbei al judeţului Călăraşi pentru sezonul rece

Published

on

Pentru preîntâmpinarea producerii unor incendii generate de exploatarea sistemelor de încălzire a locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi recomandă cetăţenilor, ca la folosirea acestora, să se respecte următoarele măsuri de prevenire: nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin alimentarea mai multor consumatori electrici (radiatoare, plite, boilere, etc.) de la aceeaşi sursă (prelungitor, priză) în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric; nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi, deoarece pot constitui în orice moment surse generatoare de incendiu; nu amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare, mochete sau preşuri, deoarece un scurtcircuit poate provoca aprinderea acestora; nu utilizaţi aparate electrice improvizate sau conductori electrici deterioraţi sau neizolaţi corespunzător; pentru remedierea defecţiunilor constatate la aparatele şi instalaţiile electrice defecte apelaţi la specialişti sau la persoane autorizate; nu amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în apropierea surselor de căldură, deoarece acestea pot lua foc foarte uşor; nu suprasolicitaţi sobele cu acumulare de căldură şi nu lăsaţi mijloace de încălzire nesupravegheate sau în grija copiilor; nu amplasaţi materiale combustibile la mai puţin de un metru faţă de mijloacele de încălzire (sobe, radiatoare, plite etc.); nu depozitaţi materiale combustibile (lemne, carburanţi, hârtie) în podurile locuinţelor; nu utilizaţi coşuri de evacuare a fumului deteriorate sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din construcţia locuinţelor; înainte de utilizare, sobele şi coşurile de fum vor fi verificate pentru depistarea eventualelor defecţiuni (fisuri, crăpături, depuneri de funingine, înfundări, etc.); pe timpul funcţionării menţineţi uşiţa focarului închisă, iar în faţa sobelor amplasaţi o cutie metalică de protecţie în cazul căderii accidentale a jarului sau lemnelor aprinse; depozitaţi cenuşa şi jăraticul în gropi speciale, iar în condiţii de vânt stingeţi-le cu apă; nu construiţi sobele şi coşurile de fum în jurul grinzilor sau altor elemente de construcţie care pot lua foc; atenţie la prezenţa monoxidului de carbon produs de arderea incompletă sau de coşurile de fum neîntreţinute corespunzător; monoxidul de carbon este un gaz inodor (fără miros) şi de aceea nu poate fi sesizat, iar inhalarea lui poate să ucidă.
Numărul mare de incendii produse in județul nostru pe fondul utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire pune în pericol vieți omenești și multe bunuri materiale însemnate
Recomand[ri utile:
Pentru a trece cu bine peste sezonul rece și pentru a preîntâmpina izbucnirea incendiilor vă recomandăm să respectați cu strictețe următoarele măsuri care vă vor ține în siguranță pe dumneavoastră și pe cei dragi:
Dacă ai șemineu sau sobă, verifică instalația și curăță coșul. În mod obișnuit ar trebui să faci acest lucru în fiecare an înainte de venirea frigului.
În fața ușilor sobelor, pardoseala combustibilă va fi protejată cu o tablă metalică, astfel se asigură protecţia faţă de căderea accidentală direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse.
Supravegheați focul din sobă și nu-l lăsați să ardă când sunteți plecat sau când dormiți.
Nu lăsați copii nesupravegheați.
Verificați instalația electrică și renunțați la aparatele defecte și la improvizații.
Solicitați sprijinul unui specialist pentru a verifica instalația de alimentare cu gaze.
Nu uitați, este mai bine și mai ușor să previi un incendiu, decât să-l stingi!
Țineți cont de aceste sfaturi, vă pot proteja familia și bunurile dumneavoastră!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Exercițiu în caz de inundații desfășurat de pompieri în zona Oltenița

Published

on

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Călăraşi a organizat joi, 28 martie 2024, un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii inundaţiilor în zona Olteniţei. Potrivit comunicatului de presă emis de către ISU Călăraşi, exerciţiul a avut loc în intervalul orar 10.00 – 13.00 și a implicat pompierii militari, Serviciul de Ambulanță Județean, Poliția Română, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Apele Române, Agenţia pentru Protecţia Mediului și alte entități relevante. Scopul principal al acestui exercițiu a fost simularea intervențiilor în cazul inundațiilor, poluării apei Dunării cu substanţe combustibile, precum și misiunilor de salvare a persoanelor și acordarea primului ajutor.

„Exercițiul a urmărit modul de acţiune al forțelor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a ISU Călăraşi, asigurând un răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi în cazul producerii unor inundaţii de amploare și alte situații de urgență”, a precizat plutonierul adjutant șef Tătăranu Ştefan-Ovidiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului.

Printre obiectivele exercițiului s-au numărat dezvoltarea mecanismelor de cooperare interinstituţională, verificarea fluxului informaţional-decizional și exersarea cooperării intra/interinstituţionale.

În plus, s-a avut în vedere și verificarea modului de punere în aplicare și a viabilităţii planului realizării capacităţii operaţionale a structurilor de intervenţie în cazul producerii inundaţiilor.

Desfășurat în condiții optime, exercițiul s-a dovedit a fi un bun antrenament pentru situații reale de urgență. ISU Călăraşi reiterează importanța pregătirii continue și cooperării între toate entitățile implicate în gestionarea situațiilor de urgență.Pentru informații suplimentare despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, cetățenii sunt îndemnați să acceseze platforma națională de pregătire în situații de urgență www.fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, disponibilă gratuit pe App Store și Google Play.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Valter Dragnea candidează, din partea PSD, la Primăria Comunei Alexandru Odobescu. De ce a decis afaceristul să intre în administrație

Published

on

By

Într-o conferință de presă organizată astăzi, Organizația Județeană PSD Călărași și-a prezentat candidații la primăriile din șase localități ale județului nostru. Printre aceștia, se numără Valter Dragnea, care va reprezenta partidul în cadrul alegerilor, de pe 9 iunie 2024, pentru Primăria Comunei Alexandru Odobescu.

Deși nu are experiență în politică, acesta a fost ales de către conducerea PSD să candideze la Primăria Comunei Alexandru Odobescu pentru că este un reputat afacerist, iar unul dintre obiectivele organizației a fost, tocmai, să aducă antreprenori în sfera politică, întrucât, în viziunea lui Vasile Iliuță, ar ști mai bine cum să gestioneze problemele apărute.

„Ne-am gândit foarte bine cum să găsim noi oameni de afaceri să-i aducem în politică. N-a fost simplu, a trebuit să-i conving că și eu sunt unul din oamenii de afaceri care am ales să fac politică”, a argumentat președintele Partidului Social Democrat, Vasile Iliuță.

Valter Dragnea intră în competiție cu un primar cu o vastă experiență, însă acest lucru nu îl dă înapoi. Acesta își dorește să se implice, activ, în problemele localnicilor și să rezolve toate problemele de care actuala administrație nu s-a preocupat îndeajuns.

Candidatul își propune să realizeze aceste lucruri cu ajutorul experienței acumulate pe parcursul carierei lui  prospere în domeniul afacerilor. De asemenea, el își dorește ca acțiunile pe care le va întreprinde, în calitate de primar, să vină, exclusiv, în folosul consătenilor lui.

Advertisement

„Sunt născut în comuna Alexandru Odobescu, tatăl a patru copii, și am dorit să intru în administrație pentru că sunt multe nereguli, multe probleme, multe greșeli care nu au fost pe placul cetățenilor și doresc ca, prin aportul meu, pe care pot să-l aduc pentru ei. În afacerea pe care o am și succesul pe care l-am avut, consider că și în administrație pot să duc la bun sfârșit lucrurile pe care oamenii nu le-au dus până în momentul de față”, a declarat Valter Dragnea, în cadrul conferinței de presă.

Continue Reading

Știri

PSD îl anunță pe Gheorghe Pencu drept candidat la Primăria Comunei Luica! De ce a făcut partidul această alegere

Published

on

By

În cadrul conferinței de presă organizate joi, pe 28 martie, de către Organizația Județeană PSD Călărași, președintele Vasile Iliuță l-a prezentat pe cel care va candida la Primăria Comunei Luica. Acesta, pe numele lui Gheorghe Pencu, intră în competiție cu actualul primar al localității.

Candidatul din partea PSD este, de profesie, inginer și are o carieră îndelungată în domeniul agriculturii în județul Călărași. Gheorghe Pencu a fost ales de către organizația județeană a partidului întrucât conducerea a considerat că este cel mai bun candidat pentru respectiva comună, care este una mică și cu multe probleme.

„E nevoie să aducem un primar al partidului social democrat, ca să putem să o dezvoltăm, să aducem în normalitate comuna Luica”, a spus Vasile Iliuță, președintele PSD și al Consiliului Județean Călărași.

Ulterior, Gheorghe Pencu a luat cuvântul, întrucât a ținut să se arate recunoscător pentru că a fost ales să reprezinte Partidul Social Democrat în alegerile locale de pe 9 iunie, pentru conducerea Primăriei Comunei Luica. De asemenea, acesta a ținut să aducă în prim-plan faptul că, dacă va fi ales să administreze respectiva localitate, își propune să o readucă la normal.

„Vă mulțumesc că mi-ați acordat încrederea de a participa la alegerile de la comuna Luica, pentru primărie și vreau să candidez pentru normalitate în administrație la Luica”, a declarat Gheorghe Pencu.

Advertisement

După discursul său, acesta a fost întrebat despre obiective pe care și le-a stabilit în administrația comunei, însă Vasile Iliuță a intervenit și a explicat că: „Atunci când vor prelua fotoliile, vă vor spune și proiectul politic”.

Continue Reading

Cele mai vizualizate