Connect with us

Actualitate

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași, acuzat de abuz, după ce ar fi încălcat legea oprind circulația pe un drum județean

Published

on

Cele mai surprinzătoare situații se petrec acolo unde legea nu își face simțită prezența. Este exemplu Orașului Budești din Călărași, o localitate îngenunchiată de mai multe administrații care s-au perindat în ultimii ani prin instituția care se face responsabilă în cele din urmă de soarta unei întregi comunități. Lupta pentru ieșirea la liman este departe de a fi luat sfârșit. Puține lucruri bune se pot spune, astăzi, despre ce se întâmplă aici.

După trei încercări eșuate, Mihai Ilie reușește în cele din urmă să ajungă primar în Orașul Budești în campania din toamna anului 2020, candidat din partea  PP-USL.  De atunci nu s-au întâmplat prea multe în localitatea mult dorită de  primarul Ilie Mihai. Câteva tiruri de piatră pentru străzile uitate secole în urmă, o mică lucrare de introducere a rețelei de canalizare pentru trei străzi, lucrare sărbătorită cu un șpriț dat de primar pentru domnu’ Doru, șeful de lucrare.

Decizie incredibilă luată de un primar din Călărași

Despre neregulile din Budești se vor mai scrie multe, însă atenția noastră se îndreaptă astăzi către o situație unică în România, descoperită chiar la Budești.
Primarul, hotărât și dornic de fapte mari, restricționează traficul auto și încală legea. Cu sau fără știință. Acesta justifică măsura luată printr-o serie de motive interesante.

DJ 401 C aparține Consiliului Județean Călărași și este administrat de Primăria Budești, însă primarul Ilie Mihai preferă să ocolească prevederile legale pentru a realiza proiectele localității. Acum este bun de plată.  Primăria Orașului Budești ar putea fi sancționată cu o amendă administrativă cuprinsă între 1.000 și 100.000 lei pentru încălcarea unor prevederi administrative în cazul efectuării lucrărilor fără autorizație.

În urma unor sesizări făcute de comercianții stradali care se declară nemulțumiți de decizia edilului, se descoperă abaterile legale care au formă infracțională. Este vorba despre un drum județean care traversează centrul localității Budești. În apărarea sa, Ilie Mihai spune că acest drum se afla într-o stare janică, explicând că existau foate multe pericole care au stat la baza deciziei de a aduce aceste modificări.

Ce spun specialiștii care au descoperit ilegalitatea

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Călărași, Porumbacu Constantin, alături de consilierii departamentelor resposabile au efectuat în ziua de vineri, 18 martie, un control asupra UAT BUDEȘTI pentru a verifica situația individuală a DJ 401 ( între DN4 și DJ 301 ), ce constituie strada Independeței, unde s-au descoperit mai multe nereguli.

Advertisement

Din verificarea efectuată s-au constatat următoarele aspecte:
În fapt: Din verificarea efectuată în ziua de 10.03.2022, pe teren a situației privind intravilanul drumului județean 401 C (între DN 4 și DJ 301), ce constituie Strada Independenței din orașul Budești, s-a constatat faptul că :

Calea de rulare a străzii (carosabilul), se constată că a fost parțial modificată prin bordurare și pregătire turnare asfalt, existând suspiciuni rezonabile privind faptul că aceasta a fost îngustată pe unele tronsoane și extinsă pe alte tronsoane.
Totodată, cu privire la calea de rulare (carosabil), se constată faptul că entitatea a procedat la schimbarea marcajelor rutiere aferente străzii, astfel față de o stradă cu două sensuri de mers, prin introducerea la capetele străzii a marcajului de sens unic s-a creat o stradă cu sens unic având două benzi pe sens, una din benzi având rolul de parcare.

Spațiul pietonal al străzii (ampriza) Din vizualizare la fața locului efectuată în data de 10.03.2022, se constată că pe această suprafață s-a realizat de către administratorul drumului Orașul Budești, în anul 2021, o lucrare de reparații prin anveloparea cu pavele pe ambele sensuri ale străzii, lucrarea fiind terminată pe partea dreaptă a drumului (în direcția DN 4), și parțial efectuată pe partea stângă a străzii. Prin lucrarea de anvelopare au fost modificate parțial suprafețele amprizei prin reconfigurarea suprafețelor de trotuar (lărgirea acestora), precum și a suprafeței spațiului verde și a rigolei existând suspiciuni rezonabile de modificare și a suprafeței carosabilului prin mărirea trotuarului și a rigolei.


Spatiul verde aferent amprizei drumului, a fost reconfigurat prin diminuarea acestuia și mărirea suprafețelor trotuarului.

“Sub aspect patrimonial, proprietarul de drept al acestei suprafețe de teren, este Județul Călărași ca persoană juridică de drept public, prin Consiliul Județean Călărași ca autoritate deliberativă și Președintelui Consiliului Județean Călărași ca autoritate executivă, așa cum rezultă din Cartea Funciară nr.23724 Budești și Planul de Amplasament și Delimitare în Zonă anexă la acesta. Județul Călărași fiind proprietar în limita atât a căii de rulare cât și a amprizei până la limita de proprietate a terenului privat al caselor de pe partea stângă și partea dreaptă.” se arată în raportul final realizat de comisia de control a Județului Călărași


În consecință se constată că activitatea desfășurată de Primaria Orașului Budești în vederea realizării acestor lucrări s-a derulat prin ocolirea cu bună știință a legislației in vigoare și inducerea în eroare a celor ce au eliberat avize si acorduri, înșelați fiind de documentațiile depuse pentru obținerea acestora, se arată într-un raport de control efectuat de specialiții CJ Călărași.

Raportul de control arată încălcarea mai multor prevederi legale: LEGEA nr. 265/2008 – Gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră și LEGEA 50/1991  privind autorizarea executării lucrărilor de construcții;

Deputatul Coarnă: Primarul din Budești încalcă legile!

Deputatul Dumitru Coarnă critică modul în care Primăria Budești gestionează lucrurile. Coarnă a indicat încălcarea legii în formă abuzivă pentru obținerea acestor modificări, susținând că va face toate demersurile posibile pentru îndreptarea acestei situații inedite.

Advertisement

Actualitate

Unde sunt amplasate camerele fixe pentru rovinietă și RCA. Iată lista pe județe

Published

on

CNAIR a anunțat acum aproximativ o lună că intenționează să monteze circa 500 de radare de informare până în anul 2026, pe toate drumurile pe care le administrează.

Șoferii care au uitat sau au ales să nu-și achiziționeze rovinietă înainte de a pleca în călătorie ar trebui să fie conștienți că pe drumurile din România au fost instalate camere fixe, care îi pot ajuta să respecte legislația în vigoare.

Lista de camere fixe pentru rovinietă și RCA:

Județul Alba: DN1 – Sebeș
Județul Arad: DN7 – Nădlac, DN79 – Arad
Județul Arad: Nădlac II (Autostrada A1)
Județul Argeș: DN65 A – Buzoești
Județul Bacău: DN11 – Sănduleni, DN15 – Gârleni, DN2 – Nicolae Bălcescu (cameră dublă)
Județul Bihor: DN1 – Oșorhei
Județul Bistriță-Năsăud: DN17 – Tiha Bargaului
Județul Botoșani: DN29 – Baisa
Județul Brașov: DN1 – Timisul de Sus, DN1 – Sercaia, DN11 – Lunca Calnicului, DN11– Harman (cameră dublă), DN73 – Râșnov
Județul Brăila: DN21 – Bărăganul, DN22 – Movila Miresii, DN2B – Lacu Sărat
Județul Buzău: DN2 – Mărăcineni (cameră dublă)
Județul Caras-Severin: DN6 – Mehadia, DN58 – Soceni
Județul Călărași: DN3 – Cuza Vodă
Județul Cluj: Autostrada A3 – Gilău (cameră dublă), DN75 – Mihai Viteazu, DN1 – Vălcele (cameră dublă), DN1C – Jucu
Județul Constanta: DN38 – Movilița
Județul Constanta: Negru Vodă
Județul Constanta: Ostrov
Județul Covasna: DN12 – Sfantu Gheorghe
Județul Dâmbovița: Autostrada A1 – Petrești (cameră dublă), DN71 – Ulmi
Județul Dolj: DN6 – Coșoveni, DN55 – Bratovoești, DN56 – Podari, DN65 – Pielești
Județul Dolj: frontiera Bechet
Județul Galați: DN25 – Sendreni, DN26 – Vânători, DN24 – Cosmești
Județul Gorj: DN66 – Drăguțești
Județul Giurgiu: DN5 – Călugăreni (cameră dublă)
Județul Giurgiu: frontiera Giurgiu
Județul Harghita: DN12 – Sândominic, DN13A – District Harghita
Județul Hunedoara: DN66 – Băcia, DN7 – Sacamas
Județul Ialomiță: Autostrada A2 – Fetești (cameră dublă), DN2A – Giurgeni
Județul Iași: DN2 – Motca, DN28 – Lețcani (cameră dublă), DN24 – Popricani
Județul Ilfov: Autostrada A2 – Glina (cameră dublă), Autostrada A3 – Snagov (cameră dublă)
Județul Maramureș: DN18 – Moisei
Județul Mehedinți: Porțile de Fier I
Județul Mureș: DN15 – Sângeorgiu de Mureș, DN13 – Bălăușeri
Județul Neamț: DN15 – Vaduri, DN15 – Călugăreni
Județul Prahova: DN1 – Bărcănești/ Romanești (cameră dublă), DN72 – Bratasanca, DN1B – Albești (camera dubla), DN1A – Măneciu
Județul Satu Mare: DN19 – Decebal
Județul Salaj: DN 1F – Românași
Județul Suceava: DN2 – Iacobesti, DN17 – Vama
Județul Teleorman: DN6 – Drăgănești Vlașca
Județul Timiș: DN59 – Jebel, DN6 – Sânnicolau Mare, DN69 – Orțișoara
Județul Timiș: frontiera Cenad
Județul Timiș: frontiera Lunga
Județul Tulcea: DN22A – Cataloi
Județul Vaslui: DN24 – Crasna, DN24B – Risesti
Județul Vălcea: DN64 – Ionești, DN67 – Budești, DN7 – Călimănești/Seaca
Județul Vrancea: DN23 – Vulturu
Județul Bihor: Săcuieni
Județul Arad: Turnu
Județul Timiș: frontiera Vălcani
Județul Caraș-Severin: Naidăş
Județul Dolj: Calafat

Ce sancțiuni primesc șoferii care nu achiziționează rovinieta

Advertisement

Începând din 2024, cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei a crescut, însă șoferii nu vor fi sancționați de fiecare dată când circulă fără a achita această taxă de drum.

Amenda pentru utilizarea unui vehicul pentru care este obligatorie rovinieta variază între 250 și 500 de lei. Pentru camioanele de mare tonaj, amenda poate ajunge până la 4.500 de lei.

Pentru a verifica valabilitatea rovinietei, românii pot accesa site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR).

Conform Ordonanței de Urgență nr. 15/2002, în intervalul de timp dintre data săvârșirii contravenției și comunicarea procesului-verbal de constatare a acesteia, nu pot fi întocmite alte procese-verbale pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul. Acest lucru înseamnă că șoferul poate fi amendat o singură dată pentru aceeași abatere, de la momentul în care a circulat fără rovinietă până la momentul în care a fost notificat despre aceasta.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Spectacolul caritabil semnat de Maia Morgenstern care trebuia să aibă loc mâine în Călărași a fost anulat

Published

on

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a anunțat că spectacolul-confesiune „Nu sunt eu”, semnat de Maia Morgenstern, a fost anulat din motive obiective. Piesa de teatru trebuia să aibă loc mâine, 24 aprilie 2024, la Sala „Barbu Știrbei”. 

Valoarea biletelor a fost returnată.
În schimb, Maia Morgenstern va fi prezentă pe 25 aprilie, la ora 19:00, în Constanța. Câteva bilete mai sunt disponibile aici

Spectacolul face parte din campania Magic „Capul sus!”, parte din programul MagiCARE, aflată anul acesta la a doua ediție – campanie de conștientizare a traumei pierderii părului post-chimioterapie și de strângere de fonduri pentru peruci medicale.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Temu și Shein au intrat în vizorul inspectorilor ANPC. Ce trebuie să facă clienții pentru a nu cădea pradă înșelătoriilor online

Published

on

Marți, 23 aprilie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a declarat că efectuează verificări la site-urile de cumpărături Temu și Shein, iar comisarii instituției îndeamnă consumatorii să se informeze cu atenție înainte de a achiziționa un produs.

Crescând numărul românilor care achiziționează produse vestimentare și alte articole de uz zilnic de pe platforme precum Temu, Shein sau Amazon, ANPC atrage atenția asupra acestor cumpărături online.

Magazinele online chinezești devin din ce în ce mai populare, cu doi mari jucători în evidență: Shein și Temu. Se estimează că românii plasează peste 10.000 de comenzi zilnic pe aceste două site-uri, achiziționând haine, accesorii, electronice și altele. Deși prețurile sunt mici și varietatea de modele este mare, unele achiziții prezintă riscuri. Calitatea poate fi îndoielnică, iar procesul de retur este adesea costisitor și nu merită efortul. Prin fuziunea cu jucători din SUA, cele două companii chinezești ar putea să detroneze gigantul Amazon.

„Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive – interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure – selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)”, au transmis comisarii ANPC într-un comunicat de presă.

Având în vedere această situație, ANPC recomandă consumatorilor care fac achiziții online de pe aceste site-uri să fie precauți și să se informeze cu atenție înainte de a cumpăra un produs, examinând caracteristicile acestuia, prețurile afișate, costurile de livrare, informațiile despre comerciant sau opțiunile de plată disponibile.

Advertisement

Înainte de finalizarea achiziției, consumatorii ar trebui să se asigure că site-ul comerciantului oferă informații corecte și complete despre: datele sale de identificare (denumirea, adresă poștală și de e-mail, număr de telefon, număr de înregistrare în registrul societăților comerciale și cod fiscal etc.); caracteristicile esențiale ale produsului; prețul, inclusiv toate taxele; costurile de livrare, dacă sunt aplicabile; metodele de plată și de livrare; termenul de valabilitate al ofertei sau prețului; precum și informațiile privind dreptul de retragere din contract și modul de exercitare a acestuia.

“ANPC recomandă ca, în cazul în care întâmpinaţi o problemă atunci când faceţi cumpărături online, să încercaţi o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă. Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României. În cazul în care operatorul economic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro/, care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei. În cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, puteţi formula o reclamaţie accesând https://sesizari.anpc.ro/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României”, subliniază comunicatul de la ANPC.

Continue Reading

Cele mai vizualizate