Connect with us

Știri

Echipajele SAJ și ISU din Călărași, dotate cu detectoare de monoxid de carbon

Published

on

Stația centrală a Serviciului de Ambulanță al Județului Călărași și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Barbu Știrbei” din Călărași au primit noi dotări. 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon vor intra în dotarea salvatorilor din Călărași.
“În urma unui amendament depus de dl. consilier Vlad Sârzea la Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al municipiului pe anul 2022, adoptat în februarie, am achiziţionat 16 detectoare profesionale de monoxid de carbon care vor intra, de astăzi, în dotarea ambulanţelor din cadrul SAJ – Staţia Centrală Călăraşi, respectiv ISU – Departamentul de Pompieri Călăraşi, ce operează pe raza municipiului nostru. Valoarea acestora se ridică la suma de 27.608 lei.
Aparatul portabil de detecţie monogaz avertizează rapid împotriva concentraţiilor periculoase de monoxid de carbon, este protejat împotriva apei, prafului şi altor corpuri străine printr-un filtru cu membrană specială şi are o durată de viaţă nelimitată.
Suntem de fiecare dată alături de cei care salvează vieţi, oferindu-le nu doar susţinerea morală ci şi sprijinul financiar pentru desfăşurarea în condiţii mai bune a misiunii lor privind acordarea primului ajutor persoanelor găsite în stare de inconştienţă la domiciliu ca urmare a intoxicării cu monoxid de carbon.
Sănătate, înainte de toate!” – scrie primarul Marius Dulce într-o postare pe Facebook.

“În luna februarie am avut un caz în mun. Călărași, o tânără de 19 ani găsită inconștientă de părinți în apartament. La sosirea echipajelor de intervenție persoana era în comă fără o cauză evidentă. Din discuțiile purtate cu familia am identificat o potențială sursă a problemei, centrala pe gaz din apartament care prin construcție (cameră de ardere deschisă) avec potențial de a emite monoxid de carbon în anumite condiții. La efectuarea primelor analize de sange odata cu sosirea la spital, s-a confirmat teoria intoxicării cu monoxid de carbon. În afara victimei au fost expuși membrii familiei, pompierii SMURD și echipajul de ambulanță prezenți în locuință, fără a cunoaște inițial prezența monoxidului de carbon, întrucât nu dispuneam de aparatura necesară detectării acestui gaz. Din fericire acest caz a avut un final fericit, deși în primele zile prognosticul tinerei victime a fost rezervat, și niciun membru al echipajelor sau al familiei nu au prezentat semne de intoxicație cu monoxid de carbon.
În urma acestui caz, ne-am gândit că ar fi util să le avem în dotare detectoare de monoxid de carbon pentru a ne ajuta la depistarea timpurie a intoxicației, mai ales în situații atipice, de exemplu la bloc nu te aștepți la aceste probleme, ele fiind mai des întâlnite la case, acolo unde există încălzire cu sobe.


Având aceste aparate la purtător, atașate monitorului-defibrilator, element prezent la fiecare intervenție, în momentul în care pătrundem într-o cameră unde concentrația de monoxid de carbon este peste normal, aparatul se declanșează automat. Dispozitivul ne avertizează singur prin alarmă sonoră, luminoasă, vibrație și afișarea concentrației pe ecran.
Am decis din calitatea de consilier local să depun un amendament la bugetul local pentru achiziționarea lor, pentru fiecare echipaj SAJ și SMURD din Călărași. Utilitatea lor, în plus de protecția echipajelor, constă în rapiditatea detecției (din prima secundă), astfel pacientul beneficiază imediat de tratamentul adecvat iar celelalte persoane prezente care încă nu au atins pragul de intoxicare pot fi evacuate înainte de agravare.”-
a declarat, pentru Călărași PRESS, Vlad George Sârzea,  medic SAJ Călărași)

Știri

Consiliul Județean Călărași luptă cot la cot cu Academia Română împotriva deșertificării! Ce zonă din județul Călărași este afectată de acest fenomen

Published

on

By

Într-o lume tot mai conștientă de importanța protejării mediului înconjurător, fiecare acțiune contează. Astăzi, suntem martorii unei realități în care influența și acțiunea umană aduc dezechilibre în ecosistemul național și mondial. În acest context, parteneriatele între instituții devin cruciale pentru îmbunătățirea situației.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul „Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, inițiat prin colaborarea dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași. Scopul acestui proiect este împădurirea unei suprafețe de 150 de hectare din terenul agricol al Academiei Române. Împreună, aceste instituții se implică activ în crearea și întreținerea unor ecosisteme sănătoase și durabile.

Totuși, există multe provocări ecologice de abordat și multe acțiuni de întreprins pentru a stabiliza situația actuală. În special, semnalele clare ale posibilei deșertificări în anumite zone din sudul României atrag atenția autorităților și le determină să acționeze cu fermitate în direcția protejării mediului înconjurător.

Într-o postare publicată miercuri seară pe Facebook, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a explicat că unul dintre scopurile lui este să le ofere noilor generații o natură intactă, pentru a se bucura de frumusețea ei, dar și de beneficiile unui mediu sănătos.

„Realizăm astăzi cât de importantă este natura atunci când vedem că influența și acțiunea umană duc la crearea de dezechilibre în ecosistemul național și mondial.

Advertisement

De aceea, am salutat încă de la început parteneriatul dintre Academia Română și Consiliul Județean Călărași pentru a duce la bun sfârșit proiectul “Păduri pe nisipuri – Grădiștea, Călărași”, proiect care presupune împădurirea unei suprafețe de 150 de ha din terenul agricol al Academiei Române.

𝐈̂𝐥 𝐬𝐚𝐥𝐮𝐭 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐜𝐢𝐚𝐧𝐮𝐥 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐀𝐮𝐫𝐞𝐥 𝐏𝐨𝐩, 𝐩𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐚𝐝𝐞𝐦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐞, 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐧𝐮 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥.

Sunt conștient că mai sunt multe de făcut pentru a stabiliza problematica ecologică, mai ales că avem semnale clare că există posibilitatea deșertificării în anumite zone din sudul României.

Îmi doresc să le lăsăm copiilor noștri o natură intactă, astfel încât multe generații de acum încolo să se bucure de ea și să se simtă parte din aceasta, așa cum am fost și noi obișnuiți”, a transmis Vasile Iliuță în postarea lui de pe Facebook.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

La secția de pompieri Lehliu Gară din Călărași s-a pensionat un tată, iar fiul acestuia a preluat ștafeta

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

La secția de pompieri Lehliu Gară, plutonier adjutant șef  Neculae Onuţă a ieşit la pensie în aplauzele colegilor săi de serviciu, iar băiatul său, soldat gradat profesionist Neculae Robert Andrei, preia ştafeta. 

Pe platoul din incinta Secţiei de pompieri Lehliu Gară, salvatorii lehlieni s-au despărţit de unul dintre camarazii lor de arme, Plutonier adjutant şef Neculae Onuţă, care se retrage „pentru a se bucura de o binemeritată odihnă și de o pensie liniștită alături de familie şi de toţi cei dragi”, precizează ISU Călărași. 

Reprezentantul comenzii I.S.U. Barbu Știrbei al județului Călărași – Prim adjunct al inspectorului şef –Colonel Stoian Codruţ l-a felicitat pe plutonier, i-a mulțumit pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul unității şi i-a urat să se bucure de multă sănătate și de viață lungă.

Și colegii din cadrul ISU Călărași îi transmit colegului lor proaspăt intrat în rândul pensionarilor să aibă parte de „multă sănătate, liniște în familie și pensie cât mai lungă”, a precizat purtătorul de cuvât, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate