Știri
Mezelurile Aldis, cartea de vizită a Călăraşiului

Cel mai mare producător de mezeluri din ţară a înscris Călăraşiul în Cartea recordurilor. Fabrica de mezeluri Aldis a preparat, la sfârşitul anului 2014, un cârnat cum nu s-a mai văzut: lung de 60 kilometri şi cu o greutate de 45 de tone.
Renumit înainte de Revoluţie pentru carnea de porc, oraşul de pe malul Borcei a rămas în top şi după anii 90. Aldis, cel mai mare combinat de prelucrare a cărnii din România, cu capital 100% românesc a devenit o marcă înregistrată. Mezelurile de aici ajung pe mesele tuturor românilor. Dacă în anii 80, Călăraşiul era asaltat de bucureştenii care veneau să se aprovizioneze cu carne de porc de la Combinatul din Modelu, zorii capitalismului au deschis larg porţile afacerilor de succes.
Bazele imperiului Aldis au fost puse în anul 1991 de către răposatul George Naghi, fost lucrător în alimentaţie publică. În timp, Aldis a devenit un brand românesc de succes, în plină expansiune, atât pe piaţa românească, cât şi pe cea europeană. Specialiştii explică faptul cum a ajuns în ultimii 20 de ani această companie să fie o ştampilă pentru Călăraşi.
La Călărași, Direcția pentru Agricultură Județeană Călărași în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași a organizat pe platoul din fața Prefecturii un eveniment de „Ziua națională a produsului agroalimentar românesc”. Evenimentul este destinat producătorilor agricoli din județul Călărași, din cele mai importante sectoare: lapte, carne, fructe și alte produse ecologice.
JUDEȚUL CĂLĂRAȘI ARE UN SINGUR PRODUCĂTOR LOCAL CU ATESTAT!

Informația este lansată de jurnaliștii din presa călărășeană, care au descoperit în urma unor verificări efectuate că singurul atestat de producător a fost eliberat pentru unul dintre cele mai mari combinate de carne din România, ALDIS SRL. Județul Călărași are sute de producători locali însă niciunul nu deține atestat certificat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
ALDIS DEȚINE 3 ATESTATE ÎNREGISTRATE LA MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

Reportajul realizat de presa locală arată faptul că un singur producător local și anume SC ALDIS SRL deține trei certificate legale pe trei produse din carne. Catalogul Produselor Alimentare Certificate aflat pe site-ul Ministerului (MADR) poate fi văzut de pe un laptop, calculator sau telefon mobil, harta producătorilor. Compania de mezeluri ALDIS, coordonată de Alina Naghi este singura din județ care a înregistrat trei produse din carne cerficiate:cabanos, mușchi file afumat și salam torpedo. Produsele certificate au fost înregistrate și certificate în anul 2016, iar rețeta este una consacrată. Rețeta proprie are un proces de procesar cu un timp foarte lung.
PROTECȚIA CONSUMATORILOR SOMEAZĂ PRODUCĂTORII CARE NU DEȚIN CERTIFICATE SĂ NU MAI AFIȘEZE DENUMIREA DE “PRODUCĂTOR” ÎN LIPSA ATESTATULUI DE CERTIFICARE
Realizatorul reportajului a discutat cu un producător local pentru a afla care ar fi diferența dintre un producător local și unul care deține atestat dat de Ministerul Agriculturii.
“Și eu pot face așa ceva cum are firma respectivă dar durează mult acest proces. Sunt multe hârtii, așa cum e la noi la români pentru a obține acest certificat. În schimb, am avut probleme cu Legea. Am fost somat de Protecția Consumatorului să nu mai afișez la raft plăcuțe pe care scrie „producător local„ pentru că mă amendează neavând un certificat de atestare de la Minister” – a spus patronul unei societăți din Călărași
ATESTATUL DE PRODUCĂTOR ARATĂ CALITATEA ȘI TRADIȚIA PRODUSELOR COMERCIALIZATE
În concluzie, denumirea de „producător local„ nu are nimic în spate care să ateste un produs tradițional. Produsul tradițional este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare apartinând aceleiași categorii cu atestat”.
Știri
Viorel Ghiveci, noul administrator special al AFC Dunărea Călărași 2005

Asociația de Fotbal Club Dunărea 2005 Călărași își va schimba administratorul special, începând cu data de 10 aprilie 2023. Viorel Ghiveci va prelua această poziție, înlocuindu-l pe Aurel Stan, care și-a dat demisia la data de 9 martie 2023. Potrivit surselor, Stan a decis să plece din cauza pretențiilor de reorganizare sportivă solicitate de superiori pe care acesta nu le-ar fi putut onora. În cadrul unei conferințe de presă recente, Stan a declarat că a luat această decizie după o întâlnire cu conducerea Federației Române de Fotbal (FRF), unde a observat un accent mare pe performanța sportivă și a decis să facă un pas în spate.
Viorel Ghiveci, absolvent al Academiei de Poliție și fost lucrător al Inspectoratului Județean de Jandarmi Călărași, va avea o indemnizație de 5.000 de lei net pe lună. El și-a prezentat planurile pentru mandatul său în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Județean, în data de 29 martie. Ghiveci a afirmat că își dorește promovarea și dezvoltarea fotbalului de performanță și a sportului, în general, prin asigurarea unui proces de pregătire și competiție la un nivel ridicat, în cadrul clubului Dunărea 2005.
Cu o vastă experiență în domeniul juridic și militar, Ghiveci se bucură de un plan bine pus la punct pentru a-și atinge obiectivele în noua sa poziție. În trecut, acesta a activat în structurile Jandarmeriei Române, până în anul 2020, când a trecut în rezervă cu gradul de colonel din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui. Din acel moment, Ghiveci a activat în cadrul biroului său de mediere din zona Călărașiului.
Știri
Elevii a patru clase din Călărași, captivați de exponatele de la Muzeul Științele Naturii

Vizita la Muzeul Științele Naturii pentru elevii celor patru clase din municipiu a fost o modalitate foarte plăcută de a învăța lucruri noi.
Au fost captivați să vadă expus în diorame habitatul păsărilor și animalelor din regiunea Dunării, explorând fiecare exponat cu o mare curiozitate.
Viorel Cristea expertul pasionat și proprietar al exponatelor muzeului a fost un povestitor pe placul copiilor, oferind elevilor informații noi care le-a dezvoltat gustul pentru frumos dar și imaginația.
Copiii au participat și la atelierele din grădina Muzeului Dunării de Jos.
Fotografiile realizate pe parcursul vizitei reflectă încântarea copiilor la joaca cu podeaua și cartea interactivă.
Știri
A fost semnat contractul pentru DJ311

Astăzi, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță a semnat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor și Administrației Publice, alături de secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica contractul de finanţare pentru Modernizarea drumului județean DJ 311, Arțari km0+000-Nicolae Bălcescu km 17+650
Proiectul este finanțat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cu o valoare de 106.144.113,85 lei
Continuăm dezvoltarea și modernizarea infrastructurii județului.
-
Știrio săptămână ago
Accident rutier în Călărași, patru persoane implicate
-
INFO TRAFIC6 zile ago
Accident rutier pe DN4: Un șofer a adormit la volan și a intrat cu mașina într-un stâlp
-
Știri3 zile ago
Goală complet, o tânără cu probleme de sănătate, a ieșit pe stradă, în timp ce afară ningea
-
INFO TRAFIC5 zile ago
Accident pe Prel. București, trei autoturisme implicate
-
Știrio săptămână ago
Gheorghe Petronel Daniel – cuțitarul de la Cabană, cercetat pentru tentativă de omor, se ascunde de poliție
-
INFO TRAFIC5 zile ago
Un autotren s-a răsunat într-o curbă din Ciocănești
-
Știrio săptămână ago
Un bărbat din Sărulești și-a găsit sfârșitul în drum spre spital
-
Știri5 zile ago
VIDEO. Pompierii din Călărași au intrat într-un apartament după un apel prin 112 dat de un vecin