Connect with us

Știri

Primăria Municipiului Călărași organizează Ziua Dunării, ediția a 8-a

Published

on

Ziua Internaţională a Dunării pe care o aniversăm la 29 iunie înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având în schimb o dorinţă comună şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.
 Marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a fost instituită după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
 Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina) şi din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. România este depozitarul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
 În acest context, Primăria municipiului Călărași va organiza duminică, 4 iulie, Ziua Dunării eveniment ajuns la a 8-a ediție și la care sunteți invitați cu mic, cu mare. Vom reveni cu detalii.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vasile Iliuță este convins că PSD Călărași va fi marele câștigător la alegerile locale de pe 9 iunie

Published

on

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a vorbit într-o conferință de presă de ieri, 18 aprile 2024, despre victoriile pe care partidul le-ar putea avea la alegerile locale de pe 9 iunie din acest an. Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător, menționând că PSD are șanse să câștige primăria în toate localitățile. Acesta a mai vorbit și despre șansele colegului Marius Dulce, actualul primar al municipiului Călărași, dar și despre contracandidații lor. 

Vasile Iliuță se declară mai mult decât încrezător în puterea politică pe care PSD Călărași o are la alegeri de anul acesta, menționând că partidul că are șanse în toate localitățile. Și despre municipiu spune același lucru –  actualul primar Marius Dulce ar putea câștiga detașat încă un mandat de patru ani.  

„Eu zic că avem șanse în toate localitățile. Noi vom câștiga, ne batem să câștigăm toate administrațiile unde nu avem primar. Nu va fi simplu, este destul de complicat. Sunt primari cu ștate vechi”, a spus președintele. „Îl felicit pe toți cei care s-au înscris în cursa, dar există o regulă. Cu cât candidează mai multe persoane, cu atât primarului în funcție îi cresc șansele de a câștiga pentru că voturile nemulțumiților se vor împărți. Marius Dulce este deja primar”, a mai adăugat acesta.

În cursa electorală pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Călărași s-au mai înscris Dragoș Coman (AUR), Alin Drăgulin (PNL) și Amelia Giurcan (USR). Vasile Iliuță nici nu își imaginează posibilitatea ca unul dintre cei trei să iasă învingători pe 9 iunie, așa că vorbește despre lupta pentru locul doi, scrie Canal Sud

“Până ieri, pe locul doi ieșea Coman, dar, după discursul acestuia, PNL și AUR se bat. Mi s-a părut un discurs nehotărât, un discurs care nu este de luptător. Trebuie să ne dăm seama că am intrat într-o cursa electorală. În discursul său putea să menționeze problemele din municipiu”, a mai spus Vasile Iliuță în conferința de presă. 

Advertisement

Argumentul pe care îl prezintă are legătură cu faptul că este primul eveniment electoral din Călărași unde participă pentru poziții de conducere persoane din București, potrivit acestuia.

Vasile Iliuţă este audiat astăzi la sediul DNA Constanţa în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile mai multor instituţii din Călăraşi. Procurorii au precizat acesta nu are nicio calitate în dosar şi că cercetările se fac in rem. Urmărirea penală in rem (cu privire la faptă, nu împotriva persoanei) se face atunci când toate condițiile legale referitoare la declanșarea urmăririi sunt legate exclusiv de fapta penală.

Citește mai multe despre caz aici și despre răspunsul președintelui.

Continue Reading

Știri

Un volum care prezintă 28 de ani de istorie a Călărașiului în nu mai puțin de 500 de documente a fost lansat

Published

on

Constantin Tudor, în calitate de coordonator, și Nicolae Țiripan publică volumul „CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice vol. II (1919-1947). Volumul conține nu mai puțin de 500 de documente. Lansarea a avut loc pe 18 aprilie în sala de ședințe a Consiliului Local municipal, într-un eveniment editorial susținut de Primăria Municipiului Călărași și Muzeul Municipal. 

În urmă cu an a fost publicat primul volum, unde sunt prezentate 1500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989 care oferă o imagine detaliată și complexă a istoriei municipiului Călărași. 

„După ce anul trecut, grație sprijinului primit din partea Primăriei Călărași și implicării directe a Muzeului Municipal, am reușit să publicăm primul volum din proiectul ”CĂLĂRAȘII în documente și izvoare istorice”, conceput ca un corpus masiv de documente de arhivă și izvoare de presă care să aducă în atenția iubitorilor de istorie locală în jur de 1.500 de documente din perioada anilor 1541 – 1989, iată că oferim călărășenilor, și nu numai lor, cel de-al doilea volum care încorporează 500 de documente din anii 1919 – 1947”, a spus prof. dr. Constantin Tudor, coordonator al volumului. 

La eveniment au fost prezente și câteva nume din administrația municipiului, printre care și primarul Marius Dulce sau președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță. 

„Pe parcursul mandatului încredințat de cetățenii Călărașiului în urmă cu aproape 4 ani, am sprijinit și încurajat toate acțiunile întreprinse de Muzeul Municipal, instituție aflată în subordinea primarului și care în acest an împlinește 10 ani de la înființare. Unul dintre proiectele de suflet pe care le-am îmbrățișat și susținut din start îl constituie elaborarea și publicarea unui corpus de documente istorice privind evoluția așezării de la cotul Borcei, începând cu prima atestare documentară și până în zilele noastre”, a declarat Marius Dulce. 

Advertisement

Constantin Tudor a absolvit Facultatea de Istorie – Geografie din Constanța și Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universității din București. Călărășeanul și-a luat și diploma de doctorat în 1999, cu o lucrare în istoriografia românească.

Acesta a întemeiat Filiala Călărași a Arhivelor Naționale și s-a aflat în fruntea instituției timp de opt ani. În acest timp a inițiat proiectul de reabilitare a fostei cazărmi a pompierilor din Călărași, unde au fost mutate arhivele călărășene în 1988, scrie Ziua Constanța. Din 1990 și până în 1996, el a fost inspector șef la fostul Inspectorat Județean pentru cultură Călărași.

Continue Reading

Știri

Marius Dulce anunță că un proiect de peste 2 milioane de lei din Cartierul Livadă e în linie dreaptă către finalizare

Published

on

Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, anunță că finalizează un proiect mare în Cartierul Livadă. E vorba despre înființarea Centrului educativ cultural și a rețelei de canalizare, dar și despre asfaltarea străzii violonist Ion Voicu. 

Centrul pentru activități educative și cartierul din Cartierul Livada își propune să reducă numărul populației aflat în risc de excluziune socială prin investiți în dezvoltarea funcțiilor sociale și comunitare, cât și prin consolidarea coeziunii sociale. 

Alte obiective prezentate în descrierea proiectului sunt asigurarea oportunităților pentru membrii comunității de a-și dezvolta întregul potențial, indiferent de originea socială, dar și crearea unui climat social pozitiv pentru participarea socială a grupurilor vulnerabile prin creșterea toleranței sau reducerea discriminării. 

„Copiii de etnie au dreptul la o a doua șansă de a învăța și de a se integra în societate, iar întreaga comunitate de aici la o viață normală”, a spus acesta. 

Proiectul, în valoare de 2.547.380,54 lei, este finanțat prin POR 2014 -2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate