Connect with us

Cultură

MDJ / “CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE LA DUNĂREA DE JOS”

Published

on

Muzeul Dunării de Jos, cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, organizează în perioada 2-3 iunie 2022, a XIX – a ediție a Sesiunii Ştiinţifice Naționale “CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE LA DUNĂREA DE JOS”
Astfel, sesiunea de anul acesta, la care vor participa peste 65 de specialiști, se va desfășura în cadrul a trei secțiuni de dezbatere științifică, și anume: Pre- Protoistorie, Antichitate și epocă medievală, Etnografie.
Comunicările se vor concentra pe cercetarea din zona Dunării de Jos în domeniul preistoriei, antichităţii, Bizanţului şi evului mediu, numismaticii și etnografiei şi vor fi susţinute de profesori universitari, cercetători, muzeografi, istorici, numismați din România (Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a României, Institutul de Cercetări Ecomuzeale Tulcea, Muzeul Brăilei, Muzeul Judeţean Ialomiţa, Muzeul Municipiului Bucureşti, Banca Naţională Bucureşti, Muzeul Naţional al Agriculturii Slobozia, Muzeul Unirii Alba Iulia, Universitatea București, Universitatea Valahia Târgoviște, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Timișoara ş.a.).
Comunicările științifice, dezbaterile și discuțiile se vor derula pe parcursul a două zile: joi, 2 iunie, între orele 14-19 și vineri, 3 iunie, între orele 9-19.
Responsabil Relații publice,
Andreea PARNIC

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Expoziția „Miopie Istorică” despre deportările din Bărăgan de la Muzeul Municipal Călărași rămâne deschisă până pe 7 mai

Published

on

Sursă foto: Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR)

Expoziția „Miopie Istorică” realizată de Sever Petrovici-Popescu și curatoriată de Ioana Marinescu, proiect muzeal itinerant produs de Muzeul Ororilor Comunismului în România, rămâne deschisă până pe data de 7 mai 2024, între orele 09:00 și 17:00. La Muzeul Municipal din Călărași, vernisajul a avut loc pe 16 martie și trebuia să se încheie pe 14 aprilie. 

În „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie: deportările din Bărăgan.

În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.

Mai multe informații despre expoziție, în articolul de aici.

Desfășurată inițial în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, 1.500 de vizitatori au trecut deja pragul expoziției, luând contact direct cu fenomenul deportărilor din Bărăgan. Prin prezența la Muzeul Municipal Călărași, organizatorii și au asumat în continuare educarea publicului larg cu privire la episodul 1951 și familiarizarea privitorului cu arta contemporană practică de Sever Petrovici-Popescu.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

Muzeul Dunării de Jos prezintă exponatul lunii aprilie, descoperit în 1973

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului exponatul lunii aprilie: sceptru de corn, descoperit în 19373 de către Sebastian Morintz, în punctul numit La Caraman, pe malul de nord – est al lacului Mostiștea, în partea de vest a satului Ulmu (jud. Călărași). Piesa face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și este încadrată în epoca bronzului final – Cultura Coslogeni (circa 1300 – 1100 î.Hr.).

Piesa a fost descoperită în anul 1973, într-o campanie de cercetări sistematice condusă de Sebastian Morintz. Sceptrul cu numărul de inventar 39077 este din corn, prelucrat prin retezarea la bază a celor trei ramuri. Piesa prezintă un orificiu de înmănușare, iar starea de conservare este una bună. Dimensiunile acesteia sunt următoarele: L 99 mm, l 100 mm, grosime 60 mm.

Artefactul a fost prelucrat prin debitaj și abraziune. Debitajul primar (tăierea) s-a făcut cu o unealtă foarte bine ascuțită, printr-o tăiere fermă, exactă, astfel încât marginile extremităților sunt regulate, iar ulterior a fost chiar finisat prin abraziune. Tot prin debitaj și abraziune a fost înlăturată și rozeta specifică de la baza coarnelor.

Sceptrele/măciucile erau fixate într-un mâner de lemn, asemeni topoarelor de luptă, puteau întruchipa ideea de armă, ca simbol al războinicului, fiind utilizate în scop ceremonial. Nu se exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste obiecte să fi fost simple arme pentru lovirea de aproape, deși greutatea redusă a lor nu susține pe deplin o astfel de funcționalitate, explică Muzeul Dunării de Jos.

Advertisement

Astfel de artefacte au mai fost descoperite în aria Culturii Noua la Cotârgaci (jud. Botoșani) și în Republica Moldova (Odaia Miciurin).

 

Continue Reading

Cultură

CJCC / Cine sunt concurenții care au trecut de preselecțiile Flori de Mai 2024

Published

on

Festivalul – Concurs Național de Interpretare a Muzicii Ușoare Românești „Flori de Mai”, organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași, își deschide larg porțile către o nouă ediție. Între 22 și 26 mai 2024, acest eveniment promite creativitate și emoție pentru iubitorii muzicii din întreaga țară.

Preselecțiile pentru acest festival au constituit o rampă de lansare pentru talentele tinere. Preselecțiile s-au desfășurat intens în perioada 1-7 aprilie. Cu un număr impresionant de 122 de concurenți din toate colțurile țării înscriși, competiția a fost aprigă și plină de momente memorabile. Din acest impresionant număr, doar 37 de concurenți au reușit să treacă de etapa preselecției.

Rezultatele preselecției au evidențiat diversitatea și entuziasmul prezent în rândul celor 37 de concurenți calificați. În detaliu, secțiunile și categoriile de vârstă au adus în fața juriului următoarele cifre impresionante:

  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7-9 ani: 11 concurenți au fost selectați, pregătiți să încânte publicul cu voci și interpretări pline de bucurie.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10-12 ani: 12 concurenți vor încânta audiența cu talentul și energia lor debordantă, aducând în scenă frumusețea și curajul interpretării la o vârstă fragedă.
  • Secțiunea “Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13-15 ani: Cu 14 concurenți calificați, această categorie promite să fie o adevărată explozie de creativitate și maturitate artistică, punând în evidență talentul adolescentin în plină ascensiune.
  • Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani: Un total de 17 concurenți au fost selecționați pentru a concura în această secțiune, prezentând un spectru vast de stiluri muzicale și interpretări îndrăznețe, pregătiți să încânte și să impresioneze cu fiecare notă.

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 7 – 9 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Ciobanu Ilinca Măriuca Lipănești, Prahova 9 DA
2. Luca Sofia Maria Bârlad, Jud Vaslui 8 DA
3. Mănescu Anelisse Constanța 9 DA
4. Munteanu Maya Teodora Bârlad, Vaslui 9 DA
5. Mureșan Lucas Daniel Comuna Florești, Cluj 8 DA
6. Nițoi Sofia Maria Pietrăria, Iași 8 DA
7. Radu Elena Daniela Vadu Roșca, Vrancea 9 DA
8. Roată Delia Ynes Valu lui Traian, Constanța 9 DA
9. Tabac Gabriela Cristina Galați 9 DA
10. Tîrnoveanu Sara Natalia Suceava 9 DA
11. Ungureanu Miruna Ioana Ploiești 9 DA

 

Advertisement

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 10 – 12 ani

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Aniculăesei Miruna Maria Roman, Neamț 12 DA
2. Baicu Lucia Maria Comuna Ișalnița, jud. Dolj 12 DA
3. Chirica Luca Ioan Bîrlad, Vaslui 11 DA
4. Gavrilescu Victor Gabriel Roman, Neamț 10 DA
5. Iftime Ștefania Bacău 11 DA
6. Mikloș Maria Sarah Baia Mare, Maramureș 11 DA
7. Neagu Maria Edina Moreni, Dâmbovița 11 DA
8. Nedelcu Adelina Maria Com Prundu, Giurgiu 10 DA
9. Sana Alessia Maria Năvodari, Constantața 12 DA
10. Tcaciuc Beatrice Ecaterina Suceava 12 DA
11. Ungureanu Antonia Ioana Sector 4, Bucuresti 11 DA
12. Varga Fabiana Anastasia Oradea, Bihor 10 DA

 

 

Secțiunea ”Floricele de Mai” – categoria de vârstă 13 – 15 ani

 

Advertisement
Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Amzaru Erica Maria Călărași 15 DA
2. Bendre Natalia Alexandra Roșiori, Bihor 14 DA
3. Bosnea Nicoleta Rebeca Craiova 14 DA
4. Ciobanu Ana-Maria Ștefania Tutova, Vaslui 14 DA
5. Damian Cristiana Sofia Sibiu 14 DA
6. Dancă Ana Giulia Bâra, Neamț 13 DA
7. Haidău Giulia Elena Iași 13 DA
8. Ilie Denisa-Maria Călărași 13 DA
9. Lungu Patricia Adriana Tecuci, Galați 14 DA
10. Palfi Erik Craiova 14 DA
11. Popa Alessia Maria Bacău 13 DA
12. Roșca Maria Alexia Tunceni, Gorj 15 DA
13. Stana Delia Maria Petroșani, Hunedoara 15 DA
14. Șerban Aura Maria Constanța 13 DA

 

Secțiunea ”Flori de Mai” – categoria de vârstă 16 – 25 ani

 

 

Nr. Crt. Nume și prenume Localitate Vârstă Admis
1. Anghelescu Marian Eduard Craiova 16 DA
2. Farcașiu Ioana Ruxandra București 17 DA
3. Ghiduruș Andrada Maria Slobozia 18 DA
4. Giurgiuman Oana Larisa Cluj-Napoca 19 DA
5. Holingher Bryana Andreea Anka Craiova 16 DA
6. Moise Natalia-Elena București 18 DA
7. Onilă Mihai Adrian București 17 DA
8. Onofrei Ana Brăila 23 DA
9. Pantea Cristina Maria Sânmartin 16 DA
10. Pavel Angelina București 16 DA
11. Petrică Daria Elena Călărași 16 DA
12. Racu Delia Andreea Onești 18 DA
13. Rusu Eliza Rianna Pașcani, Iași 18 DA
14. Stănică Gabriela Dariana Râmnicu Vâlcea 16 DA
15. Stoica Eduard Florentin Ploiești, Prahova 17 DA
16. Todireanu Karina-Ioana Botoșani 22 DA
17. Tudorache Cătălina Ionela Călărași 20 DA

Cu privire la concurenții din secțiunea “Floricele de Mai” – Categoria de vârstă 13-15 ani și Secțiunea “Flori de Mai” – Categoria de vârstă 16-25 ani, aceștia sunt rugați să intre în contact cu Maestrul dirijor și compozitor, Viorel Gavrilă, pentru stabilirea pieselor ce vor fi acompaniate de orchestră.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate