in

Caracatița cerealelor din județul Călărași. Mai multe societăți comerciale acuză de înșelăciune

Societatea M.T.M. AGRO GRUP SRL este înființată la data de 18 iulie 2016 și are sediul social în municipiul Călărași, str. Preot Ionescu Alexandru nr.9, jud. Călărași. Este o societate comercială deținută la acest moment de doi acționari, Magearu Gabriel și Stan Victor. Inițial, firma era compusă din trei acționari. Cel de-al treilea, numitul  Daniliul Arthur Elvis a luat decizia se retragă din asociere.

Firma a reușit performanța de a achiziționa cantități mari de cereale de la diferite societăți agricole sau persoane fizice. Au dus cu vorba luni, poate ani de zile agricultorii și fermierii care le-au vândut cantități impresionante de cereale.  Agricultorii, oamenii care au vândut cerealele către cei doi acuzați de înșelăciune, Magearu Gabriel și Victor Stan, au de recuperat sute de mii de euro de la aceștia. Modul în care aceștia au acționat asupra celor păgubiți nu este unic.

Magearu Gabriel - asociat în mai multe societăți comerciale sursa foto: Facebook
Magearu Gabriel – asociat în mai multe societăți comerciale sursa foto: Facebook

Metoda abordată este una folosită de foarte mult timp. Cumpărau cereale prin contracte de vânzare cumpărare, dar nu plăteau la termen facturile fiscale emise de cei ce le vindeau cantitățile de cereale, porumb, floare, grâu, rapiță.

Plângeri penale pentru înșelăciune pe numele celor doi

Mai multe persoane care se consideră păgubite, înșelate s-au îndreptat împotriva celor pe cale legală, întocmindu-se mai multe petiții către Serviciul de Investigații a Crimei Economice.

Magearu Gabriel și Victor Stan au fost interceptați ca fiind asociați în mai multe societăți comerciale cu răspunde limitată prin care fac achiziția de cereale de la diferite societăți agricole. Cea mai utilizată societate, prin care s-au făcut cele mai multe transporturi de cereale ar fi S.C. MTM AGRO GRUP S.R.L., cu sediul în municipiul Călărași, strada Preot Ionescu Alexandru, nr. 9 jud. Călărași, firmă înființată la data de 18.07.2018, compusă din trei acționari: Magearu Gabriel, Victor Stan și Daniliul Arthur Elvis. Se pare că aceștia au mai deținut o soscietate care s-ar fi numit SC. M.T.R. CEREAL SUD S.R.L., dar care nu mai există în acest moment. Cauzele pentru care a dispărut fiind de la sine înțelese.

Incendiu la arhiva de documente contabile

În data de 16.10.2018, clienții celor doi afaceriști Magearu Gabriel și Victor Stan au primit de la societatea S.C M.T.M. AGRO GRUP S.R.L. o notificare prin care li se aduce la cunoștință că arhiva departamentului financiar-contabil a fost afectată de un incendiu care a distrus documentele financiare. Au solicitat tuturor clienților fotocopii pentru a reface evidențele contabile.

Sursele spun că focul arhivei de documente a fost pus în mod intenționat, la doar o zi distanță de la vizita unui echipaj de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Călărași, la unul dintre punctele de lucru ale societății, situat în zona Chiciu. Focul a distrus o pare parte din documentele contabile pe care societatea le deținea la respectiva adresa.

Casă de vacanță la munte

Daniliul Arthur Elvis este cel de-la treilea asociat care s-a retras din firma M.T.M. AGRO GRUP SRL undeva prin luna octombrie 2017, după ce a încheiat și semnat contractele de vânzare – cumpărare cu o parte din clienți. S-a retras din cadrul societății mai sus menționate, concesionând părți sociale deținute contra unei sume de douăzeci de miliarde lei vechi. Informația este confirmată de unul dintre clienții M.T.M. AGRO GRUP S.R.L. care tot ar aștepta să-și primească banii pe cantitatea de cereale vândută. Magearu Gabriel și Victor Stan motivează întârzierile de plată dând vina pe faptul că, din cauza cesionării părților sociale deținute de asociatul care a plecat, au rămas într-o gaură financiară. Din banii proveniți din cesiune, Daniliul Arthur și-ar fi cumpărat o casă undeva la munte. În continuare acesta ar desfășura activități de comerț cu cereale, de această dată singur.

TRADIȚIA MERGE MAI DEPARTE: AFACERI ÎN FAMILIE

Din discuțiile pe care le-am avut cu clienții societăților coordonate de Magearu și Stan, aflăm că aceștia au și alte societăți sub coordonare, dar la conducerea acestora se află rude, prieteni sau alte persoane care știu clar ce au de făcut. WILD PROCOMERCIAL S.R.L., cu sediul pe str. Pescăruși, nr. 85 Călărași- societate administrată de dl. Crețu Ionel Aurel, finul lui Magearu Gabriel. Ceea ce trezește suspiciunea clienților este faptul că la adresa mai sus menționată este domiciliul lui Stan Victor. CRIVAL TRANS SRL din Călărași Str. Nufărului 1, societate cu activitate din 09.05.2018, administrată de soțiile celor două personaje marcante din ancheta noastră.


Așa cum este normal, am stat de vorbă și cu Victor Stan și Magearu Gabriel, reprezentanții societăților comerciale de care tot am pomenit în rândurile de mai sus. Cei doi sunt acuzați de către comercianți că i-ar fi înșelat cu vânzarea cerealelor. Aceștia au venit cu preciză referitoare la situațiile pe care noi le-am expus în ancheta realizată cu sprijinul serviciilor și a clienților care ne-au solicitat sprijinul.
Magearu Gabrie, alături de Stan Victor și-au arătat buna intenție de a îndrepta problemele pe care aceștia le-au dobândit pe parcursul timpului, din diferite cauze. Aceștia au recunoscul faptul că, în proportie de 50% articolul este adevărat. În condinuare dorind să vină cu precizări și informații lămuritoare despre ceea ce s-a întâmplat. Magearu Gabriel ne-a explicat modul în care a avut loc incendiul. Conform p.v. întocmit de ISU Călărași prin care se arată motivele care au condus la incendiu, cauza principală fiind: scurtcircuit la sistemul electric al unui aparat de cafea amplasat într-un foișor situate chiar lângă imobilul în care se aflau documentele fizice ce cuprindeau situații financiar- contabilă către clienți cât și alte documente care ar putea prezenta importanță. Totodată, administratorul societății MTM AGRO GRUP SRL, Magearu Gabriel a explicat faptul că incendiul ce a avut loc în data de 25 septembrie 2018 nu ar fi ajutat sub nicio formă situația în care a aceștia se aflau.
“Am arhiva digitală, toată contabilitatea se ține în calculator. Conform Formularului 394 (Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional conform OPANAF 2264/2016) prin care lună de lună se depun formulare la ANAF prin care comunici situația livrărilor și tot ce faci. Dacă ar fi fost vorba să dăm țeapă, plecam de mult din țară.
“După incendiul care a afectat în jur de 20% din documente, Magearu Gabriel și Stan Victor au investit o sumă de 5.000 lei în bibliorafturi, folosite la refacerea documentelor. Au fost notificați peste 620 de clienți. Trebuia să le cerem acestora documentele care au fost distruse parțial, chiar dacă se putea citi pe el, nu puteai să prezinți la un control o foaie arsă parția, am ales să avem totul în regulă, ala cum este normal” – spune Magearu Gabriel
Întrebat de ce sunt atât de multe societăți în care numele acestora apare, Magearu Gabriel afirmă că s-au făcut tot felul de asocieri pe parcursul timpului. O societate deținea tirurile, alta terenul, alta cerealele, mergând pe încredere s-au decis să utlilizeze societăți create pentru a veni în sprijinul celor aflate în probleme financiare.
Magearu ne-a explicat că în anul 2017 a întâmpinat mai multe probleme din cauza unor clienți care nu au avut răbdare să li se plătească datoriile provenite din vânzarea cerealelor, unii dintre aceștia introducând în sistemul bancar bilet la ordin. Cei doi ascociați, Magearu și Stan au solicitat o linie de credit de la o bancă în cursul anului 2017, această solicitare a fost respinsă din cauza unui bilet la ordin depus de un client nemulțumit că nu i s-a plătit la timp. Creditul a fost respins. În acest mod, conturile S.C MTM AGRO GRUP SRL au fost blocate, iar activitatea societății a devenit defecuoasă.
Referitor la plângerile penale făcute pe numele celor doi, Magearu afirmă că o singură persoană a depus plângere penală la Poliția Economică. I-au fost cerute documente din relația pe care MTM AGRO GRUP SRL o deține cu societatea reclamantului.
Cei doi afirmă că datoriile avute au fost mult mai mari, sumele datorare în prezent reprezentând doar câteva procente din datoriile mari pe care le-au achitat de ceva timp.
Societatea MTM AGRO GRUP SRL a intrat în insolvență, având un plan de reorganizare de câțiva ani. Cei doi speră ca toate aceste datorii să fie plătite cât mai repede, iar toată lumea să fie mulțumită.

 

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

Un călărășean, șofer pe tir, și-a pus capăt zilelor în Portul Constanța

Echipa de 15 elevi din Colegiului Barbu Știrbei au câștigat concursul de robotică – premiul 5.000 euro