Connect with us

Știri

Grădiștea/ C. Corbu: În domeniul investițiilor s-a continuat activitatea

Published

on

În ciuda faptului că România a fost lovită în această primăvară de pandemia noului coronavirus, care a afectat cele aproape tot, primarii responsabili nu s-au ferit să își continue activitatea începută în mai multe domenii de activitatea. Un bun exemplu pentru această situație este primarul localității Grădiștea, Constantin Corbu. A continuat tot ce și-a propus, fără să se lase afectat negativ de efectele produse de covid-19. 

 

Primar Constantin Corbu: Preocupările mele sunt multiple. În afară de întreținerea funcționalității comunei, a sistemelor de iluminat, gospodărirea gunoiului, administrarea domeniului public și privat, semnarea contractelor pentru concesionarea unei părți din izlaz, unde am crescut procentul unitate/vită/ hectar…Am ajuns la 0.6, o valoare care îi determină pe crescătorii de animale să ia în seriozitate această activitate, pentru a primi subvenții pentru suprafață, pentru animale. Creșterea animalelor a devenit și aici la noi la Grădiștea o ocupație principală, prin care se asigură hrana pentru populație, respectiv producția de carne, brânză, lapte. 

PROIECTELE DE MODERNIZARE CONTINUĂ 

Primar Constantin Corbu: Preocuparea majoră a fost către investițiile pe care le-am redefinitivat. Proiecte au fost continuate sau începute, chiar dacă am fost marcați negativ de această secetă, unde m-am implicat pentru a asigura o stabilitate siguranței alimentare pentru comunitatea noastră. Lipsa precipitațiilor a determinat dezvoltarea producției și culturilor agricole. Am compensat aceasta realizând irigații pe lacul Gălățui, prin amenajări hidrografice și prezența ministrului secretar de stat Emil Dumitru în teritoriu. Am dat drumul la pompare la câteva stații prin canalul magistral racordat la km 388. Am făcut un apel la Piscicola și ANIF și am dat drumul la gârla mare care este și canal de desecare dar și canal de alimentare a lacului Iezeru cu lac Gălățui. Acum a jucat rol pentru irigat. Piscicola a deschis o vană la maxim și în 3 zile am crescut nivelul apei în gârla mare. Din pacate aceasta este colmatată, plină de stuf, în zona podețelor. Am scos câteva tuburi, le-am curățat pentru a asigura fluența apei la est pentru a ajunge la fermieri. Este necesar ca gârla să fie decolmatată. Am creat niște breșe cu buldoexcavatorul la solicitarea fermierilor care s-au implicat și au plătit contravaloarea lucrărilor. A fos o muncă susținută de vineri până luni, dar am reușit să aducem apă pentru a iriga culturile afectate de secetă. Important este ca prin voința dlui Baciu să transferăm gârla în proprietatea comunei, iar apoi printr-un program să realizăm un proiect de curățare și amenajare a malurilor. 

 INVĂȚĂMÂNTUL DIN GRĂDIȘTEA VA MERGE MAI DEPARTE

Primar Constantin Corbu: Suntem pregătiți pentru reluarea învațământului clasele a VIII-a. Elevii vor merge la școală cu microbuzele și vor desfășura activitățile de  final de clasa a VIII- a.Suntem cu grădinița de la Cunești realizată, cu școala de la Rasa în proporție de 90% finalizat. Vom avea suficiente spații pentru a asigura desfășurarea învățământului cu spații de protecție. Asta înseamnă pregătirea ce o asigur. Vom vedea ce facem cu parcurile cu celelalte instituții. Când se vor deschide noi vom asigura funcționalitatea lor. Relaxarea după 15 mai nu mă bucură. S-a văzut că din cauza eliminării amenzilor, poporul nostru circulă și nu va ține cont de măsurile necesare ce trebuiesc luate.

Advertisement

 ACTIVITEA PRIVIND INVESTIȚIILE NU SE OPREȘTE

Primar Constantin Corbu: În domeniul investițiilor s-a continuat activitatea. În domeniul piscicol activitățile au continuat și ele pa raza comunei. Nu am avut restricții economice. Circulația s-a desfășurat corespunzător și s-a justificat deplasarea. Principala preocupare ca primar va fi către investițiile aflate în derulare, pentru o viață modernă. Vreau să sprijin sistemul de irigații pentru a folosi materiile prime locale și crearea locurilor de muncă. Este insuficient să investim numai în obiective și să neglijăm partea de activități economice. Vreau să degrevăm statul de surse și să cream si noi resurse de unde să luăm bani cum ar fi gârla mare, suprafețe de pe izlaz. Asta va conduce și la crearea de locuri de muncă. Vreau să dezvolt activitățile online care s-a demonstrat că pot eficientiza activitățile de pe raza comunei din unele domenii. Administrațiile pot funcționa cu număr mai mic de salariați. În schimb aceasta a produs racile în învățământ pentru cadrele care nu știau de acest sistem.La Grădiștea s-a reușit ca lecțiile se pot desfășura și așa. Este în schimb nevoie de mișcare de aer liber si sa scăpăm de presiunea aceasta psihică asupra omului de a se mișca. 

 GAZE NATURALE ÎN COMUNA GRĂDIȘTEA

Primar Constantin Corbu: Introducerea gazelor naturale ne-a creat probleme. Firma Gazprom Internațional s-a dovedit că este o firmă de escroci, care nu are nici o legătură cu firmele de gaze. A încercat să încheie contracte pe ruta Oltenița – Manastirea. S-a dovedit că vrea să ia bani pe studii de fezabilitate. Vom avea gaze, dar România nu și-a declarat perspectivele, despre ce se va face cu domeniile economiei, cu investițiile noastre în condiții de deficit major, despre investițiile primăriilor care sunt oportune.

ASOCIAȚIA COMUNELOR – STRATEGEII DE DEZVOLTARE ȘI OPINII ALE PRIMARILOR DIN ROMÂNIA

Primarul localității Grădiștea, Corbu Constantin participă în fiecare an la întâlnirea organizată de Asociația Comunelor. 

Primar Constantin Corbu: La Asociația Comunelor am discutat diferite propuneri. Ne dăm cu părerea. Unele probleme relatate sunt bune, altele nu ne interesează direct. Strategia de dezvoltare a țării trebuie făcută de specialiști, de către Instituții de cercetare, astfel încât să nu mai facem de toate și peste tot numai pentru că vrea cineva. Prezența președintelui Iohannis și membrilor din guvern este altfel acum. S-a terminat cu ploconeala și totul a fost interactiv. Prezența miniștrilor ne-a impresionat deși se lucra pentru numirea noului guvern. Orban a fost informat despre propunerile noastre și problemele ce trebuiau remediate. Și președintele i-a dat concursul spre rezolvarea problemelor. Lupta politică a fost acerbă dar unii ne-am dat mâna pentru a rezolva situația existentă…

Noi ne preocupam pentru stăpânirea situațiilor ce pot devia, cu luarea eficientă a măsurilor impuse de lege. Nu am stat degeaba la Primărie și mergem mai departe. Cetățenii să nu se bazeze doar pe liniște si sa fie mult mai atenți. Să se deplaseze cu motivație și cu luarea de măsuri care să-i protejeze. Este greu să porți masca. Le urez încredere si curaj. Să știe ca viața este mereu roz. Le doresc multa sănătate și să ne revedem așa cum ne vedeam  acum 2 luni…a încheiat primarul comunei Grădiștea, ing. Corbu Constantin

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Centrul Regional pentru Formare Profesională a Adulților organizează două programe de formare. Cum te poți înscrie

Published

on

Sursă foto: freepik

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Călărași va organiza două programe de formare gratuite. Unul intitulat „Competențe antreprenoriale, financiare și juridice” de 72 de ore, și un alt curs de inițiere numit „Operator introducere, prelucrare, validare date”. 

Înscrierea se face la sediul CRFPA de pe strada Sloboziei, Nr. 4 bis sau prin 0242.313.353/crfpacl@anofm.gov.ro.  

Continue Reading

Știri

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”. 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon vor fi montate în locuințele călărășenilor

Published

on

ISU Călărași demarează campania „Detector pentru viață”, ce își propune să informeze cetățenii despre prevenirea situațiilor de urgență în cazul incendiilor. În acest sens, 375 de detectoare de fum și 125 de detectoare de monoxid de carbon au fost distribuite subunităților de intervenție din Călărași, Oltenița, Lehliu Gară și Dragalina pentru a putea fi montate în casele călărășenilor. 

Astăzi, 18 aprilie 2024, pompierii montează aceste detectoare în câteva locuințe din comuna Roseți, iar ulterior campania se va extinde în alte 25 de localități, printre care Unirea, Jegălia, Plătărești, Chiselet, Spanțov și Lehliu, în funcție de statisticile privind incendiile de locuințe, scrie Opinia de Călărași

Pe lângă montarea dispozitivelor, salvatorii vor instrui familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întreținere a detectoarelor și vor distribui materiale informative despre prevenirea incendiilor și riscurile intoxicării cu monoxid de carbon.

Adrian Păduraru, inspectorul șef al ISU Călărași, menționează că județul nostru face parte din cele cu un număr mare de incendii de locuințe. Deși nu pe un loc fruntaș, în județul Călărași au loc multe incendii de locuințe, mai ales în zone sau localități cu o populație defavorizată din punct de vedere economic, mai precizează acesta.

„Aceste detectoare pot salva vieți. Avem tragicul eveniment din Prahova, unde inclusiv o viață a unei fete din Călărași a fost luată. Această campanie are menirea de a încerca să nu mai avem astfel de evenimente sau dacă se produc, persoanele să nu mai fie surprinse în incendiu. Dacă există un detector și o alarmare, atunci posibilitatea ca persoanele respective să fie surprinse va tinde spre zero”, a spus inspectorul șef al ISU Călărași, colonel Adrian Păduraru, într-o conferință de presă. 

Advertisement

Citește aici mai multe despre incendiul devastator din Prahova în care a murit o tânără din Călărași. 

Campania națională vizează instalarea gratuită a 7.500 detectoare de fum și 2.500 detectoare de monoxid de carbon în locuințe particulare din 20 de județe. Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România, iar 1.125 de persoane au fost afectate. 268 dintre acestea și-au pierdut viața, transmite ISU Călărași într-un comunicat.

Campania a fost lansată de Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, E.ON și Delgaz Grid la începutul acestui an, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru viață”.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași realizează al doilea tratament pentru combaterea bolilor vegetației

Published

on

Primăria Municipiului Călărași anunță că în perioada 24 – 26 aprilie 2024, între orele 21:00 – 5:00, se vor efectua tratamente pentru combaterea tuturor bolilor și dăunătorilor vegetației de aliniament, gardurilor vii, a pomilor și arbuștilor ornamentali ai municipiului Călărași. 

Perioada tratamentelor poate fi modificată în funcție de condițiile meteorologice. 

Substanțele active ale produselor utilizate pentru tratamentele în aliniament sunt deltametrin şi cupru, acestea fiind omologate de Comisia Națională a produselor de protecție a plantelor.

Administrația locală a mai efectuat tratamente de acest gen și în perioada 15 – 17 aprilie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate