Connect with us

Știri

Iată ce se întâmplă cu sacii galbeni pe care REBU îi colectează de la călărășeni

Published

on

Campania de responsabilizare organizată de REBU S.A. și denumită “SACUL GALBEN”, are rezultate pozitive pentru Călărași. Campania de informare urmărește are ca scop principal informarea și responsabilizarea publicului care benefiază de seriviile societății de salubritate.

Ce inseamnă colectarea selectivă? – Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

Spre exemplu. în Buzău campania demarată de RER  are rezultate foarte bune. Deci, cetățenii au conștientizat importanța selectării deșeurilor. Am vrut să vă arătăm și vouă ce se intâmplă cu acei saci galbeni pe care REBU S.A îi pune la dispoziția tuturor călărășenilor pentru colectarea plasticului și a cartonului. În această dimineață ne-am deplasat la sediul central din Călărași, pe str. Variantă Nord și am realizat un scurt material video în care se pot observa zeci de metri cubi de saci galbeni care sunt adunați de pe străzile din Călărași și procesați. Materialele ce au fost selectate sunt mai apoi presate. Utilajul, presa de mare capacitate pe care societatea REBU o deține la Călărași poate compacta zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Interesul operatorului de salubritate este unul mare, interesul principal fiind acela de educare a populației care încă nu a înțeles nevoia de a selecta materialele reciclabile.

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a planetei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Periodic, REBU a informat cetățenii municipiului Călărași prin diferite medii cu materiale informative distribuite în zonele de interes: flyere, informări on-line pe rețelele sociale, în presa scrisă, radio și campanii de conștientizare ce au vizat informarea elevilor din școli generale, licee și alte instituții de stat.

La o simplă analiză a activității desfășurate de operatorul de salubritate privind modul pe care îl abordează pentru a informa populația, responsabilizarea cetățenilor se îndreaptă către o direcție pozitivă. Numărul mare de saci galbeni confirmă cele apuse de noi în rândurile de mai sus. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Cetățenii din Călărași se pare că au devenit  conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii, însă, nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă, aproximativ 60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului stabilit. Mai există şi locuitori care, fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul, ca urmare a neimplicării.

REBU CONTINUĂ SĂ VINĂ ÎN PRIJINUL CETĂȚENILOR. IATĂ CUM!

Nu sunt excluse nici cazurile când, salariații de la RER găsesc în teren saci galbeni care conțin orice altceva, dar nu deșeurile colectate selectiv. Iarbă, pământ, haine, resturi de mâncare etc, doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri găsite în sacii galbeni care conțin altceva în loc de plastic și carton. Cum intervine REBU în acest caz? Simplu! Societatatea de salubritate ar fi trebuit, în mod normal, să refuze ridicarea sacilog galbeni necorespunzători, preferă să ridice deocamdată sacii galbeni clasificați ca fiind necorespunzători și să îi proceseze. În alte județe, RER lipește stikere pe care scrieCONȚINUT NECORESPUNZĂTOR”. Această situație nu va dura mult, datorită faptului că oamenii au început să se conformeze.

Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială „sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, – a precizat Răzvan Sauciuc

“Campania noastră de informare a noastrăva continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit. Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim” concluzionează directorul zonal REBU S.A  Călărași, Razvan Sauciuc

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Garda de Mediu Călăraşi are un nou comisar şef

Published

on

Alexandru Vasile este noul comisar șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Călărași. Cu un istoric în domeniu care începe încă din 2012, Alexandru Vasile a ajuns la conducerea Găzii de Mediu Călărași după ce s-a transferat din cadrul Agenției Protecției Mediului din Călărași, poziție de conducere pe care deținut-o în urma concursului susținut în luna decembrire 2021. 

Ultimul comisar șef ajuns la conducerea Comisariatului Județean al Gărzii, Marian Borondel, a reușit performanța de a lucra timp de 3 luni de zile (ianuarie – martie 2022) la Călărași, perioadă în care a reușit, culmea, să identifice nereguli în toate primăriile din județul Călărași.

Garda Naţională de Mediu / Călărași / 13 februarie 2022 (Marian Borondel – control în Sărulești)

Borondel a reușit, alături de Inspectoratul Județean de Jandarmi Călărași să efectueze, în interval de 90 de zile, peste 300 de puncte unde existau sesizări, ori informații privind poluări masive. Au fost aplicate  sancțiuni în valoare de 27 miliarde lei vechi, sesizări penale și sistarea a 10 societăți comerciale unde au fost descoperite abateri grave. Povestea acestui comisar s-a încheiat la sfârșitul lunii martie 2022 când a fost schimbat din funcție. Acum este comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu din București.

Articol: Toate primăriile din județul Călărași, sancționate de Garda de Mediu Călărași

Alexandru Lucian Vasile are 32 de ani și a lucrat, începând cu 2012, ca inginer silvic la firma înființată de tatăl său, Coslo Zinca SRL, unde a devenit ulterior asociat. Din februarie 2020, a fost numit vicepreședinte la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Din martie 2021, Alexandru Vasile a fost lucrat în București, comisar general adjunct al Gărzii de Mediu până la sfârșitul anului.
După ce șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu (USR PLUS), a fost demis din funcție anul trecut de premierul Florin Cîțu, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial, Alexandru Lucian Vasile a preluat atribuțiile de șef al Gărzii Naționale de Mediu, până la numirea conducătorului instituției.

Foto Călărași PRESS / Alexandru Vasile - noul comisar șef al Comisariatului Județean Călărași

Foto @ Călărași PRESS / Alexandru Vasile – noul comisar șef al Comisariatului Județean Călărași 

Stabilit pe funcția de comisar șef al Comisariatului Județean Călărași al Gărzii de Mediu de aproximativ trei săptămâni, nou șef al instituției susține că are sub atenție toate aspectele pe care deja le cunoaște din cadrul Agenției de Protecție a Mediului, constituind astfel un avantaj pentru activitatea desfășurată astăzi.

Cei opt comisari de execuție pe care îi are Comisariatul Județean Călărași au reușit să efectueze, de la începutul acestui an, până la data de 1 iunie 2022, peste 750 de controale pe întreg județul Călărași. 

Săptămâna aceasta, la nivelul județului Călărași se desfășoară o acțiune amplă a Gărzii de Mediu care vizează verificarea la nivelul traficului rutier a mijlaocelor de transport a deșeurilor neferoase, feroase și textile. Acțiunea este desfășurată la nivel național iar rezultatele nu întârzie să apară.

Județul Călărași se numără printre cele 15 județe din România unde se permite accesul în țară a transporturilor de deșeuri, motiv pentru care punctul de control vamal de la Chiciu este mereu în atenția  comisarilor din Călărași, care sunt mereu rezenți pe durata perioadelor când sunt anunțate astfel de treceri din afara țării.

Potrivit informațiilor din CV-ul oficial, Alexandru Lucian Vasile a terminat Facultatea de Silvicultură și Exploatare Forestieră a Universității Transilvania Brașov, apoi a urmat un master în managementul ecosistemelor forestiere la aceeași instituție de învățământ superior și are o diplomă în managementul operativ al afacerilor interne din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Continue Reading

Știri

Senatorul Nicușor Cionoiu a împlinit dorința unui elev olimpic din Călărași

Published

on

Năstase Andrei este elev în clasa a VIII-a, olimpic la fizică și matematică și iubește să stea la calculator. Băiatul are o poveste stristă, fiind  părăsit de tată încă de la primele luni de naștere, rămas în grija mamei, o femeie cu probleme de sănătate, încearcă să depășească cele mai sensibile momente pentru a ajunge acolo unde și-a dorit.

Acum, după câteva luni de la primul contact cu tânărul din Călărași, senatorul Nicușor Cionoiu a revenit în familia băiatului pentru a-i aduce o nouă bucurie. 

Nicușor Cionoiu: Vreau să vă reamintesc de Năstase Andrei, elevul meu preferat ce m-a surprins cu inteligența și cu povestea sa de viață încă din primele clipe. I-am promis că am să îi îndeplinesc un vis, acela de a avea propria lui camera, un loc în care să poată studia.  Dorință îndeplinită!

Însă tot în acea zi, am discutat despre activitatea mea în Senatul României și l-am asigurat că va avea ocazia să mă însoțească, iar acum a venit momentul, m-am ținut de promisiune!

Alături de Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță și de colegii mei parlamentari, i-am întâmpinat astăzi, la Senatul României pe Andrei și pe prietenul său cel mai bun.

Am fost plăcut surprins să descopăr la ei idei și noi perspective de evoluție a societății, iar energia și pozitivitatea lor au făcut ca această zi să fie una foarte productivă.
Voi încerca mereu să investesc în tinerii noștri, să colaborez cu ei și să le ascult opiniile. Viitorul este al lor!

Continue Reading

Știri

1.397.896,79 lei plătiți de APIA pentru sectorul creșterii animalelor

Published

on

COMUNICAT DE PRESĂ

1.397.896,79 lei plătiți de APIA pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), efectuează prin Centrele Județene, plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2022.
Suma autorizată la plată este în valoare de 1.397.896,79 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.
APIA, mereu alături de fermieri!

DIRECTOR EXECUTIV,
Florin STOIA

foto: observatordecalarasi.info

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro