Connect with us

Cultură

LIVE | Noaptea Albă a Muzicii Folk – ediția a III-a, la Călărași

Published

on

Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi a organizat vineri, 19 iulie  ”Noaptea albă a muzicii folk”. Cea de-a treia ediţie a evenimentului  s-a desfăşurat pe scena din Parcul Dumbrava începând cu ora 21.00.  Scena din Parcul Dumbrava a fost inconjurată de sute de călărășeni, iubitori ai muzicii folk. 

Deschiderea evenimentului a fost făcută de actorul Ștefan Nițu, un actor profesionist, care a prezentat evoluția celor ce au urmat dar și însemnătatea acestei manifestări cultural artistice.

Iubitorii acestui gen muzical au putut să se bucure de recitalurile susținute de artiști precum: Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu, Clara Mărgineanu, Ştefania Iacob, Adi Bezna, Vali Boghean Band, Tatiana şi Marius Ojog, Cătălin Stepa, Loreta Popa.    ”Un proiect cu suflet şi cântec, un gând frumos şi generos care se apropie de împlinire. ,,Noaptea albă a muzicii folk” de la Călăraşi a fost un spectacol  despre prietenie, poezie şi lumină. Oameni dragi au descoperit alţi oameni dragi, pentru a fi laolaltă într-o noapte cu chitare, poeme şi bucurii, sub un cer din care îngerii au zâmbit.

Și participanții la spectacolul Noaptea Albă a Muzicii Folk – de fapt un proiect național unic de promovare și conservare a valorilor muzicii românești folk au apreciat însemnătatea spectacolului. Oamenii au simțit puterea dată de retrăirea atotputernicei tinereți. Sufletul călărășenilor a vibrat retrăind sentimente pozitive trăite sub vraja acestui gen muzical. Finanţatorul manifestării culturale, Consiliul Judeţean Călăraşi prin titularul de proiect, Centrul Judeţean de Cultură şi Creaţie au oferit condiții optime de desfășurare. Terasa din fața scenei pe care au evoluat artiștii a fost amenajată cu scaune, astfel încât spectatorii nu au stat în picioare.

Ștefan Nițu, secretar artistic CJCC a demonstrat că folk-ul, spectacolul cu muzica românească autentică folk merge mai departe la Călărași unde organizatorii, Centrul Județean de Creație și Cultură și Consiliul Județean au oferit și în acest al treilea an voie bună călărășenilor. Evenimentul cultural ”Noaptea Albă a Muzicii Folk”  a fost unul special şi s-a bucurat de aprecierea publicului de toate vârstele, aproximativ 600 de persoane fiind prezente până târziu în noapte.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spanțov, comuna în care lingurarii continuă tradiția

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cu sprijinul Fundației PACT, trei tinere din județul Călărași, au inițiat un proiect pentru promovarea tradițiilor locale ale romilor rudari din Spanțov, cu scopul de a-i ajuta să-și asigure un trai din meseria pe care o moștenesc din generație în generație, anume prelucrarea lemnului.

Pentru a păstra această tradiție, trei tinere din comunitate au decis să transforme meșteșugurile locale, cum ar fi confecționarea lingurilor de lemn, a meselor și a scaunelor, într-o afacere. Acesta a fost începutul unui proiect la care Estera Anghel, Emilia Ion și Cristina Costea au lucrat timp de peste trei ani. În 2010 au înființat Asociația “Împreună pentru viitor” în Spanțov, cu sprijinul Fundației PACT. “Practic, Fundația ne-a descoperit și ne-a ajutat să dezvoltăm proiectul nostru”, explică Estera Anghel, pentru adevărul.ro.

Inițial, primul proiect al asociației a constat în renovarea unui teren de sport în comunitate, urmată de crearea unui club de educație alternativă pentru copii. Ulterior, în 2013, membrii asociației, împreună cu 50 de voluntari, au efectuat cercetări asupra tradițiilor locale și au descoperit o veche tradiție legată de prelucrarea lemnului.

Cu sprijinul consultanților de la Fundația PACT și a celor 20 de voluntari, Estera, Emilia și Cristina au elaborat proiectul “Meșterii din Spanțov”. Acest proiect urmărește să faciliteze transmiterea meșteșugului tradițional de către bătrâni către tinerii din comunitate, astfel încât obiectele create de aceștia să răspundă nevoilor oamenilor din mediul urban.

Promovarea obiectelor din lemn de plop aduce un suflu nou pentru comunitatea modestă din inima Bărăganului, oferindu-le locuitorilor o șansă de a-și asigura traiul și, în același timp, de a reînvia valorile tradiționale locale. “De când am primit această finanțare, am fost priviți cu alți ochi, am început să vindem obiecte și am realizat că asta ne definește. Este ceea ce facem cel mai bine. Aceste obiecte reflectă identitatea noastră și pun în evidență tradiția noastră de romi rudari”, declară unul dintre meșteșugari, Gheorghe Costea pentru adevărul.ro.

Tinerele au dat startul unei afaceri sociale menite să pună în valoare produsele tradiționale din lemn, alături de ultimii cinci meșteri care dețineau încă arta cioplitului.

Proiectul „Meșterii din Spanțov” este finanțat de Petrom prin programul Țara lui Andrei

În anul 2013, Estera, Emilia și Cristina, împreună cu Irina Pop, manager de proiect la Fundația PACT, au înscris proiectul “Meșterii din Spanțov” în competiția “Idei în Țara lui Andrei” susținută de OMV Petrom. Proiectul a fost premiat cu aproximativ 12.947 de euro, suma fiind folosită pentru a achiziționa materialele și uneltele necesare meșterilor. Ei au creat 300 de linguri și le-au expus în iunie 2014 la Street Delivery, alături de trei designeri, încercând să pună în valoare obiectele tradiționale.

„Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Deși proiectul este la final, afacerea și provocările abia încep. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună. Afacerea este a comunității, dovadă fiind și implicarea tinerilor din comunitate în găsirea numelui și a elementelor cheie în promovarea întreprinderii” a relatat Irina Pop pentru infoMuntenia.ro.

Continue Reading

Cultură

Expoziția „Miopie Istorică” despre deportările din Bărăgan de la Muzeul Municipal Călărași rămâne deschisă până pe 7 mai

Published

on

Sursă foto: Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR)

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Expoziția „Miopie Istorică” realizată de Sever Petrovici-Popescu și curatoriată de Ioana Marinescu, proiect muzeal itinerant produs de Muzeul Ororilor Comunismului în România, rămâne deschisă până pe data de 7 mai 2024, între orele 09:00 și 17:00. La Muzeul Municipal din Călărași, vernisajul a avut loc pe 16 martie și trebuia să se încheie pe 14 aprilie. 

În „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului larg o pagină de istorie prea puțin cunoscută și dezbătută în cărțile de istorie: deportările din Bărăgan.

În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.

Mai multe informații despre expoziție, în articolul de aici.

Desfășurată inițial în perioada octombrie 2023 – februarie 2024 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, 1.500 de vizitatori au trecut deja pragul expoziției, luând contact direct cu fenomenul deportărilor din Bărăgan. Prin prezența la Muzeul Municipal Călărași, organizatorii și au asumat în continuare educarea publicului larg cu privire la episodul 1951 și familiarizarea privitorului cu arta contemporană practică de Sever Petrovici-Popescu.

Continue Reading

Cultură

Muzeul Dunării de Jos prezintă exponatul lunii aprilie, descoperit în 1973

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Muzeul Dunării de Jos prezintă publicului exponatul lunii aprilie: sceptru de corn, descoperit în 19373 de către Sebastian Morintz, în punctul numit La Caraman, pe malul de nord – est al lacului Mostiștea, în partea de vest a satului Ulmu (jud. Călărași). Piesa face parte din Colecția de Arheologie Generală a muzeului și este încadrată în epoca bronzului final – Cultura Coslogeni (circa 1300 – 1100 î.Hr.).

Piesa a fost descoperită în anul 1973, într-o campanie de cercetări sistematice condusă de Sebastian Morintz. Sceptrul cu numărul de inventar 39077 este din corn, prelucrat prin retezarea la bază a celor trei ramuri. Piesa prezintă un orificiu de înmănușare, iar starea de conservare este una bună. Dimensiunile acesteia sunt următoarele: L 99 mm, l 100 mm, grosime 60 mm.

Artefactul a fost prelucrat prin debitaj și abraziune. Debitajul primar (tăierea) s-a făcut cu o unealtă foarte bine ascuțită, printr-o tăiere fermă, exactă, astfel încât marginile extremităților sunt regulate, iar ulterior a fost chiar finisat prin abraziune. Tot prin debitaj și abraziune a fost înlăturată și rozeta specifică de la baza coarnelor.

Sceptrele/măciucile erau fixate într-un mâner de lemn, asemeni topoarelor de luptă, puteau întruchipa ideea de armă, ca simbol al războinicului, fiind utilizate în scop ceremonial. Nu se exclude nici posibilitatea ca unele dintre aceste obiecte să fi fost simple arme pentru lovirea de aproape, deși greutatea redusă a lor nu susține pe deplin o astfel de funcționalitate, explică Muzeul Dunării de Jos.

Astfel de artefacte au mai fost descoperite în aria Culturii Noua la Cotârgaci (jud. Botoșani) și în Republica Moldova (Odaia Miciurin).

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate