Connect with us

Știri

Dezvoltare durabilă și inovare: Nica Vicuța propune schimbări pentru comuna Grădiștea

Published

on

Într-un interviu acordat site-ului nostru, Nica Vicuța, actualul viceprimar al comunei Grădiștea și candidată a PNL pentru funcția de primar, a evidențiat principalele proiecte pe care le-a susținut și inițiat în timpul mandatului său. Printre acestea se numără modernizarea iluminatului public, finalizarea trotuarelor din satele Rasa și Bogata, amplasarea canapelelor și a coșurilor de gunoi pe străzile principale, dar și reabilitarea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii.

Cu o pasiune aparte pentru evenimentele culturale, Vicuța a organizat numeroase astfel de activități, cum ar fi “Festivalul Bicicletelor” sau “Un zâmbet pe fața unui copil”, aducând bucurie în comunitate.

În ceea ce privește infrastructura, ea a subliniat inițiativele sale pentru realizarea unui trotuar între satele Rasa și Bogata, o necesitate pentru comunitate. Privind dezvoltarea economică, Vicuța propune un parteneriat public-privat pentru atragerea de fonduri europene și implementarea unor proiecte de infrastructură agricolă.

Pentru îmbunătățirea calității vieții, candidata propune măsuri precum acordarea de sume de bani pentru fiecare nou născut, înființarea unui punct farmaceutic în satul Rasa și organizarea de întâlniri periodice cu cetățenii pentru a discuta problemele locale.

Advertisement

Urmăriți în continuare interviul realizat de Calarasipress.ro, în care descoperiți cele mai importante realizări aduse de doamna Nica Vicuța în comuna Grădiștea și satele aparținătoare.

 1. Care sunt principalele proiecte pe care le-ați susținut sau inițiat în timpul mandatului dumneavoastră ca viceprimar al comunei?

Atât cât mi-au permis funcţia, dar şi atribuţiile mele în calitate de viceprimar al comunei Grădiştea am  iniţiat proiecte frumoase pentru întreaga comunitate, precum: modernizarea iluminatului public, finalizarea trotuarelor din satele Rasa şi Bogata, amplasarea canapelelor şi a coşurilor de gunoi pe străzile principale ale comunei, dar şi  reabilitarea şi modernizarea locurilor de joacă pentru copii. De asemenea, fiind de meserie cadru didactic, am organizat evenimente culturale care s-au bucurat de un real succes în rândul întregii comunităţi, ba chiar şi în mediul online, evenimente precum “Festivalul Bicicletelor”, “Un zâmbet pe faţa unui copil”,  “Iepuraşul de Paşte vine la copiii din comună”,  oferirea cadourilor de Crăciun fetelor din cadrul echipei municipale de handbail unde activează şi fetiţe din comunitatea noastră.

În majoritatea evenimentelor culturale organizate din iniţiativa mea, am  reuşit să aduc împreună fermieri de pe raza comunei care au bucurat cu cadouri copiii din comunitatea noastră.

Pentru că sunt un om extreme de muncitor şi determinat pentru a realiza tot ce îşi setează ca şi obiective, dar şi pentru că mi-a plăcut mereu dinamismul, în anul 2022 am primit nominalizare la Gala Femeilor de Succes din Judeţul Călăraşi.

 1. Ce măsuri ați luat pentru îmbunătățirea infrastructurii în comuna Grădiștea?

În ceea ce priveşte infrastructura comunei noastre, în cei 4 ani de mandat ca şi Viceprimar al comunei Grădiştea, am iniţiat proiecte precum realizarea unui trotuar între satele Rasa şi Bogata, trotuar ce nu a existat vreo dată şi de care cetăţenii aveau mare nevoie, dar şi finalizarea trotuarelor din aceleaşi sate.

 1. Cum vedeți dezvoltarea economică a comunei în următorii ani și ce planuri aveți pentru stimularea mediului de afaceri local?

Doresc să unesc toţi fermierii de pe raza comunei într-un parteneriat public privat şi crearea unui grup de atragere a fondurilor europene, înfiinţarea unui drum de acces între satele Rasa şi Bogata, paralel cu drumul naţional, dar şi realizarea a două drumuri agricole asfaltate , cu acces în camp, cu parcări din 2 în 2 km pentru a avea mai uşor acces fermierii în camp

În cadrul acestui grup de atragere a fondurilor europene, deoarece consider că am capacitatea de a strange fermierii la aceeaşi masă, voi organiya întâlniri periodice cu aceştia pentru a găsi soluţii şi de a accesa fonduri pentru dezvoltarea comunităţii şi pentru a adduce un plus valoare primăriei prin taxele şi impozitele pe care aceştia le plătesc

Sprijinirea constantă a mediului de afaceri al comunei deoarece consider că fără mediul de afaceri şi fermieri o primărie nu se poate dezvolta aşa cum trebuie

Advertisement
 1. Care sunt prioritățile dumneavoastră pentru îmbunătățirea calității vieții în comuna Grădiștea?

Voi investi toată priceperea mea pentru realizarea proiectelor asumate şi îmbunătăţirea traiului cetăţenilor comunei noastre prin realizarea obiectivelor precum: atragerea şi implementarea unui proiect pentru încurajarea creşterii natalităţii în comună, prin acordarea unor sume de bani pentru fiecare nou născut, înfiinţarea unui punct farmaceutic în satul Rasa, înfiinţarea unei fundaţi care să aibă drept scop ajutarea celor aflaţi în situaţii dificile, îmi doresc să organizez întâlniri trimestriale cu cetăţenii comunei pentru a discuta problemele cu care aceţtia se confruntă şi asigurarea unui program de audienţe săptămânal, pentru fiecare sat, pentru a discuta cu fiecare cetăţean în parte.

 1. Ce măsuri ați luat sau intenționați să luați pentru a sprijini educația și cultura în comunitatea noastră?

Cred cu tărie că educaţia şi tradiţia culturală spun multe despre noi ca şi comunitate şi tocmai de aceea mi-am propus să sprijin aceste două ramuri, educaţia şi cultura tradiţională, asigurând un sistem de recompensare cu diverse premii constând în telefoane, tablete sau premii în bani, a tinerilor care obţin performanţe deosebite la învăţătură, dar şi dezvoltarea unui proiect de cultură şi tradiţie în cadrul comunei care să pună în evidenţă tradiţiile zonei cu participarea tuturor persoanelor ce iubesc folclorul.

 1. Care este viziunea dumneavoastră asupra dezvoltării durabile a comunei Grădiștea și ce acțiuni propuneți în acest sens?

Proiectele de dezvoltare la care mă angajez, vizează dezvoltarea durabilă a comunei Grădiştea într-o proiecţie asumată pe termen lung.

Acestea privesc dezvoltarea şi promovarea investiţiilor, realizarea sistemului de canalizare, a sistemului de gaze, asfaltarea drumurilor, atragerea de investitori şi investiţii, noi locuri de munca pentru cetăţeni, transparenţă totală în utilizarea banilor publici şi creşterea nivelului de trai.

Sunt proiecte corecte şi concrete care pot fi realizate printr-o bună gospodărire, judicioasă gestionare a banului public şi prin promovarea unor programe de finaţare europeană.

 1. Care sunt strategiile dumneavoastră pentru a asigura o mai bună conectivitate și acces la internet în comuna Grădiștea

În acest sens îmi doresc să implementez un proiect privind serviciul de internet wireless ce poate fi accesat gratuit de către cetăţeni, din mai multe zone publice ale satelor ce alcătuiesc comuna Grădiştea.

Îmi doresc ca cetăţenii comunei Grădiştea să îmi acorde încrederea de a candia la funcţia de primar pentru că am pregătirea necesară şi convingerea că împreună putem realiza lucruri importante pentru  localitatea noastră.

Voi fi primarul tuturor fără doar şi poate şi militez pentru buna înţelegere în comunitatea noastră. Vreau să dispară idea că “Primăria este o afacere personală”! Primăria trebuie să fie, OBLIGATORIU, al tuturor cetăţenilor comunei.

Comandat de PNL Călărași CUI Mandatar 21240015

Advertisement

Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

 • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
 • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
 • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

 • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
 • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
 • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate